Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Igramo bez pritiska, ali nipošto bez ambicija

14.05.2012. 22:00
Igramo bez  pritiska, ali nipošto  bez ambicija


Igramo bez pritiska, ali nipošto bez ambicija. Sportaši smo i želimo pobijediti Cibonu ako je to moguće. Bit će teško, oni su favoriti, ali sigurno se nećemo predati unaprijed – kaže Ante Delaš


U 29. minuti finala Eurolige moskovski CSKA, koji je od početka sezone bio najveći favorit za europsku krunu, vodio je protiv Olympiacosa 19 razlike, 53:35. Grci, koje je prije završnog turnira malo tko uopće vidio u finalu, jer su u polufinalu igrali s Barcelonom, su do kraja napravili seriju 28:8, zaključno s pobjedničkim košem Printezisa za 61:62, priredivši tako jedno od najvećih iznenađenja u košarci ove sezone. Kada se tako, dva dana prije prve polufinalne utakmice prvenstva Hrvatske, po tko zna koji put uvjerite da je u sportu doista sve moguće, jednostavno morate vjerovati da je i Zadar sposoban večeras pobijediti Cibonu pod tornjem. Jasno da, s obzirom na kvalitetu momčadi, euroligaško finale i hrvatsko polufinale nisu za usporedbu, no Zadrani su ove sezone već pokazali da mogu igrati sa Zagrepčanima.
Sve je moguće
– U polufinalu je sve moguće. Mi vidimo našu šansu, idemo se boriti, sportski potući i dat ćemo sve od sebe da se u Zadar vratimo s pobjedom – kaže Ive Ivanov, kapetan, a slično razmišlja i Ante Delaš.
– U sportu uvijek postoji šansa. Dobili smo ih u Kupu, a dobili smo i Zagreba u Trnskom, što realno na početku sezone nitko nije očekivao. Pa zašto ne bismo priredili još jedno iznenađenje? Cijelo vrijeme smo priželjkivali polufinale i ono je sada pred nama. Igramo bez pritiska, ali nipošto bez ambicija. Sportaši smo i želimo pobijediti Cibonu ako je to moguće. Bit će teško, oni su favoriti, ali sigurno se nećemo predati unaprijed.
Bit će to četvrti derbi ove sezone. Prvi je, krajem prošle godine u četvrtfinalu kupa Krešimira Ćosića, završio pobjedom Zadra, košem Delaša sa sirenom, nakon što je Vrbanc prethodno utrpao 44 poena. Sljedeća dva u Ligi za prvaka otišla su na stranu “vukova”, na Višnjiku uvjerljivije, dok je dvoboj pod tornjem bio neizvjestan do samoga kraja.
– Već smo pokazali da možemo igrati protiv njih. U Zadru smo nedavno izgubili desetak razlike, iako smo odlično otvorili utakmicu, dok smo ih u Zagrebu držali u egalu sve do posljednje minute-dvije. Uloga favorita je na njihovoj strani. Ligu za prvaka su odigrali fenomenalno, pobijedili su svih četrnaest utakmica, ali nadam se da ćemo im mi sada nanijeti prvi poraz.
Pet na pet
Kao i inače u susretima vječnih rivala, sve su karte na stolu.
– Nedavno smo igrali protiv njih, tako da među nama nema nepoznanica. Znamo sve o njima i njihovoj igri, kao i oni o nama. Naravno da uvijek može biti nekih manjih iznenađenja, ali uglavnom znamo što nam je činiti želimo li se iz Zagreba vratiti s pobjedom. To neće biti lako, ali nije ni nemoguće – vjeruje Ivanov.
Zna se što bi Zadru donijela eventualna pobjeda u prvoj utakmici. Euforiju u gradu i sasvim sigurno pun Višnjik u petak, te veliku priliku da dođe do finalne borbe za naslov prvaka, što gotovo nitko ne očekuje.
– Sav pritisak je na njima. Moraju nas pobijediti, jer svi očekuju finale Cibona – Cedevita. Mi i Split smo rasterećeni, bez imperativa, ali sigurno ćemo im pokušati pomrsiti račune – ističe Delaš.
Prije deset dana Zadrani su u Draženovom domu dvije minute prije kraja bili na minus dva. Onda su domaći poentirali nakon jednog skoka u napadu pa su osvojili loptu i zabili u kontri i to je bio kraj zadarskih nadanja. Uz malo koncentracije u završnici, sigurno se moglo više.
– Bili smo blizu cijelu utakmicu. Igrali smo dobru obranu i to nas je držalo. Dok smo igrali pet na pet, imali smo šanse. Kasnije su nam uzeli nekoliko lopti, pobjegli u kontru i tako prelomili utakmicu.
Zato će jedan od ključnih segmenta biti organizacija zadarske igre.
– Oni cijelu sezonu igraju dosta agresivno na vanjskoj liniji, onemogućavaju dodavanje unutra i praktički sprječavaju suradnju vanjske i unutarnje linije. Ali bit ćemo spremni na to. Pokušat ćemo igrati što više pet na pet i još čvršće u obrani nego prošli put. Ne smijemo im dopustiti lagane koševe, jer se tako razigravaju i stvaraju prednost – za kraj će razigravač Zadra.


Polufinale doigravanja PH




Prve utakmice: Danas: Cibona – Zadar (20). Sutra: Cedevita – Split (20).
*Druge utakmice igraju se u petak (20 sati) u Zadru, odnosno u subotu (18) u Splitu.


Podrška s tribina


Premda se i zagrebačka publika u posljednje vrijeme malo probudila, nema sumnje da će se dvoranom Dražena Petrovića i večeras po običaju oriti zadarska pjesma.
– Nadam se da će doći što više navijača. Tornado će biti tamo, vjerujem i studenti i ovim putem ih pozivam da nam pomognu u što većem broju, jer nam to puno znači – pozvao je navijače kapetan Zadra.


Marko Popović povukao Žalgirls do naslova


U finalu doigravanja prvenstva Litve Žalgiris je pomeo Lietuvos Rytas i nadmoćno osvojio trostruku krunu, uključujući Kup i Baltičku ligu. U trećoj utakmici u Kaunasu “zeleni” su slavili sa 90:84, predvođeni odličnim Markom Popovićem, koji je za 28 minuta postigao 20 poena (2-4 za dva, 3-6 za tri, 7-8 sl. bacanja), uz šest asistencija i tri skoka, te valorizaciju 27. Popu je ovo osmi trofej u dresu Žalgirisa, a treći naslov prvaka Litve. Prva dva je osvojio za svog prvog boravka u Kaunasu, 2007. i 2008. godine.


Vladović 20, Široki 1-0


U finalu doigravanja prvenstva BiH Široki je protiv Igokee poveo s 1-0, pobijedivši na Pecari rezultatom 85:61. Ključnu ulogu u momčadi iz Hercegovine odigrao je Jakov Vladović, koji je za 21 i pol minutu postigao 20 poena (5-7 za dva, 2-3 za tri, 4-5 sl. bac.), uz četiri skoka, te po dvije asistencije i osvojene lopte. Druga utakmica igra se večeras (20,15) u Laktašima.


Kadeti bez završnog turnira


Kadeti KK Zadar nisu se uspjeli plasirati na završni turnir prvenstva Hrvatske. U odlučujućoj utakmici poluzavršnog turnira u Bjelovaru poraženi su od Zagreba rezultatom 78:63, iako su na poluvremenu imali 12 koševa prednosti. Prethodno su lako pobijedili Kvarnera (79:57) i Bjelovara (115:96), a uvjerljivo izgubili od Cedevite (76:97), koja je na koncu zauzela prvo mjesto u skupini. U polufinalu će tako igrati četiri zagrebačka kluba Cedevita – Feniks i Cibona – Zagreb.