Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Naručio likvidaciju sestre u Zadru pa se riješio i egzekutora

14.05.2012. 22:00
Naručio likvidaciju sestre u Zadru pa se riješio i egzekutora


Ovo mu je treće suđenje za poticanje na ubojstvo, po tome je neslavni rekorder u Hrvatskoj. U Lepoglavi služi kaznu od 40 godina za ubojstvo sestre, već je odležao 12 godina kao naručitelj ubojstva prvog ministra turizma


U Županijskom sudu u Puli danas  počinje suđenje Vrsaraninu Šimi Medaniću (55), koji će biti doveden iz zatvora u Lepoglavi, kako bi se očitovao o optužbi da je u prvoj polovici 2006. godine nagovorio (sada pokojnog) Pericu Majstorovića (48) iz Crikvenice da za novčanu nagradu ubije Nikolu Grbića (32) iz Vrhovina. On je likvidiran 26. lipnja 2006. kraj makadamskog puta nedaleko od Muntića, a istražiteljima je trebalo gotovo četiri godine da otkriju tko stoji iza toga. Tek je u veljači 2010. godine policija objavila da za Grbićevo ubojstvo sumnjiči  Majstorovića i nalogodavca Medanića. Kao motiv naveden je novac, odnosno izbjegavanje isplate novca Grbiću za egzekuciju Slavice Medanić.
Ubojicu upoznao u zatvoru
Medanić je zajedno s Majstorovićem u Županijskom sudu u Zadru 2008. godine osuđen na 40 godina zatvora jer je naručio ubojstvo sestre Slavice (56) koju su u siječnju 2006. godine u Zadru likvidirali Majstorović i Grbić. Nedugo zatim Majstorović je navodno prihvatio Medanićev prijedlog te pristao ubiti Grbića jer nije htio s njim podijeliti novac od ubojstva Slavice. Grbića je likvidirao s četiri hica iz pištolja.
Bit će ovo već treće suđenje Medaniću, nekadašnjem prvom predsjedniku vrsarskog ogranka HDZ-a, za naručeno ubojstvo, motivirano koristoljubljem. Naime, 12 je godina Medanić ležao po zatvorima kao naručitelj ubojstva prvog hrvatskog ministra turizma Antona Marčela Popovića u Vrsaru 1996. godine. Izvršitelj likvidacije Siniša Stracaboško (50), zvani Rambo, kojemu je Medanić za ubojstvo Popovića platio tadašnjih 30.000 njemačkih maraka, bio je osuđen na 15 godina, a iz zatvora je izašao lani u travnju. Motiv ubojstva Popovića bili su diskoteka i lokali Anite koje je Medanić imao u najmu, kojeg pak nije plaćao pa je Popović htio da se oni vrate Aniti. Postojale su indicije i da je Medanić želio kupiti Anitu, čija je vrijednost tada bila procijenjena na oko 86 milijuna maraka, ali se Popović tome žestoko protivio.
Drugo ubojstvo, ono sestre Slavice, Medanić je također naručio motiviran koristoljubljem, želeći se domoći njezinog novca i nekretnina. Zanimljivo je da je ubojstvo sestre naručio dok je još bio u zatvoru u Valturi, gdje se družio s Grbićem. Onoga dana kada je u Zadru ubijena Slavica Medanić, koja je u Vrsaru do preseljenja u Dalmaciju 2005. godine imala restoran, Medanić je bio na slobodnom vikendu u Vrsaru.
Ubojstvo svećenika
Medanić je pušten iz Valture u svibnju 2006. godine, nakon što je odslužio 12-godišnju kaznu. Istražitelji su utvrdili da su se Medanić i Majstorović poznavali još iz Lepoglave, dok je potonji ondje služio 15-godišnju kaznu zbog ubojstva svećenika u Sloveniji  1988. godine. Kazna je Majstoroviću smanjena s 15 na 13 godina jer ga je 2000. godine predsjednik Mesić pomilovao, oprostivši mu dvije godine zatvora. No, Majstorović je na duši imao i druge krvave delikte, uglavnom oružane pljačke, koje bi počinio prilikom bijega iz zatvora. Grbić, koji je bio osuđivan uglavnom za imovinske delikte, Majstorovića je također upoznao u zatvoru. Medanić je, navodno,  dvojici za ubojstvo sestre Slavice obećao platiti 80.000 eura, ali čini se da mu je po obavljenom poslu novac previše prirastao srcu pa je i treći put odlučio naručiti ubojstvo; ovog puta žrtva je bio Grbić.


Vješanje u zatvoru




Ni Perica Majstorović nije poživio dugo nakon Slavičina smaknuća: u pritvorskoj ćeliji u Bjelovaru, gdje je iščekivao ishod žalbe na Vrhovnom sudu, u lipnju 2010. godine počinio je samoubojstvo vješanjem. Da je poživio i on bi se danas našao na optuženičkoj klupi s Medanićem koji se  tereti za poticanje na teško ubojstvo iz koristoljublja.