Subota, 30. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Il Piccolo: “Piratstvo okoliša” u Sutomišćici

Autor: Dragana Glavočić

14.05.2009. 22:00
Il Piccolo: “Piratstvo okoliša” u Sutomišćici

Foto: Adam VIDAS



Talijanske dnevne novine Il Piccolo u mjesecu travnju objavile su članak o postojanju ilegalnog kamenoloma u Sutomišćici. Do informacija i slika o postojanju ilegalnog iskopa na otoku Ugljanu došli su preko izdanja zagrebačkog dnevnog lista Jutarnji list i snimke objavljene na internetskoj stranici YouTube.
Snimak na YouTube-u i objavljene slike u Jutarnjem prikazuju situaciju zabilježenu 2004. godine kada je brdo, današnji kamenolom netaknuto i šumovito, a druga iz 2009. “bijelu ozljedu” – iskop veličine 27.000 četvornih metara. U članku stoji kako Sutomišćani gledaju na eksploataciju kamena kao protuzakoniti čin, bez odobrenja nadležnih vlasti i potrebne dozvole te nadasve predstavlja pravu povredu okoliša. Zahvaljujući modernoj tehnologiji otkriven je ovaj slučaj “piratstva okoliša” koji se vjerojatno ne bi ni saznao s obzirom da je kamenolom doslovno “pokopan” u gustoj šumi, a nadležni inspektorat radije šuti. Protuzakonito eksploatiran kamen ilegalno je korišten za izgradnju marine u Sutomišćici i za nasipanje trajektne luke u Preku.
Dalje u članku je navedeno “da je prijevoz i iskop kamena povjeren tvrtki “Heres” koja je u vlasništvu Ivana Miličevića, jednog od najpoznatijih političara u Zadru i predsjedniku regionalne stranke prava, koja formira ekstremnu desnicu”. Talijanske novine prenose izjavu načelnika Općine Preko Ante Jerolimova koji kaže da u slučaju izgradnje marine i hotela u Sutomišćici nema prljavih poslova te su cijela dokumentacija i koncesija odobrene od strane Hrvatskog sabora. Osim toga, načelnik je izjavio da je uvjeren kako su slike na internetskoj stranici Google Earth objavljene od strane onih koji se protive gradnji hotela.