Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Poticanje i razvoj lovnog streljaštva

Autor: Tomislav Jerak

14.05.2009. 22:00
Poticanje i razvoj lovnog streljaštva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prioriteti Saveza za 2009. godinu su suradnja s Uredom za poljoprivredu i lovstvo oko povrata lovozakupnine za zajednička lovišta, zatim izrada Monografije, organiziranje 15. Državnog prvenstva u streljaštvu, suradnja s institucijama bitnim za lovstvo…


U velikoj dvorani Lovačkog saveza Zadarske županije, u produžetku zgrade Obrtničke škole Gojka Matuline, održana je ovih dana redovna godišnja Skupština LSZŽ. Na dnevnom redu bila su izvješća o radu Izvršnog i Nadzornog odbora za 2008. godinu, zatim, izvješća o financijskom poslovanju i radu povjerenstva, također za 2008. godinu. Osim toga, donesen je i usvojen plan rada i financijski plan Saveza za tekuću 2009. godinu, u sklopu čega je donesena i odluka o visini članarine LSZŽ.
Osposobljavanje lovaca
Na samom početku zasjedanja, minutom šutnje je odana počast svim preminulim lovcima. Od četrnaest Lovačkih društava, koliko ih Savez broji, skupštini je nazočilo 33 od ukupno 52 delegata. Prije nego su izložene statistike o poslovanju Saveza u prošloj godini, predsjednik LSZŽ-a Mate Radić za nove je ovjerovitelje zapisnika predložio Antu Jeraka te Miljenka Žužu, što je jednoglasno usvojeno.
Izvješćem Nadzornog odbora, zaključeno je da su financijska izvješća, sastavljena u skladu sa Uredbom o računovodstvu neprofitnih organizacija, u zakonom propisanom roku dostavljena Državnom uredu za reviziju i FINI za potrebe Ministarstva financija. Također je utvrđeno da nema znatnijih odstupanja prihoda i rashoda u odnosu na 2007. godinu, a razlika između prihoda i rashoda za 2008. godinu iznosi negdje oko 47.400 kuna.
Podneseno je i izvješće o osposobljavanju kadrova u lovstvu. Tijekom 2008. godine, u Lovačkom savezu Zadarske županije osposobljeno je 88 lovaca. Svi kandidati su uspješno apsolvirali i pisani i usmeni dio ispita pokazavši solidno znanje. Osposobljavanje stručnih kadrova, lovaca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja provodi Lovački savez, što je upravo specifično jer je lovstvo djelatnost koja se uglavnom odvija u prirodi. U protekloj godini, osposobljeno je ukupno 109 kandidata, od čega je 88 lovaca, 10 lovočuvara te 11 ocjenjivača lovačkih trofeja. Osposobljavanje obuhvaća elementarna znanja iz pravnih propisa u lovstvu, prirodoslovlje i bolesti divljači, znanja o lovištu i njegovom uređenju, gojidbi pojedinih vrsta divljači, načine lova, etiku i običaje, lovnu kinologiju, lovačko oružje, te osnove ekologije i zaštite okoliša.
Lista prioriteta
Programi kinološkog povjerenstva u protekloj su godini bili dosta bogati. Osim izobrazbe lovnih pripravnika na Međunarodnoj izložbi pasa CACIB Zadar, održan je lovnokinološki kup Sv. Hubert, te državno i svjetsko prvenstvo pasa ptičara s odstrelom. Za vrijeme svih ovih natjecanja, u lovištima Zadarske županije pronašao se velik broj lovne divljači. Mišljenje je Povjerenstva za lovnu kinologiju, da bi se uz pomoć lovačkih društava više trebalo motivirati i animirati lovce za ovakva natjecanja, posebno radi podizanja kinološke kulture.
Što se tiče lovnog streljaštva, u protekloj godini su napravljeni vidni pomaci u odnosu na prethodna razdoblja. To je upravo rezultat glavnog cilja povjerenstva za lovno streljaštvo, poticanje i razvoj lovnog streljaštva, te unapređenje odgojnih, moralnih i etičkih vrijednosti lovaca.
Prioriteti Saveza za 2009. godinu su suradnja s Uredom za poljoprivredu i lovstvo Zadarske županije oko povrata lovozakupnine za zajednička lovišta, zatim izrada Monografije, organiziranje 15. Državnog prvenstva u streljaštvu na streljani Žmirići, suradnja s institucijama bitnim za lovstvo, suradnja s medijima radi promicanja lovne etike i morala te informiranja javnosti, suradnja s udrugama od interesa za zaštitu prirode i okoliša, suradnja s Hrvatskim lovačkim savezom, intenziviranje korespodencije i protoka informacija među članicama LSZŽ, nabava zečeva za potrebe LSZŽ, natjecanje u lovnom streljaštvu i kinološkim manifestacijama, održavanje Sv. mise za blagdan Sv. Huberta i lovačke zabave, zaštita jarebice poljke i kamenjarke grivine (s tim da je Zadarska županija jedna od posljednjih oaza autohtonih jarebica), te sklapanje ugovora sa drugim pravnim osobama koje mogu pružiti razne usluge lovcima i lovačkim društvima.