Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fantela i Marenić treći, Ninčević i Župan blizu Londona

14.05.2012. 22:00
Fantela i Marenić treći,  Ninčević i Župan blizu Londona


Šime Fantela i Igor Marenić su sjajni treći nakon dva dana na SP 470, a Enia Ninčević i Romana Župan su s 21. mjestom u ženskoj konkurenciji zasad unutar olimpijske norme


Drugi je tjedan svjetskih prvenstava olimpijskih klasa.  Šime Fantela i Igor Marenić  su sjajni treći nakon dva dana  na SP 470, a Enia Ninčević i  Romana Župan su s 21. mjestom u ženskoj konkurenciji  zasad unutar olimpijske norme. Nakon dva dana na SP  klase Finn Ivan Kljaković  Gašpić je 12. Danas počinje  SP Laser Radiala, gdje nastupa Tina Mihelić.
Prošloga tjedna smo slavili  svjetsko srebro Tončija Stipanovića u Laseru i olimpijsku normu Marina i Dana Lovrovića u Zvijezdi. Ovaj tjedan je počeo obećavajuće.  Jučer je u Barceloni počelo  Svjetsko prvenstvo za muške  i ženske olimpijske dvojce u  klasi 470, dok su u britanskom Falmouthu startali teški  samci u klasi Finn. Barcelona  je ponudila slab vjetar i dosta  čekanja, no jučer se zato jedrilo po 15ak čvorova vjetra i  dosta vala. Prekjuče jedan  plov, jučer tri, tako da se zaostatak nadoknadio. Šime  Fantela i Igor Marenić startali  su izvrsno. U prva četiri plova  kvalifikacija upisali su dvije  pobjede i trenutačno su treći  među 95 posada. Australci  Mathew Belcher i Malcolm  Page zasad su neprikosnoveni  sa četiri pobjede, dok drugoplasirani Portugalci Marinho i Nunes našoj posadi  bježe samo samo jedan bod.
– Dosta smo umorni nakon  današnjeg dana, puhalo je jako i val je bio stvarno težak,  tako da smo se sva tri plova  borili s teškim uvjetima. Dali  smo sve od sebe i vidi se po  našem trenutnom rezultatu  da smo uložili sve snage što  smo imali – kazao je s umornim smiješkom Igor Marenić.
Prvi cilj naših djevojaka u  ženskoj konkurenciji je olimpijska norma. Pet mjesta je  preostalo za ženski 470. Enia  Ninčević i Romana Župan su  trenutačno 21., pete među nacijama koje nemaju normu,  dakle zasad na zadnjem mjestu koje vodi na OI. Sutrašnja  zadnja dva plova u kvalifikacijama će odlučivati o puno  toga. Nakon kvalifikacija flota će se podijeliti na zlatnu i  srebrnu finalnu skupinu.  Ukoliko pet ili manje nacija  bez norme uđe u zlatnu skupinu te će posade osigurati  mjesto na OI.
– Bilo je jako naporno danas, pogotovo zadnji plov u  kojem smo malo zakazale sa  snagom, ali sve u svemu jako  dobar početak svjetskog prvenstva, odnosno kvalifikacija za zlatnu skupinu – smatra  Enia Ninčević.
U vodstvu su Nizozemke  Westerhof/Berkhout.
Za razliku od sunčane i tople Barcelone u britanskom  Falmouthu se jedrilo po kiši i  prilično neugodnim temperaturama. Nakon četiri plova  Ivan Kljaković Gašpić je 12.  Flota finaša nema kvalifikacije, svih 95 kormilara jedri u  jednoj skupini, tako da i najmanje greška odnosi puno bodova. Naš olimpijac najbolji  je plasman imao u trećem plovu prvenstva u kojem je bio  odličan treći. Josip Olujić je  36., a Tudor Bilić 41. Prvo  mjesto zauzima Britanac Ben  Ainslie.
Na regatnom polju u njemačkom Boltenhagenu danas  počinje Svjetsko prvenstvo  Laser Radiala. Hrvatsku  predstavlja olimpijka Tina  Mihelić. Treninzi prošlih dana prošli su u znaku sličnih  uvjeta za jedrenje kakvi su bili  i za vrijeme SP Lasera prošloga tjedna na tom mjestu. Slab  i promijenjiv vjetar.
– Apsolutno smo svjesni da  su takvi uvjeti ovdje i psihološki se pripremamo na to. U  svakom slučaju na moru se  danas Tina dobro snašla i obje  trening regate na pedesetak  brodova je pobijedila – prenio  je trener Tonči Antunović.