Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zagrijavanje za doigravanje

Autor: Roman Morović

14.05.2010. 22:00
Zagrijavanje za doigravanje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Možda su ovi porazi došli i u dobrom trenutku, jer će nas svakako malo otrijezniti uoči playoffa. Da nam se to dogodilo u doigravanju, teško bi se uspjeli vratiti – kazao je Marko Car
Nepuna dva mjeseca nakon njezina početka, ovaj vikend će završiti brzopotezna A-1 liga za prvaka. Sinoć su svoj susret odigrali Cedevita i Svjetlost, za pretpostaviti je da su Zagrepčani odradili posao bez problema, a danas će isto napraviti i Zadrani, koji u svojoj dvorani dočekuju Trogir. Ipak, njima ta utakmica neće biti samo odrađivanje posla u kojemu je najvažnije upisati dva boda, nego će dobrim pristupom i kvalitetnom igrom morati vratiti barem dio samopouzdanja izgubljenog nakon dva uzastopna poraza u Zagrebu.
– Sigurno će nam dobro doći jedna pobjeda, ali nikako ne smijemo podcijeniti protivnika, kao što nismo ni do sada. Mislim da se ove sezone već vidjelo da te momčadi, i kada nismo u dobrom stanju, nemaju šanse protiv nas, ali moramo odigrati maksimalno ovu utakmicu, prije svega zbog nas samih, da se vratimo u dobar ritam uoči doigravanja – kaže Marko Car i dodaje:
– Možda su ovi porazi došli i u dobrom trenutku, jer će nas svakako malo otrijezniti uoči playoffa. Da nam se to dogodilo u doigravanju, teško bi se uspjeli vratiti. Sada imamo još jednu lakšu utakmicu kod kuće, kroz koju ćemo se pokušati vratiti u ritam u kojem smo bili prije ova dva poraza.
Loša obrana
Iako trener Danijel Jusup i igrači pokušavaju čim prije zaboraviti dva teška poraza od Zagreba i Cibone i koncentrirati se samo na utakmicu koja je pred njima, novinarska pitanja se još uvijek prije svega dotiču tih poraza.
– Mislim da prije svega nitko nije očekivao da ćemo s toliko razlike izgubiti onu utakmicu protiv Zagreba u Trnskom. Ta nas je utakmica dosta unazadila i razbila nam neku euforiju u momčadi, što je Cibona kasnije znala iskoristiti. Nismo smjeli dopustiti da baš toliko padnemo, jer ta dva rezultata nikako nisu realna, pogotovo zato što smo primili previše poena. Cijelu ovu sezonu govorimo da utakmice trebamo dobivati obranom, odnosno tako da protivnika spustimo ispod sedamdeset poena.
Obje utakmice Zadrani su odigrali otprilike po sličnom obrascu. Vrlo brzo su pali u rezultatski minus, iz kojega se više nisu znali izvući, ni obranom, ni napadom, niti šutom za tricu, koji ih je nerijetko znao izvlačiti iz teških situacija. Iz minute u minutu tako su tonuli sve dublje, a tek u završnici su uspjeli spriječiti potpuni potop i ostati ispod trideset razlike.
– Dosta smo igrali pet na pet. Kako nismo uspijevali ništa obraniti, tako nismo dolazili ni do lakih šuteva. Svi šutevi koje smo uputili izvana su praktički bili preko ruke, a kada ti je čovjek na ruci, to jednu večer može ući, drugu ne. Ovoga puta nije išlo, ali sve u svemu mislim da moramo težiti obrani, koja nam praktički i daje sve opcije u napadu. Tako se rastrčimo i jednostavno dolazimo do lakih šuteva, koji nas uvedu u neki ritam, a onda lakše pogodimo i neke teške šuteve – ističe šuter Zadra.
S kim u polufinalu?
Ipak, bez obzira na posljednje poraze, Zadar će u polufinalu doigravanja sigurno imati prednost domaćeg terena. Protivnika će doznati u nedjelju, kada posljednju utakmicu lige za prvaka odigraju Zagreb i Cibona. Pobijedi li Zagreb, parovi polufinala biti će Zadar-Zagreb i Cedevita-Cibona, s tim da bi u tom slučaju Zadar imao prednost domaćeg terena i u eventualnom finalu. Pobijedi li Cibona, u polufinalu će igrati Zadar i Cedevita, te Cibona i Zagreb.
– Prednost domaćeg terena u polufinalu je svakako važna. S obzirom na to kako se ova sezona od početka razvijala, pogotovo po plasmanu u NLB ligi, nitko nije ni mislio da ćemo dobiti priliku da uđemo u finale prvenstva. Sada imamo tu priliku i nadam se da ćemo je iskoristiti. Hoćemo li biti prvi ili drugi, to više ne ovisi o nama, ali mislim da to neće biti presudno. Za osvojit naslov trebat će dobiti i u gostima.
S obzirom da petorica igrača u pravilu igraju preko 30, a često i preko 35 minuta, umor se sasvim sigurno osjetio na posljednjim utakmicama, no do kraja sezone je još malo i valja stisnuti zube i pokušati ostvariti što bolji rezultat u doigravanju.
– Protiv Darde smo već davali naznake nekog zasićenja, emotivnog pražnjenja i pada u igri. Naravno da se osjeća umor i neminovno je da te to pred kraj sezone pritisne, ali koliko nas pritišće, toliko i druge. Dobro je da smo napravili onaj niz pobjeda pa se ova dva poraza nisu toliko loše odrazila na rezultat u ligi za prvaka i mislim da imamo dovoljno vremena da se sada na najbolji mogući način pripremimo za dogiravanje – zaključio je Car.
Na kraju, što se tiče večerašnje utakmice protiv Trogira, vrijedi istaknuti da će gosti najvjerojatnije biti bez standardnog prvotimca Luke Žitka, koji je propustio posljednjih pet utakmica, dok će Danijel Jusup vjerojatno dozirati minutažu Roka Stipčevića, koji još uvijek ima problema s prstom, te Hrvoja Perića, kojega muči koljeno. Ipak je najvažnije da taj neizostavni dvojac zadarske prve petorke bude što spremniji za doigravanje. Inače, Trogirani su u prošlom kolu kod kuće pobijedili Dardu sa 91:89, tricom Joška Alujevića tri sekunde prije kraja, što je bila njihova druga pobjeda u ligi za prvaka, s čime na kraju mogu biti sasvim zadovoljni. U Trogiru su prije mjesec dana Zadrani slavili sa laganih dvadeset razlike (73:93), a kada bi s takom razlikom prošli i večeras, Trogirani bi sigurno bili i više nego zadovoljni. Ipak, s obzirom na ogromnu razliku u kvaliteti i želju Zadrana da se vrate dobrim igrama i pobjedama, teško da će gosti večeras proći ispod trideset razlike.
 


A-1 liga za prvaka


Raspored 14. kola: Zadar – Trogir (20), Darda – Zabok (19), Zagreb – Cibona (Nedjelja, 18.15), Cedevita – Svjetlost (igrano sinoć).




 


Boisa: Vjerujem da smo ispucali sve pogreške


I Vladimer Boisa, krilni centar Zadra, bio je razočaran dvama uzastopnim porazima od Zagreba i Cibone, posebno neočekivano visokom razlikom.
– Zagreb do te utakmice nije dobio niti jednu od ovih boljih momčadi i zato su bili maksimalno motivirani. Mi smo do tada bili neporaženi i normalno je da prije ili kasnije dođe do poraza. Ono što sigurno nismo očekivali je da ćemo izgubiti s takvom razlikom. Ne bole nas toliko sami porazi, jer smo izgubili na gostovanju od dvije vrlo dobre momčadi, ali nas boli način i razlika kojom smo izgubili – kaže Boisa.
Trener Jusup je nakon poraza u Trnskom kazao da su igrači, posebice oni koji su iznijeli najveći teret u posljednje vrijeme, umorni.
– To je točno, međutim, u sličnoj situaciji su i ostale momčadi. Mislim da to nije razlog što smo izgubili na ovakav način. Nismo išli maksimalno agresivno i napravili smo puno grešaka, posebno u Trnskom, gdje smo im dali dosta lopti praktički u ruke. To sada trebamo zaboraviti i dati sve od sebe u doigravanju.
Hoćemo li u doigravanju vidjeti bolji Zadar nego na posljednje dvije utakmice?
– Sada imamo vremena da se malo odmorimo i igramo dvije utakmice za redom kući, gdje sigurno igramo bolje nego u gostima. S Cedevitom smo do sada uvijek igrali teške i neizvjesne utakmice, a polufinale će sigurno biti još teže. Ali, ako se dobro pripremimo i odigramo kako znamo, mislim da imamo velike šanse za pobjedu.
Trogir?
– Najvažnije je da budemo koncentrirani od početka i mislim da nećemo imati problema. Vjerujem da smo na ove posljednje dvije utakmice ispucali sve pogreške – za kraj će Boisa.


 


Kadeti startali pobjedom


Na poluzavršnom turniru prvenstva Hrvatske za kadete, koji se održava u Kaštel Sućurcu, košarkaši Zadra u drugom su kolu pobijedili Međimurje s uvjerljivih 85:44. Nakon nepotpuna dva kola na tablici vodi domaćin Kaštela sa dvije pobjede, ispred Zadra i Cedevite koji imaju po jednu, ali i utakmicu manje, dok su Pula i Međimurje dvaput poraženi. Glavni favoriti za prva dva mjesta, koja vode na završni turnir i dalje su Zadar i Cedevita, s obzirom da su mladi Kaštelani Međimurce pobijedili samo sa tri razlike, a Puljane sa jedanaest. Usporedbe radi, Zadar je Međimurje svladao sa +41, a Cedevita Pulu sa +52. Sinoć su snage odmjerili upravo Zadar i Cedevita, danas (14) Zadrani igraju protiv Pule, a u nedjelju (8,30) protiv Kaštela.


 


Pobjeda Popovića, poraz Vladovića


U prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja ruskog prvenstva Unics je u Kazanu pobijedio Triumph s uvjerljivih 80:58, a Marko Popović je za 22 minute zabio 11 poena (4-6 za dva, 1-3 za tri), uz četiri skoka. Lokomotiv Kuban je poražen na gostovanju kod Dinama iz Moskve sa 79:70, a Jakov Vladović je za 20 minuta postigao 8 poena (1-4 za dva, 2-4 za tri), uz pet skokova i tri asistencije. CSKA je očekivano bez problema kod kuće pobijedio Samaru 64:57, dok je najveće iznenađenje priredio Spartak iz St. Petersburga pobijedivši na gostovanju Khimkija sa 66:78. Četvrtfinala se igraju na tri dobivene utakmice