Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZBORI 2009: OBROVAC

Autor: Nives Rogoznica

14.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: OBROVAC

Foto: Sebastian GOVORČIN



Birači u Obrovcu ove nedjelje birat će između tri kandidata za gradonačelnika. Uz dosadašnjeg gradonačelnika Antu Župana koji se natječe kao kandidat koalicije HDZ-SDSS, povjerenje birača pokušat će dobiti Marko Klanac, kandidat koalicije HSLS-DC i Branislav Švonja kandidat Demokratske partije Srba (DPS). Kad su u pitanju liste za Gradsko vijeće, zajedničku listu predali su HSLS i DC, dok HDZ i SDSS izlaze svaka sa svojom listom. Za vijećnička mjesta natječu se i DPS i SDP.
Predstavljamo kandidate za gradonačelnika, te u slučaju onih stranaka ili listi koje nisu istaknule kandidaturu za gradonačelnika, predstavljamo nositelja liste za Gradsko vijeće. Svaki od kandidata imao je priliku ocijeniti rad dosadašnje vlasti, te iznijeti glavne smjernice svojeg programa, odnosno programa svoje stranke ili liste.
Klanac: Razvoj turizma i očuvanje Zrmanje
– Dosadašnju vlast u protekle četiri godine obilježilo je nekoliko stvari, a prije svega ogromna rasprodaja građevinskog zemljišta, netransparentnost rada gradske uprave i vrlo skupa gradska uprava. Ogromna sredstva od prodaje zemljišta utrošena su za financiranje koalicijskih partnera iz SDSS-a putem Stočnog sajma i Poljoprivredne zadruge Žegar s jednim ciljem – održavanja većine u Gradskom vijeću, a time i vlasti u cjelini. Kašnjenje i otezanje s donošenjem Prostornog plana uređenja Grada Obrovca dovelo do odustajanja nekih poznatih investitora na području Obrovca. Grad Obrovac nije uspio formirati niti osmisliti, a kamoli staviti u funkciju niti jednu proizvodno-poduzetničku zonu za bilo kakvu gospodarsku aktivnost, što je prava rijetkost. Financiranje socijalnih projekata odvijalo se bez javno poznatih kriterija i vrlo često po stranačkom opredjeljenju. S obzirom na naknade i plaće, djelatnici Gradske uprave postali su najveći teret za proračun Grada Obrovca, ocijenio je Marko Klanac, kandidat za gradonačelnika koalicije HSLS-DC.
– Naš program sastoji se od četiri cjeline: gospodarskog programa, komunalnog programa, programa u kulturi i obrazovanju i socijalnog programa. Stvorit ćemo preduvjete za razvoj turizma na području Karina, Kruševa i Obrovca. Zrmanju ćemo učiniti dostupnom na njezinim slapovima i pretvoriti je u naš brand što će potaknuti razvoj seoskih gospodarstava. Komunalnim programom predvidjeli smo završetak kanalizacijskog sustava u Obrovcu s konačnim ciljem izgradnje uređaja za pročišćavanje radi što bolje zaštite Zrmanje od zagađenja i onečišćenja. Završit ćemo projekt vodoopskrbe na čitavom području grada, kao i izgradnju sportskih terena. Povećat ćemo financijska izdavanja za studente i učenike, posebno za one koji žele pohađati deficitarne studije i škole. Socijalnim programom predvidjeli smo pomoć najsiromašnijim obiteljima, pomoć mladim obiteljima kao i zdravstvenu skrb starijih osoba i hrvatskih branitelja, kazao je Klanac.
Švonja: Stanarsko pravo i posao za Srbe
– U radu dosadašnje gradske uprave ne postoje nikakvi rezultati, to je kriminalizirana i korumpirana vlast u kojoj postoje razne afere gdje se jasno vidi da su zloupotrijebili svoj položaj, i poziciju iskoristili za pribavljanje osobne materijalne koristi. Nije se vodilo računa o ravnomjernom razvoju garda. Od ono malo koliko se ulagalo, ulagalo se isključivo u hrvatska sela, dok u sela u kojima žive većinom Srbi nije uložena niti kuna. Podaci pokazuju da je na reprezentaciju, samo u protekloj godini uloženo milijun i pol kuna, a to je daleko više nego što je ukupno u četiri godine uloženo u srpska sela na teritoriju grada Obrovca. Poljoprivredna zadruga Žegar, formirana prije godinu i pol dana, služi isključivo za pranje novca, a ne svrsi zbog koje je osnovana. Treba reći da nije ništa učinjeno da bi se stimulirale investicije u gradu Obrovcu. Gradska vlast nije radila ništa kako bi inicirala zapošljavanje Srba u državnoj upravi u Obrovcu što je njihova obveza prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Srba, kad je u pitanju zapošljavanje, uopće nema zaposlenih na području grada Obrovca; niti u državnoj upravi, niti u javnim poduzećima. Nije učinjeno ništa kad je u pitanju revitalizacija postojećih gospodarskih kapaciteta, a tu mislim na poduzeća koja su dijelom ranije radila, a sad su ugašena. Grad nije odobrio razne programe i projekte koji su imali za cilj investicijska ulaganja u taj prostro i zapošljavanje, a koji su bili podržani od međunarodnih financijskih organizacija. Gradska administracija nije vodila računa o mladima, kazao je Branislav Švonja, kandidat za gradonačelnika i nositelj liste DPS-a za Gradsko vijeće.
– Najvažnija stavka u našem programu jest da gradska vlast mora inicirati obnovu porušenih kuća, stvoriti uvjete za održiv povratak izbjeglih osoba, te kod nadležnih državnih institucija inicirati realizaciju stanarskog prava za izbjegle i građane i povratnike srpske nacionalnosti na području grada Obrovca. U našem programu je i izgradnja neophodne infrastrukture koja omogućuje normalan život, jer do svake kuće još uvijek nema i struje, asfalta, voda i telefona. Stvorit ćemo uvjete za investicije i ulaganje u privredu, a posebno u razvoj poljoprivrede. Vrlo je važno poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, inzistirati ćemo na zapošljavanju građana srpske nacionalnosti u državnoj upravi i gradskim poduzećima. Posebno ćemo voditi računa o osnivanju malih obiteljskih farmi i obrta, koji će se prije svega baviti eko proizvodnjom. Radit ćemo na stvaranju novih radnih mjesta za sve građane Obrovca, a posebno voditi računa o pomoči mladima i o potrebama mladih uopće. Ulaganje u turizam na prvom mjestu znači ulaganje u ruralni turizam na čemu do sad ništa nije učinjeno, iako potencijal postoji, jer Zrmanju svakodnevno posjećuju tisuće turista, rekao je Švonja.
Župan: Vodovod, pročistač, šetnica uz Zrmanju
– Do sada sam bio gradonačelnik grada Obrovca i dužan sam iznijeti najvažnije projekte koje je grad Obrovac dobio protekom razdoblju. Na prvom mjestu ističem vodu u Kruševu koja se dugo čekala i na vrlo teškom terenu je dovedena u kuće. Ističem s posebnim ponosom rivu u Obrovcu koja je izmijenila izgled Obrovca i dala mu snažan mediteranski štih. Zadovoljstvo mi je spomenuti i početak obnove fasada i starih objekata u staroj jezgri Obrovca, uključujući i simpatične kale koje su bile jako zapuštene, nogometno igralište i malonogometno igralište koje je također napravljeno. Donirali smo i izgradili zvonik crkve Sv. Jure u Kruševu, spomen obilježje poginulima u Domovinskom ratu, veliko parkiralište i mrtvačnicu. U proteklom mandatu smo asfaltirali 50 kilometara lokalnih i nerazvrstanih cesta, u Karinu Gornjem smo darovali zemljište na kojem je izgrađeno prekrasno naselje za naše žitelje iz Karina Gornjeg koji su do sada bili u tuđim kućama. Obnovili smo i sakralne objekte u Karinu, Bilišanima i Krupi, i trenutno imamo nekoliko velikih gradilišta na infrastrukturi; voda u Žegaru, i uređenje desne obale Zrmanje. U tijeku je izgradnja preostalog dijela kanalizacijskog sustava u Obrovcu, izabrali smo izvođača za vodovodnu mrežu i crpnu stanicu u Otišini. Vrijedno je istaknuti da smo imali vrlo vrijedan socijalni program koji je obuhvatio pomoć roditeljima kod svakog novorođenog djeteta, nagrade najboljim učenicima srednjih škola, subvencioniranje od 80 do 100 posto za dječji vrtić i pučko učilište, stipendije svim studentima, financijsku pomoć obiteljima u slučaju smrti, subvenciju gradskog prijevoza i besplatan prijevoz učenika srednjih škola, Pomoć sportskim klubovima iznosila je 875.000 kuna godišnje, potičemo poljoprivredu subvencionirajući sadnice i stočarstvo, subvencionirajući kamate na kredite, te plaćajući osiguranje i cijepljenje stoke. Imamo i najnoviji program koji se zove „Naše bake i djedovi” gdje sustavno nadziremo 100 usamljenih staračkih domaćinstava i redovno im se daje svaka pomoć, pa čak i namirnice. Obnovljen je most u Žegaru i izvršena kompletna elektrifikacija na obrovačkom području, iznio je Ante Župan, kandidat koalicije HDZ-SDSS za gradonačelnika.
– Uskoro ćemo, do kraja godine, krenuti u uređenje trgova u Obrovcu, Žegaru i Kruševu, izgradit ćemo svlačionice za nogometno igralište i pomoćno nogometno igralište u Ribnici, u Grabima. Počet ćemo s projektima za vodovod Kobljani i Bilišani, krenut ćemo u izgradnju ceste Ljubičić-Švonje, rekonstrukciju mosta preko rijeke Karišnice u Karinu Gornjem, izgraditi društveni dom i osnovnu školu u Karinu Gornjem, proširiti groblje u Žegaru i Obrovcu, i izgraditi groblje u Karinu Gornjem, otkloniti i rekonstruirati pročistač u Karinu Gornjem, a od velikih projekata koji će se više godina raditi najavljujemo izgradnju pročistač otpadnih voda u Obrovcu, tako da će Zrmanja i na izvor i na ušću biti jednako čista. Izgradit ćemo šetnicu uz rijeku Zrmanju od Obrovca do prvih slapova, izgraditi šetnicu uz Novigradsko i Karinsko more, izvršiti melioraciju Žegarskog polja, urediti i sanirati tvrđavu u Obrovcu, nastaviti s uređenjem fasada i objekata u samoj staroj jezgri Obrovca, proširiti poduzetničke zone, a nadamo se izgraditi golf igralište koje je uneseno u najnoviji prostorni plan. Svi socijalni programi koji se danas provode će se proširivati, obećao je Župan.
Brajnović: Vjetroelektrane, poljoprivreda i stočarstvo
– Što se tiče dosadašnje vlasti, ona je bila desetogodišnja, a svatko može vidjeti da se ništa nije pomaklo, projekti nisu realizirani, pokušavalo se nešto, ali sve je stalo na raspravama. Jedini privredni subjekt koji je poslovao je bio ELAN, a i on se zatvara za mjesec dana. Koliko je kriza kumovala tome, toliko je kumovala u nebriga lokalne vlasti. Puno će ljudi ostati bez posla i njihove obitelji bit će u teškoj situaciji. Imali smo projekt tvornice žbuke koji je propao, navodno zbog pitanja provizije. Lokalna vlast nema inicijative, propustili su priliku za otvaranje gospodarskih zona. Projekt vjetroelektrana bi za naše područje bio dobar, imamo dobru konfiguraciju terena, ali vlat me kad sam to predlagao nije niti saslušala, i tu su propustili još jednu priliku. Kad je komunalna infrastruktura u pitanju, prekapaju svake godine po istim kanalima, javne zelene površine ne postoje. Dječji vrtić je isti kakav je bio kad je napravljen prije dvadeset godina. Vodovodizacija je zapostavljena, Kruševo i dalje nema vodu. Cijeli proračun se bazira na tome da se četiri godine priprema za dobivanje izbora, osnivaju se poljoprivredne zadruge u svrhu dobivanja sljedećih izbora, posluje se netransparentno, obavijeno velom tajne. Imalo smo članove Poglavarstva i gradonačelnika koji žive u Zadru, a u Obrovac dođu tih osam sati i odlaze, kazao je Marin Brajnović, nositelj liste SDP-a za Gradsko vijeće.
– Nama je osnovno da gradonačelnik i Vijeće rade transparentno, da bude građanima objašnjeno i da u odlukama sudjeluju. Kad je gospodarstvu u pitanju nužno je poduzeti ama baš sve, koliko je u mogućnosti Grada, pokazati inicijativu i surađivati sa svima koji su spremni ulagati u Obrovac, otvoriti gospodarsku zonu i onima koji će se baviti proizvodnim djelatnostima dati maksimalne olakšice. Imamo mogućnost za razvoj turizma, ali to mora biti održivi razvoj, treba uložiti u uređenje obale i vidjeti što možemo izgraditi; da li apartmansko naselje ili drugi projekt koji bi se uklopio u prostor. Iako su mišljenja podijeljena, mi smo izgradnju vjetroelektrana, to bi nama puno značilo, ekološki je prihvatljivo i otvorila bi se radna mjesta. Ljudi se žele baviti stočarstvom, ali su slabo educirani. Grad treba učiniti sve da ih educira da mogu živjeti od svojeg posla, potaknuti otvaranje malih farmi i organizirati otkup. Imamo zgradu stočnog sajma sagrađenu sredstvima USAID-a, ali ne radi. Imamo Žegarsko polje koje treba staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje posredstvom zadruge. Ima navodnjavanje koje samo treba staviti u funkciju. Nužno je poraditi na urbanizaciji i uvođenju interneta, a dječji vrtić obnoviti i prilagodit. Mladi su nam bez posla i nemaju perspektive. Dat ćemo sve od sebe da se radna mjesta otvore i da se zaustavi iseljavanje, a to je posao ne za četiri, nego za osam odina, jer smo dotakli samo dno, također je kazao Brajnović.