Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sezona s puno loših i nekoliko dobrih stvari

Autor: Drago Bajković

14.05.2010. 22:00
Sezona s puno loših i nekoliko dobrih stvari

Foto: Vedran SITNICA



Zadar ima puno igrača poput Santinija, Begonje, Jerbića, Franka Bilavera, Vasilja i ostalih koji mogu ponuditi svijetliju, puno svijetljiju budućnost prvoligaša sa Stanova. Nadajmo se da ćemo i to uskoro dočekati
Završila je sezona 2009/10 u Prvoj HNL, a prvoligaš sa Stanova zauzeo je na kraju 12. mjesto između 16 prvoligaša. Pobjedom nad Zagrebom u posljednjem 30. kolu Zadrani su barem donekle ublažili gork okus proizveden katastrofalnim nastupima u posljednjih šest kola ovog prvenstva, ali i vrlo loše jeseni. Što se može reći na kraju prvoligaške karavane iz kuta NK Zadar? Sezona je to više za zaborav, nego za neko pamćenje. Loših stvari je bilo puno, a dobrih nekoliko. Ništa novo, ali se ipak iz sezone u sezonu nadamo da će prvoligaš sa Stanova napraviti stanoviti iskorak. Na njega ćemo, po svemu sudeći, morati ipak malo pričekati.
HNS-ove gluposti
Na kraju sezone u kojoj se zbog “gluposti” proizvedenih u kuhinji HNS-a ne zna koliko će klubova ispasti, a koliko ostati i koliko će Prva HNL u sljedećoj sezoni brojiti klubova pomalo je iluzorno govoriti o dobrim stvarima. U svakom slučaju ona najvažnija glasi da je Zadar gotovo sigurno sačuvao prvoligaški status. Iako nam se čini da će Varteks na kraju dobiti prvoligašku licenciju nakon čega bi liga i sljedeće sezone trebala brojiti 16 klubova, ipak ćemo se malo pozabaviti situacijom da na kraju ipak ostane 12 prvoligaša. Zadar je zauzeo 12. mjesto, ali se ispred njega na 10. mjestu nalazi Varteks pa bi u slučaju njegovog izbacivanja u Drugu ligu Zadar automatski skočio na 11. mjesto. To 11. mjesto i i slučaju da dva drugoligaša imaju licenciju (Split i Hrvatski dragovoljac) u najmanju ruku osigurava dodatne kvalifikacije. Hoće li do toga doći samo Bog zna, ili čak ni on već samo gospoda iz HNS-a. Kako bilo da bilo Zadar ima licenciju, a na osnovi postignutog rezultata čak i u slučaju Lige 12 može zadržati prvoligaški status. Barem malo razloga za zadovoljstvo.
Ono što zasigurno ne može pružiti puno zadovoljstva je činjenica kako se prvoligaš sa Stanova do posljednjeg 30. kola borio za očuvanje prvoligaškog statusa. Na sreću u tome su i uspjeli, ali treba postaviti i pitanje što bi bilo da je slučajno Zagreb u četvrtak pobijedio. Zadar bi tada bio 14. , a s obzirom da u HNS-u „obožavaju” prvoligaša sa Stanova gotovo smo sigurni da bi Liga dogodine brojila 12 klubova. Ovako kada su Zagreb i Inter 13. i 14. klub Prve lige najvjerojatnije će i sljedeće sezone biti 16 prvoligaša. Kada će Zadar napraviti nešto poput Šibenika i Cibalije, klubova koji barem po ustroju i kapacitetima nisu ništa “posebniji” i bolji od Zadra. Nadajmo se brzo jer ovakav Zadar koji se iz sezone bori za goli prvoligaški život stvarno je teško gledati. A još uz to kada se zna da će sljedeće sezone ispadati pet klubova onda nam je jasno da se rezovi u prvoligašu sa Stanova moraju dogoditi odmah. Ili nas u suprotnome očekuje opet mučenje.
Učenje na pogreškama
Prije desetak dana Ivan Santini, napadač Zadra, koji je u ovoj sezoni napravio najveći pozitivni iskorak, kazao je da bi poput Tottija u Romi, i on u Zadru ostao do kraja karijere kada bi se klub borio za Europu. Hvale vrijedna izjava koja je puno rekla o samom Santiniju, ali i o onome što bi puno igrača, ali i navijača podržalo u Zadru. Zašto Zadar poput Cibalije ne bi u bliskoj budućnosti osigurao igranje u Europi? Pa planovi o gradnji stadiona na Višnjiku već postoje, a sigurni smo da bi dobar rezultat još više pogurao tu ideju o izgradnji novog nogometnog doma koji bi mogao osigurati europske nastupe. Zadar ima perspektivu, to je uostalom i dokazao “izvozom” igrača u druge hrvatske klubove, ali i u europske. Zar jedan Pršo nije Zadranin, pa Modrić, Bjelanović, a davno prije njih jedan veliki Skoblar. I Tomasov, Marijan i Jurica Buljat, Subašić, Vrsaljko i ostali ponikli su i izrasli u jednom Zadru. Jedan Santini dolazi i uvjereni smo da će ako se ovako nastavi napraviti veliku nogometnu karijeru. Pa zašto onda Zadar ne bi dogodine ili barem za koju godinu ostvario izlazak u Europu. Puno pretpostavki za to treba ostvariti, ali dovoljno je grešaka napravljeno pa se iz vlstitog iskustva može puno i naučiti. Utakmica sa Zagrebom pokazala je da Zadar ima puno mladih koji dolaze. Jedan Ćurjurić je veliki talent, Santinija smo već spomenuli. A jedan mladi junior Luka Begonja protiv “pjesnika” je djelovao kao da ima stotinjak prvoligaških nastupa. A on ima tek dva nastupa, jedan na kraju prošle i ovaj protiv Zagreba. Nekoliko njegovih poteza jučer je oduševilo svih na Stanovima i ako se nastavi razvijati tko kaže da ne bi mogao postati zadarski Messi. I ne samo on, Zadar ima puno igrača poput Santinija, Begonje, Jerbića, Franka Bilavera, Vasilja i ostalih koji mogu ponuditi svijetliju, puno svijetljiju budućnost prvoligaša sa Stanova. Nadajmo se da ćemo i to uskoro dočekati!
 


Odmor nakon županijskog kupa


Za nogometaše Zadra odmor još nije započeo unatoč tome što je prvenstvo završilo.
– Trebamno još u srijedu odigrati finale Županijskog nogometnog kupa nakon čega će igrači na odmor – kazao je jučer Dalibor Zebić, trener Zadra