Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZBORI 2009: POLAČA

Autor: Velimir Brkić

14.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: POLAČA


Birači u Općini Polača (Donja Jagodnja, Gornja Jagodnja, Kakma, Polača.) na nedjeljnim lokalnim izborima za novog načelnika birat će između aktualnog načelnika Viktora Prtenjače (HDZ) i nezavisne kandidatkinje Divne Peraić. Za 9 vijećnika u novom sazivu Općinskog vijeća natječe se četiri lista – lista HDZ-HSS (nositelj Viktor Prtenjača), HSLS (Ante Bobanović), HSP (Ivica Prtenjača), i lista SDSS (Slobodan Uzelac). Svaki od kandidata imao je prigodu ocijeniti rad dosadašnje vlasti, te iznijeti glavne smjernice svog, odnosno programa svoje stranke ili liste.
Viktor Prtenjača: Najperspektivnija regija Županije
– Polača je najperspektivnija regija Zadarske županije. U posljednje četiri godine u ovom mjestu ostvarili smo niz kvalitetnih projekata. Završen je projekt izgradnje zgrade društvenih djelatnosti u sklopu koje je i DVD Polača vrijedan 4 milijuna kuna. Izgrađena je športska dvorana, a trenutno je u izradi projektna dokumentacija za veću, višenamjensku dvoranu, naveo je Prtenjača ističući kako je Polača okosnica mnogih športskih događanja, a sama Općina sufinancira rad nogometnog, boćarskog i boksačkog kluba, te dva malonogometna kluba.
Asfaltirano je 10 kilometara neasfaltiranih cesta te izgrađeno dva kilometra novih nogostupa, a u izradi je i projektna dokumentacija za još 20 kilometara novih cesta. U naselju Kakma obnovljeno je 4000 metara cjevovoda, u Jagodnji Donjoj izgrađena je trafostanica, usvojeni su planovi uređenja za poslovnu zonu “Kakma”, stambenu zonu “Rasti-Vitković”, industrijsku zonu “Kamenolomi” i turističko naselje “Kamenta”. Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Općine Polača uloženo je preko milijun kuna za “divlja” odlagališta otpada “Jagodnja Donja” i “Muvača”, a osigurana su i dva prijevozna sredstva za prikupljanje otpada. Uređen je okoliš crkve, završena je izgradnja mrtvačnice, a završena kapelica u Jagodnji Donjoj kao i radovi na kapelici Sv. Martina. Na novom groblju novih je 70 grobnica. Općina Polača godinama sufinancira poljoprivednike. Sa 2000 kuna Općina pomaže svakog studenta, novoosnovanu obitelj, svako novorođeno dijete, te obitelj umrle osobe. Uskoro će biti položen i kamen temeljac za novi dječji vrtić u koji će polaziti 120 mališana, a podignut će se spomenik dr. Franji Tuđmanu. Pored izgradnje vodovodnog sustava, Polačkog bazena u dužini od 26 kilometara izgradit će se vidikovac Gradina, etno kuća s konobom, nogostupi, urediti trg u Kakmi, prometnica Kakma-Vrana, nova višenamjenska dvorana, nova katastarska izmjera, projekt navodnjavanja i drugi projekti. Čistog smo obraza, čiste savjesti, ruku i računa. Dovršimo započeto i počnimo novo, zaključio je Viktor Prtenjača.
Divna Peraić: Uvjerena u pobjedu
– Ne bih htjela govoriti za novine. Naime, sve dosad što sam rekla novinari su u potpunosti izokrenuli. Moj program za znatno bolju, prosperitetniju i sretniju sutrašnjici svih žitelja Općine Polača, dobro su znani svim građanima na području općine. Novinari će moj osvrt o radu dosadašnje vlasti i o mojem programu rada za naredno četverogodišnje razdoblje doznati odmah u nedjelju navečer kad pobijedim na prvim lokalnim, neposrednim izborima. Pobjeda je neupitna, poručila je Divna Peraić, nezavisni kandidat za polačkog načelnika.
Bobanović: Podržavamo načelnicu Divnu
– Ono što nam sve ove godine kod aktualne vlasti u Općini Polača najviše smeta jest netransparentnost rada i enormni troškovi za različite projekte. vlast radi loše jer javnost ne zna ništa o njezinom radu, osim ponešto što sazna pred izbore, a zapravo troše novac u svrhe koje nisu predviđene proračunom. Važna pitanja za Općinu se ne usuglašavaju i ne vode se javne rasprave, već se samo zadovoljava zakonski minimum. Dok odluke donosi uski broj ljudi iz vladajuće stranke, a ne vijećnici koji su izabrani na izborima, ne postoji ozbiljan plan razvoja Općine. Kod prodaje zemljišta pogoduje se pojedincima dok su svi ostali žitelji građani drugog i trećeg reda. Nedopustivo je da načelnik “stranke” prima samo jednom tjedno po dva sata. Samo jedna politička stranka nije dobro da bude sama na vlasti što dovodi do sektaštva i sukoba interesa, govori Ante Bobanović dodajući kako Općina još uvijek nije uplatila 9.000 kuna za tri HSLS-ova vijećnika u Općinskom vijeću .
Želimo pružanjem stručne i materijalne pomoći vratiti žiteljima vjeru da rad u poljoprivredi i bavljenjem eko turizma može donijeti itekakve dobiti. Zauzimat ćemo se za svekoliki razvoj Polače uključujući mu pripadajuća naselja. Posebno ćemo težište dati na jačem angažiranju na planu komunalnog uređenja, pogotovu kad je u pitanju bolja opskrba vodom. Na planu sporta zalagati ćemo se za omogućavanje bavljenja amaterskim sportom svoj djeci, mladeži i rekreativcima. Nećemo trošiti 100.000 eura godišnje za veće rangove natjecanja bez barem 80-90 posto sportaša poniklih na našim, polačkim sportskim terenima. Povećati ćemo studentske stipendije s 150 na barem 700 kuna mjesečno. Nezaposleni branitelji i onim s manjim primanja dobivat će mjesečnu financijsku pomoć, također i samci i nemoćni. Svu svoju energiju i znanje uložit ćemo na osiguravanje boljih uvjeta za društveno i kulturno-zabavni život mladih. Vratit ćemo dostojanstvo Polače. Podržavamo kandidaturu nove načelnice Divne Peraić i njen izborni program. Gospođa Divna će postati nova načelnica dok će HSLS osvojiti većinu u novom sazivu Općinskog vijeća, uvjeren je Ante Bobanović.
Ivica Prtenjača: Treba napraviti zaokret
– Nismo zadovoljni s dosadašnjom vlasti, uglavnom zbog bahatosti i potpuno netransparentnog vladanja koje se uglavnom oko nekog od povlaštenih pojedinaca. Svi ostali bili su samo zbunjeni promatrači, među njima i veći broj članova vladajućeg HDZ-a. Radili su dosta grešaka. Često su se opravdavali kako je to zbog objektivnih okolnosti što zasigurno ne odgovara potpunoj istini, rekao je Ivica Prtenjača.
Osnovala se poljoprivredna zadruga koja je vrlo brzo neslavno propala a sudske parnice još uvijek traju i ne vidi im se kraj. Čudno i sasvim nerazumno se srušila zgrada bivše škole, izuzetno vrijednog društvenog objekta koji se renoviranjem morao prenamijeniti za općinske prostorije i druge institucije. Dva mandata se gradilo novo igralište a sad još uvijek nema uporabne dozvole. Poslovna zona Primat pokrenula se među prvima na širem području a tek je sad nepotpuno izgrađena. Štoviše, trebat će još milijune kuna za njen završetak. Čudnovata prodaja zemljišta je završila na sudu. U doba recesije navodno se pokreće megalomanski projekt izgradnje nove sportske dvorane kraj već postojeće u osnovnoj školi. A po izjavi vlasti gradila bi se 15 godina. Ti novci bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu te u seoskom turizmu. Izdvaja se previše novaca od polačkih poreznih obveza za plaćanje “stranih” nogometaša u NK Polača koji u ovoj krizi umalo što ne sanjaju prvu ligu umjesto da se novac usmjeri za omasovljenje sporta. Treba napraviti zaokret i raditi na dobrobit svih žitelja naročito mladih uključujući ih u razne udruge te im omogućiti znatno bogatiji društveni i kulturno-zabavni život. Nova vlast će imati sluha za potrebe građana i s njima će biti u izravnoj komunikaciji kako bi se izgradilo međusobno povjerenje čega danas uopće nema, zaključio je Ivica Prtenjača.
Uzelac: Jednaka prava svima
Ovi lokalni izbori su prilika pripadnicima srpske nacionalne manjine da svoj glas ne daju uzalud. Svojim lokalnim programom SDSS će se boriti za ravnomjeran razvoj Općine Polača, poštivanje Ustavnog prava za pripadnike srpske nacionalne manjine, za pokretanje programa brige o starom i nemoćnom stanovništvu, razvoju infrastrukture u područjima sa srpskim stanovništvom, za pitanje nezaposlenosti i drugim problemima. SDSS je stranka koja u Saboru RH-a ima tri zastupnika, nekoliko pomoćnika ministara, državnog tajnika i potpredsjednika Vlade. Vertikalnom komunikacijom sa navedenim državnim dužnosnicima i horizontalnom s općinskom vlasti, SDSS probleme može riješiti. Sa zamjenikom načelnika srpske nacionalnosti moglo se toga zaista puno više napraviti na dobrobit i Hrvata i Srba, rekao je Slobodan Uzelac.
Stanovnici Općine Polača zaslužuju bolju vlast. Naši vijećnici u novom sazivu Općinskog vijeća radit će na dobrobit svih građana. Dosad se vodila briga samo o Hrvatima a odsad će pod izbornim sloganom “Jednaka prava svima” voditi briga i o Hrvatima i o Srbima. Naravno uz jednakost pred zakonom i jednaku pravnu zaštitu za sve građane, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Nadam se da će birači prepoznati kvalitete programa i ciljeve SDSS-a, te dati svoj glas budućnosti hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti na ovom području i razvoju cjelokupne zajednice, na dobrobit svih građana Polače. Za kog će budućeg načelnika građani srpske nacionalnosti glasovati odlučit će po svojoj savjesti. Glasovat će za onog načelničkog kandidata za kojeg smatraju da će bolje i uspješnije braniti njihove interese, tradiciju i običaje, zaključio je Slobodan Uzelac.