Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novac je bitan, ali izazov je bitniji

14.05.2012. 22:00
Novac je bitan, ali izazov je bitniji


Predsjednica Olga Smorodskaja me je odmah “kupila”. U meni je prepoznala trenera koji će napraviti velik rezultat, a za mene je to izuzetno veliki izazov – kaže Slaven Bilić kojem će u Moskvi asistirati Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, Mladen Pralija te Miljenko Rak


Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić službeno je objavio gdje će nastaviti trenersku karijeru po završetku Europskog prvenstva, zbog čega su se jučer u splitskom hotelu Le Meredien Lav okupili brojni novinari. Slaven je odlučio izabrati ponudu moskovskog Lokomotiva, momčadi koja je ove sezone zauzela sedmo mjesto u ruskom prvenstvu.
– Potpisao sam trogodišnji ugovor s Lokomotivom iz Moskve, a ugovor stupa na snagu po završetku EURO-a. Sretan sam i ponosan što ću voditi jedan od najboljih ruskih klubova. O svojoj odluci sam obavijestio predsjednika Vlatka Markovića, glavnog tajnika Zorislava Srebrića te još neke članove Izvršnog odbora. Kada su igrači u pitanju, obavijestio sam “senatore”, kako ja od milja zovem starije igrače. Nisam im samo bio šef, postali smo i prijatelji. I njima je drago što sam prihvatio tu ponudu i uvjeren sam da to kod nas neće biti minus, već samo – plus – kazao je Slaven Bilić koji će tako kormilo reprezentacije prepustiti nakon šest godina. Reprezentaciju je preuzeo 2006. godine, uoči kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Austriji i Njemačkoj.
– Ponuda je bilo, ali o njima nisam želio pričati dok nisam donio konačnu odluku. Zasigurno će dio javnosti smatrati da nisam odluku trebao objaviti prije Eura, ali mislim da bi to bilo licemjerno i nekorektno i prema vama novinarima, ali i prema reprezentativcima te Hrvatskom nogometnom savezu.
Agilna predsjednica
Slaven Bilić odlučio je u Moskvu povesti cjelokupan stručni stožer reprezentacije.
– Jedan od možda najvažnijih razloga što sam prihvatio ponudu Lokomotiva je taj što sam mogao birati svoje najbliže suradnike. Tako će zajedno sa mnom biti Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, Mladen Pralija te Miljenko Rak. To su ljudi koji su sa mnom od prvog dana kada sam izabran za izbornika. Zajedno smo se smijali, zajedno smo tugovali – dodao je uskoro bivši izbornik koji je potom novinarima otkrio razlog zbog kojeg je prihvatio ponudu moskovskoga kluba.
– Bilo je ponuda mnogih klubova, no predsjednica Olga Smorodskaja me je, kako se ono kaže, odmah “kupila”. Predočila mi je plan koji je ambiciozan, kao što je i ona sama ambiciozna. Jednostavno, ona je željela da baš ja budem trener Lokomotiva jer je u meni prepoznala trenera koji bi u iduće tri godine trebao napraviti velik rezultat. Ruska liga je iz godine u godinu sve kvalitetnija, a za mene kao trenera je to izuzetno veliki izazov. Vjerujem da sa svojim ljudima u svom novom klubu mogu napraviti velike stvari – nastavio je Bilić, koji je svoju novu momčad za sada upoznao tek pregledavajući nekoliko videozapisa.
– Radi se o mladoj motoričnoj ekipi. Dosadašnji trener Portugalac Jose Couceiro napravio je dobar posao. Budući da prvenstvo počinje krajem srpnja, neću imati vremena za prave pripreme, morat ću to odraditi u hodu – svjestan je Slaven, koji se još jednom morao vratiti na hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Konačnu odluku da odlazi donio je, tvrdi, i prije nego je znao koji će klub preuzeti.
Ponosan
– Ponosan sam što sam imao čast šest godina voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Mislim da bi bilo nekorektno da sam otišao poslije Europskog prvenstva 2008. godine, a i tada sam imao ponuda. Ostao sam. Nakon što se nismo plasirali na SP u Južnoafričku Republiku, želio sam čuti što misle igrači, javnost, čelnici HNS-a i kada sam vidio da su oni uz mene, dogovorio sam se sa svojim suradnicima da ostanem još jedan ciklus. Odradili smo što se od nas tražilo, izborili smo plasman na Euro. Još ranije sam predsjednika Markovića izvijestio da ću otići nakon prvenstva, bez obzira hoće li ponuda biti ili neće – otkrio je Bilić koji bi prema medijskim špekulacijama godišnje u Rusiji trebao “inkasirati” tri milijuna eura. Niti jedan hrvatski trener nikada nije imao tako visok ugovor.
– Novac je bitan, ali nije najbitniji. Naravno da ne mogu otkriti financijske detalje iz ugovora, jer to je poslovna tajna. Mogu tek otkriti da je bilo i bogatijih ponuda nego je to ova Lokomotiva. Zadovoljan sam, to ne krijem – iskren je bio Bilić, koji tvrdi da novom izborniku ostavlja reprezentaciju koja je spoj mladosti i iskustva.
– Ako me bude novi izbornik pitao, naravno da ću mu kazati svoje mišljenje. Ne bih želio da se ovo pretvori u neku oproštajnu presicu jer pred nama je početak priprema za Europsko prvenstveno na kojem vjerujem da možemo napraviti velike stvari. Ne mogu dočekati da sve to počne. Odlazim ponosan, miran, jer iza sebe ostavljam ekipu koja je pet godina u Top-deset, koja ima sjajnu atmosferu, igrače koji gotovo svi još mogu uspješno braniti boje hrvatske reprezentacije, koji znaju kako se trebaju ponašati za ručkom, na terenu, kako trebaju davati izjave…
HNS napuštaju i predsjednik Vlatko Marković te glavni tajnik Zorislav Srebrić. Bilić je s njima, kaže, imao kvalitetan odnos.
– Bili su uvijek uz reprezentaciju, nikada mi se nisu miješali u posao – zaključio je Slaven Bilić.


Smorodskaja: Slavena smo oteli Englezima




Nekako u isto vrijeme kada je Slaven Bilić objavio vijest da preuzima moskovski klub na internetskim stranicama Lokomotiva pojavilo se priopćenje potpisano od strane predsjednice Olge Smorodskaje.
– Drago mi je da mogu objaviti da smo potpisali ugovor s tako kvalitetnim trenerom kao što je to Slaven Bilić. Bilić je jedan od najboljih europskih trenera, za njega su se otimali mnogi klubovi uključujući i neke klubove iz Premijer lige. No, on je ipak nas odabrao – zaključila je predsjednica kluba.


Bilić: Drago mi je zbog Casana


Izbornik talijanske nogometne reprezentacije Cesare Prandelli objavio je širi popis od 32 nogometaša na koje računa za nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini u lipnju ove godine. Prema pisanju talijanskih medija, najveće iznenađenje je izostanak s popisa napadača Intera Giampaola Pazzinija, napadača Juventusa Alessandra Matrija i napadača Rome Pabla Osvalda, ali i poziv veznjaku iz drugoligaša Pescare Marca Verratija. Talijanski izbornik 29. svibnja objavit će konačni popis putnika za EP. Italija će na Europskom prvenstvu igrati u skupini C protiv Španjolske (10. lipnja), Hrvatske (14. lipnja) i Irske (18. lipnja). Na popisu su vratari Buffon (Juventus), De Sanctis (Napoli), Sirigu (Paris St. Germain), Viviano (Palermo), braniči Abate (Milan), Astori (Cagliari), Balzaretti (Palermo), Barzagli (Juventus), Bocchetti (Rubin Kazan), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Criscito (Zenit), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino), Ranocchia (Inter), veznjaci Cigarini (Atalanta), De Rossi (Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Nocerino (Milan), Pirlo (Juventus), Schelotto (Atalanta), Verratti (Pescara) te napadači Balotelli (Manchester City), Borini (Roma), Cassano (Milan), Destro (Siena), Di Natale (Udinese), Giovinco (Parma).
– Drago mi je zbog Casana koji je prošao kroz teško razdoblje zbog zdravstvenih problema – komentirao je Slaven Bilić Prandellijev popis.