Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Budući zadarski olimpijci preplavili Višnjik (FOTOGALERIJA)

Autor: Teuta Babajko Jamičić

14.05.2010. 22:00
Budući zadarski olimpijci preplavili Višnjik (FOTOGALERIJA)

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prije početka natjecanja, u maniri pravih malih olimpijaca, atletskim stadionom na Višnjiku prodefilirali su mališani iz zadarskih dječjih vrtića Bili brig, Voštarnica, Grigor Vitez, Ciciban, Smiljevac, Jazine i Duga te polaznici Dječjeg vrtića Biograd, “Cvita” iz Sv. Filipa i Jakova, “Bubamara” iz Benkovca i “Leptirić” iz Bibinja u pratnji 72 odgojitelja, odnosno odgojiteljica
Na atletskom stadionu Sportskog centra Višnjik održan je 9. olimpijski festival dječjih vrtića Hrvatske na razini Zadarske županije. Ovogodišnji, sada već tradicionalni Olimpijski festival dječjih vrtića, koji organizira Sportska zajednica Zadarske županije, jučer je na Višnjiku okupio 480 djece, djevojčica i dječaka, iz 12 vrtića iz Zadra, Benkovca, Biograda na Moru, Bibinja i Sv. Filipa i Jakova.
Prije početka natjecanja, u maniri pravih malih olimpijaca, atletskim stadionom na Višnjiku prodefilirali su mališani iz zadarskih dječjih vrtića Bili brig, Voštarnica, Grigor Vitez, Ciciban, Smiljevac, Jazine i Duga te polaznici Dječjeg vrtića Biograd, “Cvita” iz Sv. Filipa i Jakova, “Bubamara” iz Benkovca i “Leptirić” iz Bibinja u pratnji 72 odgojitelja, odnosno odgojiteljica.
Nakon svečanog mimohoda, uz intoniranje hrvatske himne na Višnjiku je podignuta olimpijska zastava, a zadarski olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić zapalili su olimpijski plamen. U ime Zadarske županije i Grada Zadra, koji su uz gradove Benkovac i Biograd na Moru te općine Bibinje i Sv. Filip i Jakov, pokrovitelji Olimpijskog festivala dječjih vrtića, sve prisutne pozdravili su Joso Nekić, gradski pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo i Ivan Šimunić, županijski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
– Ono što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja. Zbog toga je iznimno važno u djetinjstvu razvijati različite vještine, spretnost, snalažljivost… U tome mnogo pomaže sport. Kroz sport možemo naučiti kako pobijediti samoga sebe jer to je najveća pobjeda. Onda kad mislimo da ne možemo, da nećemo uspjeti, sport nas uči kako da pronađemo volju i snagu te pobijedimo sami sebe. Uz osobne pobjede, sport nas uči i natjecateljskom duhu u smislu važnosti sudjelovanja i sklapanja novih prijateljstva, a ne samo pobjeđivanja, kaže Joso Nekić, dodajući kako su Hrvati talentirana sportska nacija, zbog čega djecu treba odgajati u sportskom duhu istovremeno razvijajući njihove talente u najranijoj životnoj dobi.
Pročelnik Ivan Šimunić izrazio je zadovoljstvo što je ova sportska manifestacija u Zadarskoj županiji poprimila tradicionalni karakter. Podsjećajući se, Šimunić je naveo kako su prvi sudionici Olimpijskog festivala dječjih vrtića već završili osnovnu školu, a neki od njih ostali su u sportu te sudjeluju u brojnim sportskim natjecanjima i postižu uspjehe.
– Ovakva natjecanja vrlo su važna zbog razvijanja sportskog duha u najranijoj životnoj dobi. Sada je sve to zabava i druženje, no za one koji se odluče ostati u sportu vjerujem kako će njihov trud, muka i odricanje dati željene rezultate, kaže Šimunić, koji je službeno i otvorio 9. olimpijski festival dječjih vrtića, poželjevši malim olimpijcima uspješno i zabavno natjecateljsko popodne na Višnjiku.
Djevojčice i dječaci natjecali su se u malom nogometu i četiri atletske discipline – trčanju na 50 metara, štafeti 4 x 25 metara, bacanju loptice u dalj i skoku u dalj.
Jučerašnji program na Višnjiku vodila je zadarska glumica Tamara Šoletić.