Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za raspuštanje Vijeća čeka se potpis Srba i Friščića

Autor: Velimir Brkić

14.05.2010. 22:00
Za raspuštanje Vijeća čeka se potpis Srba i Friščića


U Zemuniku će se 13. lipnja ipak održati dopunski izbori. Ako ne za zemuničkog dogradonačelnika i dva vijećnika srpske nacionalne manjine onda zasigurno za tri predstavnika srpske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini
Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji pod predsjedanjem predsjednika Stanka Duila (HSS) u četvrtak kasno navečer, niti godinu dana od svog konstituiranja, održalo je svoju posljednju sjednicu u ovakvom sastavu koji sačinjavaju većinska koalicija HSP-HSS sa šest vijećnika i HDZ s pet vijećnika.
– Za već najavljenu, ali i pravovaljanu ostavku svih koalicijskih vijećnika potrebni su potpisi predsjednika stranaka, predsjednika Hrvatske stranke prava Danijela Srba i predsjednika Hrvatske seljačke stranke Josipa Friščića, pojasnio je dopredsjednik OV-a Željko Buljat (HSP).
U Zemunik dolazi povjerenik
Dakako, predsjednici Srb i Friščić trebaju parafirati potpise ostavki svih 11 vijećnika sa stranačkih lista s prošlogodišnjih svibanjskih lokalnih izbora ovjerenih ponaosob kod javnog bilježnika. Sve kako nitko ne bi zakonom automatizma sa stranačkih lista došli na mjesto vijećnika Stanka Duila i Tomislava Marušića iz HSS-a i četvorice članova HSP-a Marina Buljata, Pave Alvira, Željka Buljata i Marka Jermena.
– Nakon podnošenja pismenih ostavki svih aktualnih vijećnika i njihovih mogućih zamjenika iz redova HSP-a i HSS-a, dužan sam danom dostave pisanih ostavki izvijestiti Ministarstvo uprave o tome da su prestali uvjeti za rad Općinskog vijeća, navodi predsjednik OV-a Duilo dodajući kako će potom Vlada RH donijeti odluku o raspuštanju Vijeća i imenovati povjerenika za zemuničko Općinsko vijeće.
A hoće li Vladin povjerenik odraditi “šporki” posao za Općinsko vijeće i prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i shodno ovlastima uskladiti općinski Statut kako bi se osigurala zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, to će se tek vidjeti.
– Odluku o podnošenju ostavki za koje sa sigurnošću mogu reći da neće uslijediti vijećnička zamjena, jer svi svoje ostavke ovjeravaju kod javnih bilježnika, vladajuća je koalicija donijela nakon što je Vlada RH raspisala dopunske izbore za zamjenika načelnika i dvoje vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine. Vlada je izbore raspisala primjenjujući institut izravne primjene zakona, to jest temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s kojim Općinsko vijeće nije uskladilo Statut kako bi osiguralo zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, podsjeća Duilo.
Oproštajni domjenak
Znakovito je reći kako je na sjednici dogovoren zajednički oproštajni domjenak za idući tjedan. Naime, nakon ostavki šest vijećnika koalicije HSP-HSS pet vijećnika HDZ-a, bez obzira hoće li ili ne dati ostavke, nemaju potreban kvorum za rad i odlučivanje što sve navodi na raspuštanje zemuničkog OV-a.
Bilo kako bilo, u Zemuniku će se 13. lipnja ipak održati dopunski izbori. Ako ne za zemuničkog dogradonačelnika i dva vijećnika srpske nacionalne manjine onda zasigurno za tri predstavnika srpske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini.
Naime, logična je pretpostavaka kako se u Zemuniku Donjem, 13. lipnja, ipak neće provesti dopunski izbori, s obzirom da će Vijeće tada biti raspušteno te će Vlada RH najvjerojatnije zajedno s odlukom o raspuštanju zemuničkog Općinskog vijeća ukinuti i dio odluke o raspisivanju dopunskih izbora koja se odnosi na izbor donačelnika i dvoje vijećnika u OV-a Zemunika Donjeg. Umjesto na dopunske izbore, Zemuničani će izići na prijevremene izbore i to najranije mjesec, a najkasnije dva mjeseca od trenutka raspuštanja Općinskog vijeća.
Inače, na redovnom dijelu sjednice donesene su odluke o brojnim odabirima najpovoljnijih ponuđača od odluke do odabira najbolje dezinsekcijske službe do najpovoljnijeg ponuđača za izradu projekta biopročišćivača opojnih bunara u poslovno-stambenoj zoni Zemunik Gornji.
Odlučeno je da se na javni uvid građanima da prijedlog uređenja centralnog trga u Zemuniku Donjem te da se na prijedlog mještanina Josipa Šestana uputi protestna nota Zrakoplovnoj bazi Zemunik zbog učestalosti noćnih vježbi te zatražiti nadoknada zbog buke. Nakon što je načelnik Josip Marušić detaljno obavijestio vijećnike o dosad poduzetim radnjama pri izradi pothodnika ispod zrakoplovne piste na trenutačno zatvorenoj državnoj cesti Zemunik – Zadar vijećnici su prihvatili izvješće o radu dječjeg vrtića Zvjezdica.