Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Završeno rušenje hotela Preko

Autor: Ivana Burica

14.05.2009. 22:00
Završeno rušenje hotela Preko

Foto: Adam VIDAS



Prema riječima Rikarda Heskija, voditelja operativnog dijela razvojnih projekata tvrtke Jupiter Adria, teren s kojeg će ovih dana biti uklonjeni i posljednji ostaci starog hotela nanosom tampona pretvorit će se u privremeno parkiralište za stotinjak automobila, a na taj način će se smanjiti prometna gužva u centru Preka tijekom ljetnih mjeseci


Radovi na rušenju hotela Preko izgrađenog 70-ih godina 20. stoljeća privode se kraju prema planu. Dovršetak radova se očekuje tijekom sljedećeg tjedna.
Na samom rušenju, koje je trajalo mjesec dana, bila su angažirana dva bagera od 20 tona sa svim priključcima (čelične škare, pneumatski čekić, drobilica, žlica, planirka) te nekoliko manjih kamiona kako ne bi došlo ni do kakvih oštećenja prilaznim putevima hotela.
Prema riječima Rikarda Heskija, voditelja operativnog dijela razvojnih projekata tvrtke Jupiter Adria, teren s kojeg će ovih dana biti uklonjeni i posljednji ostaci starog hotela nanosom tampona pretvorit će se u privremeno parkiralište za stotinjak automobila, a na taj način će se smanjiti prometna gužva u centru Preka tijekom ljetnih mjeseci. Olakšano parkiranje će vjerojatno privući i veći broj gostiju koji borave u drugim mjestima na otoku, s obzirom na mali broj parkirnih mjesta u središtu Preka.
Rušenjem stare zgrade hotela Preko stekli su se uvjeti za nastavak izgradnje novog hotela Preko, čiji dizajn potpisuje WATG, jedna od najprestižnijih svjetskih projektnih kuća.
Riječ je o butik hotelu najviše kategorije, prvom u Zadarskoj županiji.
Hotel će imati 58 soba, tri dvorane za sastanke, restoran s vanjskom terasom, bazen i vrt za relaksaciju, koktel&lounge bar te veliku promenadnu terasu uz samu obalu marine Preko, a ukupna investicija bi mogla premašivati 15 milijuna eura.
Iako je plan investitora bio hotel otvoriti do turističke sezone 2010. godine, zbog globalne će se krize taj datum ipak prolongirati.
– Zbog cjelokupne situacije na financijskom tržištu iz banaka nam je poručeno da se moramo strpjeti dok se ponovno uspostave kreditni tokovi. Početak izgradnje se tako očekuje do kraja 2009. godine, što bi značilo početak rada ovog hotela visoke katogorije u 2011. godini, kazao je Rikardo Heski.