Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izložba starih glagoljaških knjiga privukla brojne Zadrane

14.05.2012. 22:00
Izložba starih glagoljaških knjiga privukla brojne Zadrane


Gradska knjižnica Zadar jučer je postala domaćin još jedne zanimljive izložbe. Ovaj put riječ je o izložbi na temu glagoljice “Jezik govorimo – pismo pišemo” autorskog dvojca Verice Kovač i Stjepana Rendulića. Potonji je kao strastveni bibliofil i kolekcionar izložio stare glagoljaške knjige iz svoje zbirke među kojima vrijedi istaknuti rječnike Fausta Vrančića iz 1595. godine, Bartola Kašića iz 1599. i Jurja Habdelića iz 1670. godine. Verica Kovač, slikarica i keramičarka, kojoj je glagoljica velika ljubav izložila je slova ovog starog hrvatskog pisma izrađena u keramici.
Predstavljanjem ovih izložaka, napomenuli su autori, želi se pokazati da hrvatski narod stoljećima ima svoj jezik, svoje pismo i svoju knjigu te da i danas u našoj okolini žive ljudi koji istinski znaju cijeniti jezično i kulturno naslijeđe svoga naroda. Zbirka publikacija, pretisaka i izvornika svjedoči, napominju, o bogatoj kulturnoj i jezičnoj tradiciji i razvoju hrvatskoga jezika, dok izložena glagoljska slova svjedoče o jednom od tri hrvatska pisma, o glagoljici koja se u nekim krajevima zadržala do 20. stoljeća.
Izložbu su, pored autora, otvorili Nada Radman, djelatnica Gradske knjižnice, Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar koja je održala radionicu na temu glagoljice s djecom učenicima Osnovne škole Zadarski otoci, Narcisa Potežica iz Društva prijatelja glagoljice, te dr. sc. Ivica Vigato, sveučilišni profesor koji se profesionalno bavi istraživanjem glagoljice, osobito one zadarskog kraja.
Kazavši kako je riječ o jedinstvenoj izložbi te kako je siguran kako će posebnu pažnju publike plijeniti glagoljska slova izrađena u keramici koja nose univerzalnu poruku koju svatko može pročitati na svoj način, Ivica Vigato je otvorio izložbu koja u Gradskoj knjižnici Zadar (ispred info pulta) ostaje postavljena do 26. svibnja.