Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pristupni ugovor s EU tek krajem godine

14.05.2011. 22:00
Pristupni ugovor s EU tek krajem godine


Hrvatska bi mogla dobiti lipanjski završetak pregovora, ali će morati pričekati na potpisivanje pristupnog ugovora, barem do kraja godine. Ako ga želi potpisati aktualna Vlada to znači da će se izbori održati sljedeće godine, čega se pak pribojava oporba


Premijerka Jadranka Kosor jučer je veleposlanicima članica Europske  unije predstavila završno Vladino izvješće o ispunjavanju  mjerila u poglavlju 23 pravosuđe i ljudska prava, koje je  u četvrtak poslijepodne poslano u Europsku komisiju.  Nakon jednoiposatnog  “odličnog, iznimnog sastanka”, predsjednica Vlade je 23  minute govorila novinarima o  pojedinostima iz izvješća i optimizmu u vezi s okončanjem  pristupnih pregovora krajem  lipnja. Pritom je čak 30 puta  upotrijebila imenice rad i posao i glagol raditi.
– Opterećeni smo samo time da radimo svaki dan, svaki  dan, nastavljamo puno,  snažno i transparentno raditi,  u svojoj skoro svakoj drugoj  rečenici Jadranka Kosor naglašavala je kako zajedno sa  suradnicima predano radi za  europsku stvar.
– Vjerujem da će podrobna  analiza izvješća pokazati da  smo odradili golem posao i da  nastavljamo raditi. Izvješće bi  trebalo poslužiti za donošenje  odluke o zatvaranju pregovora do kraja lipnja, rekla je  premijerka ističući kako se ne  opterećuje time kad će Europska komisija odgovoriti, ali  procjenjuje da će taj lipanj ući  u hrvatsku povijest.
Pokazna vježba
Jadranka Kosor neizravno  je izrazila spremnost za prihvaćanje monitoringa koji bi  potrajao do trenutka kad bi  Hrvatska postala punopravna  članica Unije. Ujedno, unatoč  činjenici da trenutačna potpora EU nije impresivna, premijerka je uvjerena da će referendum “glatko proći”.
Predsjednik SDP-a Zoran  Milanović nije reagirao pohvalama za radišnost Vlade, nego  pokudama zato što je izvješće  prezentirano stranim veleposlanicima, a da saborski zastupnici o njemu pojma nemaju.
– Veleposlanici bi to izvješće  u roku dan-dva dobili preko  Bruxellesa, ovo je dakle bila  pokazna vježba. Nije normalno da izvješće prvo nije vidjela  hrvatska javnost jer ono nije  tajno. Ali, u Hrvatskoj je malo  toga normalno, kad je HDZ u  pitanju, izjavio je Milanović.
A kad je u pitanju zatvaranje pregovora o pravosuđu,  za desetak dana trebalo bi biti  jasno koliko je hrvatska Vlada  uspjela u uvjeravanju EU-a da  je spremna za taj korak. Prema neslužbenim informacijama, povjerenik za proširenje  Štefan Füle iznijet će usmenu  ocjenu Vladina rada najprije  veleposlanicima zemalja članica u Bruxellesu, a potom i  ministrima vanjskih poslova  23. svibnja. Bude li Komisija  zadovoljna učinjenim i Füleova ocjena pozitivna, Komisija od zemalja članica očekuje “zeleno svjetlo” da počne  izrađivati zajedničko europsko pregovaračko stajalište za  poglavlja Pravosuđe, Tržišno  natjecanje te Financijske i  proračunske odredbe.
Igra s datumima
Upravo u tom posljednjem  poglavlju Komisija će, ako za  to dobije odobrenje zemalja  članica, procijeniti i datum  pristupanja Hrvatske Uniji,  kažu naši sugovornici iz diplomatskih krugova. No, jedan diplomat iz Bruxellesa  ocijenio je da još može biti  igara na kartu po kojoj će  Hrvatska dobiti lipanjski završetak pregovora, ali će morati pričekati na potpisivanje  pristupnog ugovora, barem do  kraja godine. To bi bio politički ustupak zemljama koje  nisu sklone tome da Hrvatska  završi pregovore u lipnju. Hrvatska oporba već se pribojava  scenarija prema kojem bi se  sporazum potpisao tek u prosincu. Ako će Jadranka Kosor  inzistirati da ga potpiše aktualna Vlada, to bi značilo da  se izbore vjerojatno prebacuju  u iduću godinu, s obzirom da  se u roku od 30 dana nakon  potpisa sporazuma mora  održati referendum o ulasku u  EU.
 


Friščić “oprao” premijerku Kosor




Milanovićevoj kritici premijerke ovaj se put pridružio i njezin koalicijski partner, predsjednik HSS-a Josip Friščić.
– Nije mi normalno da prvo budu veleposlanici, a onda saborski zastupnici. Pitaju me o onome što je navodno u izvješću, ali ja ne mogu reći ni da ni ne jer nisam to iščitao. Evo, i ribari pitaju što je s ribolovom, pitaju poljoprivrednici što je to takozvana omotnica za poljoprivredu. Treba im svima dati jasne informacije, građane se ne smije podcjenjivati, neoubičajeno je oštar bio Friščić.