Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatska ne odustaje od tužbe protiv Srbije

Autor: Jagoda Marić

14.05.2010. 22:00
Hrvatska ne odustaje od tužbe protiv Srbije

Foto: Denis LOVROVIĆ



Kosor i Cvetković jučer SU otvorili razgovore o nestalim osobama, rješavanju graničnog pitanja i povratu imovine
Premijeri Hrvatske i Srbije Jadranka Kosor i Mirko Cvetković intenzivirat će svoju suradnju i susrete po uzoru na predsjednike dviju zemlja Ivu Josipovića i Borisa Tadića koji su se često sretali posljednjih mjeseci. Najavili su to pomalo u šali Kosor i Cvetković koji su jučer otvorili razgovore o nimalo laganim temama, nestalim osobama, rješavanju graničnog pitanja, povrata imovine hrvatskih poduzeća u Srbiji i srpskih poduzeća u Hrvatskoj, a nisu mogli izbjeći ni novinarska pitanja o tužbama za genocid. Cvetkovć je istaknuo da je Srbija spremna povući tužbu ukoliko to učini i Hrvatska, no premijerka Kosor nije dala odgovor koji bi pokazao da se Hrvatska trenutno sprema postupiti isto.
– Važno je da se okrenemo budućnosti, ali je jako važno potpuno se jasno odrediti prema zločinima Miloševićeve politike, zlu koji je ta politika nanijela cijeloj regiji i zločinima koji su u njeno ime počinjeni. To nije bilateralno pitanje, kazala je Kosor. Na opetovano pitanje je li Hrvatska, poput Srbije spremna povući tužbu, odgovorila je da Vlada o povlačenju tužbe nije razgovarala, a da samo Vlada može donijeti tu odluku. O kriterijima rješavanja graničnog pitanja nije se tehnički govorilo, jer kako je objasnio Cvetković, razgovaralo se samo o načelnom načinu rješavanja tog problema.
– Samo smo dali podršku Povjerenstvu te smirenom načinu rješavanja otvorenih pitanja, umjesto da ih se rješava na način koji je vrijedio u devedesetima, poručio je Cvetković.
On je otkrio i to da je u vraćanju imovine koju potražuju tvrtke iz Hrvatske ili Srbije napravljen pomak jer je Srbija prihvatila da se to pitanje riješi bilateralnim sporazumom, te da sada očekuje odgovor Hrvatske na prijedlog tog sporazuma kojeg joj je Srbija uputila još u prosincu prošle godine.
– Suradnja između dvije zemlje je dobra, prepoznali smo mogućnosti ‘građenja novih mostova’ gospodarske suradnje, a trenutak krize je pravi trenutak za tješnju suradnju, istaknula je Kosor koja je svom kolegi uručila prijevode pravne stečevine Europske unije, kao simbolični dokaz suradnje. Obećala je i da će Srbija na svome europskom putu imati najsnažniju potporu Hrvatske koja će postati još jača u trenutku kada Hrvatska uđe u EU.