Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zabranom koćarenja u Velebitskom kanalu nestalo škampa i oslića

Autor: Alenka Festini

14.05.2010. 22:00
Zabranom koćarenja u Velebitskom kanalu nestalo škampa i oslića


Podmorje Velebitskog kanala puno je lišća i raznog otpada te se škamp ne može razvijati. Praksa je pokazala i dokazala upravo ono na što mi koćari upozoravamo već gotovo dva desetljeća, kaže Fabijanić
Zoran Fabijanić, donedavno predsjednik sekcije ribara pri Udruženju obrtnika Pag, već godinama upozorava da škampa u Velebitskom kanalu nema, a takva situacija nastala je od kada je zabranjeno koćarenju na tom predjelu.
– Odluku o zabrani koćarenja u Velebitskom kanalu donijelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva još 1997. godine i unatoč svim argumentima protiv kojima dokazujemo da je koćarenje poželjno ne samo da bi mi koćari mogli raditi, već je nužno zbog revitalizacije podmorja, odluka nije povučena, priča nam Fabijanić.
– Postoji znanstvena studija o koćarenju u Velebitskom kanalu koju je izradio Institut za oceanografiju iz Splita, a predana je Upravi za ribarstvo. Mi ribari smo u posljednjih desetak godina nekoliko puta tražili tu Studiju na uvid. No nikada nam nije dana. Nije tajna da su paški i rapski koćari koćarili u kanalu od davnina i ribe je bilo za sve ribare, a škampa i oslića u izobilju. No zabranom koćarenja u Velebitskom kanalu došlo je do situacije da je iz njega nestalo škampa i oslića, jer je dno kanala pod naslagama lišća i raznog otpada, jednostavno je onečišćeno. Ribari, struka i znanost dobro su upoznati s tim. Oni znaju da je koća svojevrsna ralica i jedina koja čisti dno te omogućuje da se podmorje revitalizira. Vjerujem da su to potvrdile studije, razni znanstveni radovi, ali do mnogih dokumenata ribari ne mogu doći, kaže Fabijanić.
On je naveo da su paški koćari nekoliko puta uputili dopis nadležnom Ministarstvu da se omogući koćarima ulazak i rad u Velebitskom kanalu i to na dva-tri dana u mjesecu u jesenskom, zimskom i proljetnom periodu.
– No dobivali smo odgovor da bi ulaskom koća u kanal nestalo škampa. Što se sada dogodilo? U posljednjih 13 i više godina škampa je doslovno nestalo. Znači, nastale su posljedice. Podmorje Velebitskog kanala je puno lišća i raznog otpada te se škamp ne može razvijati. Praksa je pokazala i dokazala upravo ono na što mi koćari upozoravamo već gotovo dva desetljeća, istaknuo je Fabijanić.