Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Barkajoli povećali cijenu na pet kuna

Autor: Elza Radulić-Toman

14.05.2009. 22:00
Barkajoli povećali cijenu na pet kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadrani koji se prevoze barkom ovih su dana neugodno iznenađeni, jer je od prošle nedjelje navečer ovaj zadarski “taksi” poskupio. Krenuo stopama mnogih drugih koji šutke poskupljuju svoje usluge ili proizvode. Istina, barka je poskupjela za jednu kunu i sada stoji prijevoz u jednome pravcu pet kuna, ali nije ni dosad bio jeftin. Barkajoli su nam kazali da godinama nisu povećavali cijenu te da im je protekla zima bila vrlo slaba, da je bilo malo putnika i da su to bili pravi razlozi poskupljenju.
Zadrani koji koriste barku kažu da će odsad još i manje u grad odlaziti barkom, jer tamo i nazad sada stoji deset kuna. To je za mnoge građane previše, osobito za one koji preko barke idu na brodove za otoke. Jedan nam je Zadranin koji redovno i često odlazi na Iž kazao da ga barka i brod sada stoje točno pedeset kuna, a kad s njim ide i supruga, to je sto kuna! A dva puta tjedno stoji ih 200 kuna…
Barkajoli očito računaju na turiste, koji će željeti probati vožnju ovom zadarskom atrakcijom, i na korisnike jahti i luksuznih plovila u marini, koji najčešće na Poluotok idu barkom. Od Zadrana će malo profitirati, jer neki su već izračunali da im je otprilike ista cijena prevezu li se do grada autom ili barkom, posebno ako auto uspiju ostaviti na Voštarnici ili ih netko samo preveze i vrati se bez plaćanja parkirališta.
Da su barkajoli kojima, kako je poznato, Grad snosi neke troškove poput onih za doprinose ili odore, pojeftinili umjesto poskupjeli, vjerojatno bi privukli puno veći broj putnika, svojih sugrađana koji su ipak najsigurniji putnici.