Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZBORI 2009: RAŽANAC

Autor: Tomislav Jerak

14.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: RAŽANAC

Foto: Velimir BRKIĆ



Kandidati za načelnika Općine Ražanac i nositelji lista koji nisu istaknuli kandidaturu za načelnika ocjenjuju dosadašnju vlast te iznose smjernice programa svoje stranke ili liste.
Dragutin Miočić, kandidat HDZ-a
Temeljna karakteristika vlasti u prošlom četverogodišnjem mandatu je bila ravnomjernost razvitka svih naselja Općine Ražanac, te ravnomjernost razvitka svih područja ljudskih djelatnosti. Volio bih istaknuti kako smo u periodu od 2005. pa do 2009. godine ostvarili projekte u vrijednosti čak 48 milijuna kuna, od čega bih istaknuo vodovodizaciju Jovići-Radovin-Stojići-Jordani. Zatim otvorena je nova knjižnica Juraj Baraković, postavljena je javna rasvjeta, asfaltirano je pet dječjih igrališta, oformljen je DVD Ražanac, i izgrađena je nova zgrada Općine. No, to su samo neki od mnogih projekata koje smo ostvarili u prošle četiri godine. Valja naglasiti da je dosta uloženo i ostvareno na području komunalnog gospodarstva općenito, dosta smo napravili u kulturi, športu i društvenim djelatnostima, zatim zdravstvu i socijalnoj skrbi. Puno je napravljeno i po pitanju turističke promocije i djelatnosti. Uloženo je i u poljoprivredu, od uređenja poljskih puteva pa do sufinanciranja 6.500 sadnica maslina. Što se gospodarstva tiče, valja istaknuti novu poslovnu zonu Vukovac. Naglasak ipak treba staviti na skromna izvorna proračunska sredstva od 3,5 milijuna kuna, ali i naglasiti da je postignuto četiri puta veće ostvarenje projekata na godišnjoj razini.
Plan za iduće razdoblje je ostvariti projekte u ukupnoj vrijednosti od 120 milijuna kuna, od čega na godišnju razinu spada oko 30 milijuna. To govori o našoj ozbiljnosti da nastavimo započeto, što ćemo, kao i do sada, postići svakodnevnim i mukotrpnim terenskim radom. Za početak planiramo izgraditi novu luku Ražanac. Od velike nam je važnosti i što prije riješiti pitanje odvodnje i kanalizacije Rtina- Ražanac- Ljubač- Ljubački stanovi. Zatim planiramo izvršiti proširenje škola u Radovinu i Ražancu, gdje ćemo ujedno graditi i nove športske dvorane. Planiramo i oformiti komunalno poduzeće, a isto tako ćemo dosta uložiti u turizam i turističku promociju. No, potencijala ima i za gospodarske i poljoprivredne grane. Želimo poticati stanogradnju, a gospodarskim razvojem planiramo omogućiti 200 novih radnih mjesta. Jedino poboljšanje na edukativnoj i gospodarskoj razini će mlade potaknuti da ostanu u svom mjestu, jer ipak na njima svijet ostaje. Za naše studente ćemo povećati broj stipendija, dok ćemo školarcima omogućiti besplatne udžbenike. No, isto tako ćemo se pobrinuti i za naše umirovljenike, kojima ćemo poboljšati materijalni status. Radi onih koji tek trebaju doći na ovaj svijet, povećat ćemo rodiljne naknade na dvije tisuće kuna za svako dijete. Mislim da će svatko tko glas povjeri nama, bitno osjetiti poboljšanje i napredak života u Općini Ražanac.
Nikola Miletić, kandidat HSS-a
– Razočaran sam političarima Ražanca, koji su mještane proteklih godina doveli u bezizlaznu situaciju. Općinom vlada nekolicina koja je zatvorena za bilo kakvu suradnju i prijedloge. Problem je što Općina ne djeluje kao servis mještanima, već kao servis interesnoj skupini ljudi. Mi nudimo promjene, cilj nam je sadašnje vladanje bivše vlasti pretvoriti u upravljanje, odnosno da općina bude u funkciji mještana. Strateški prioriteti našeg programa su turizam, poljopriveda, ribarstvo te malo poduzetništvo. Općina Ražanac ima ogroman turistički potencijal kojeg prijašnja općinska vlast nije prepoznala. Ukoliko nam mještani daju povjerenje na predstojećim izborima, mi ćemo itekako znati iskoristiti taj potencijal. Ključna točka našeg programa je prvenstveno dovršenje općinskih planova koje prijašnja vlast nije ispunila, iako je to obećavala. Dakle, u što bržem roku planiramo završiti projekt vodovodizacije te izraditi projektnu dokumentaciju i ishodovati građevinske dozvole za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Na programu su i izrada projektne dokumentacije za sanaciju i nadogradnju luke u Ražancu. Zatim, polaganje podzemnog visokonaponskog kabela u južnom dijelu Općine Ražanac, te izrada projektne dokumentacije i urbanističkih planova uređenja za proizvodne zone “Vukovac” i “Krneza”.
Što se tiče programa građenja i održavanja objekata komunalne infrastrukture, glavni ciljevi su nam sanacija svih divljih odlagališta otpada, te izgradnja, proširenje i uređenje mjesnih groblja. Nadalje, sa svojim timom usmjerit ćemo snage na izgradnju dječjeg vrtića, sportske dvorane i igrališta za veliki nogomet, te žurno osnivanje nogometnog kluba. Isto tako cilj nam je osnovati komunalno poduzeće radi povoljne izgradnje, održavanja i uređenja te efikasnijeg gospodarenja objektima komunalne infrastrukture, zatim osigurati preduvjete za brzi internet, poticati razvoj seoskog, lovnog i izletničkog turizma, te poticati razvoj malog srednjeg poduzetništva i obrtništva. U okviru svog izbornog programa, vodit ćemo računa o starim osobama bez obiteljske skrbi, te osobama sa invaliditetom, kojima ćemo omogućiti prilaze školi, ambulanti te ugostiteljskim objektima.
Jure Kožul, nositelj SDP-ove liste
Dosadašnja vlast je predugo na lokalnoj političkoj sceni, što im je davalo osjećaj nezamjenjivosti, kojeg ovim izborima treba promijeniti. Problem je što ne prihvaćaju političko stanje prije njih, a isto tako smatraju da nitko neće vladati ni poslije njih. Kroz cijelu vladavinu bili su autistični i zatvoreni, što nije bilo dobro za razvoj Općine Ražanac. Naša općina zaostaje u odnosu na druge, i vrijeme je da se tome dođe na kraj. Iako su u proteklom mandatu neki projekti dovršeni, dosta ih još kasni, a naši prijedlozi većinom nailaze na zid. Ražanac ima velike mogućnosti, ali se do sada nije gledao interes mjesta, već interesi nekolicine istomišljenika, iz čega treba izvući pouku. Također nismo ušli u područje posebne državne skrbi, dok sva obližnja mjesta jesu. Dakle, nema poticajnih mjera, odnosno demografskog i gospodarskog napretka. Za vrijeme bivše države Ražanac je bio jedno od perspektivnijih mjesta zadarske županije, a sada slovi kao jedno od najnerazvijenih, upravo zato što se nitko ne trudi nešto poduzeti. Iz tog razloga se i kandidiram, da bih omogućio napredak i razvoj Ražanca.
Cilj nam je prvenstveno obnoviti školu, te izgraditi novo igralište. Djeca i mlade snage su budućnost mjesta, a bez edukacije i mogućnosti zaposlenja, takva budućnost je upitna. U programu nam je i izgradnja tehnološkog parka, a sukladno s time želimo potaknuti razvoj poljoprivede, prvenstveno vinogradarstva i maslinarstva. Također potičemo razvoj stočarstva, i očuvanje autohtonih životinjskih vrsta. Potičemo i gradnju luke Ražanac, te izgradnju cesta i prometnica. Cilj nam je i izgradnja novih plaža, obnova i zaštita starina, a mjesta na kojima ima endemičkih vrsta, predložit ćemo za Park prirode.