Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mrsić rezerviran oko povećanja minimalca

14.05.2012. 22:00
Mrsić rezerviran oko povećanja minimalca


Viši mimimalac teško je očekivati i zato što će se gospodarstvo ove godine stisnuti, neovisno o tome što Vlada planira rast BDP-a. Vrlo je vjerojatno da će i prosječne plaće u Hrvatskoj stagnirati ili se smanjiti – Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta


Ministar Mirando Mrsić nije jučer želio reći hoće li se zauzeti za povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, već je najavio razgovore o tom pitanju s poslodavcima i sindikatima. Minimalac trenutačno iznosi 2.814 kuna brutto, a sindikati su zainteresirani za njegovo što skorije povećanje, dok poslodavcima to ne odgovara.
– Svi socijalni partneri trebaju sjesti za stol, a od njih očekujem prijedloge. Mi smo za dijalog i za dogovor o minimalnoj plaći, neutralno je izjavio ministar rada i mirovinskog sustava, govoreći o tom vrućem krumpiru na okruglom stolu “Tržište rada i kriza” u organizaciji magazina Banka, na kojem su brojni stručnjaci raspravljali o tome kako uskladiti kadrovske potrebe gospodarstva i sustav obrazovanja te povećati broj zaposlenih.
– Preporučujem korekciju minimalne plaće uz konzultaciju socijalnih partnera, ali nerealno je očekivati brzo postizanje dogovora te primjenu drukčijeg minimalca već od 1. lipnja, poručio je Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta. Nerealno je, prema njegovu mišljenju, očekivati i povećanje minimalne plaće, koja je u Hrvatskoj među najvećima u tranzicijskim državama.
Viši mimimalac teško je očekivati i zato što će se gospodarstvo ove godine stisnuti, neovisno o tome što Vlada planira rast BDP-a. Vrlo je vjerojatno da će i prosječne plaće u Hrvatskoj stagnirati ili se smanjiti, pa o tome treba voditi računa pri odluci o minimalcu, visina kojeg je u Hrvatskoj zakonom uređena, kazao je Nestić. On smatra da bi odluku o visini minimalca u konačnici trebala donijeti Vlada, uz konzultacije socijalnih partnera, jer vlade ga određuju u većini europskih zemalja koje su odlučile tim putem, barem djelomice, regulirati odnose na tržištu rada.
– Sadašnji način obračuna minimalca izaziva različita tumačenja, a uvjeren sam da će izazvati i napetosti među socijalnim partnerima. Naime, posljedica tog načina obračuna bit će realni pad minimalnih plaća, procijenio je Nestić. Na pitanje iz publike zašto vlade većina članica EU u posljednje vrijeme ipak povećavaju minimalce, Nestić je odgovorio da to čine zato što žele zaštititi životni standard najsiromašnijih.