Saljske užance - nematerijalno dobro

Slika korisnika admin
Autor: 
saljske_uzance_10
Tomislav JERAK

U sklopu međunarodnog sajma turizma CroTour, 10. svibnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, organizatori projekta Materina priča: "Svi zajedno - hrvatsko naj" predstavili su svih 12 nematerijalnih dobara s UNESCO-ova popisa na jednom mjestu: čipkarstvo u Hrvatskoj, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, festa sv. Vlaha, godišnji proljetni ophod kraljice ili Ljelje iz Gorjana, godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastva, procesija za križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja, sinjska alka, medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, bećarac, nijemo kolo, glazbeni izričaj ojkanje.

Ova manifestacija je najava i upoznavanje građana s 1. međunarodnim festivalom turističkih manifestacija " Svi za jedno - Hrvatsko naj" koji će se održati od krajem lipnja 2013. i tako svečano proslaviti ulazak RH u EU, prezentirajući dio bogate nematerijalne baštine.

U programu je sudjelovalo preko 250 sudionika koji su  prikazali hrvatsku baštinu s UNESCO-ve liste te neke tradicijske manifestacije: Rapska fjera, Vinkovačke jeseni, Saljske užance, Festival čipke, Kaj su jeli naši stari itd.

Tovareća mužika, uz pomoć saljske narodne nošnje koja je nosila feraliće, predstavljala je Saljske užance i tako nastupala rame uz rame sa najboljim kulturnim udrugama Hrvatske. Nastupili su zadnji, kao gosti iznenađenja, te uz doljmljiv scenski nastup oduševili publiku. Razmijenili su kontakte i iskustva s brojnim kulturnim udrugama te su pozvani na nekoliko kulturnih događanja.

Kroz modnu reviju etno dizajnerice Mine Petre predstavile su se kolekcije inspirirane hrvatskim folklorom i nematerijalnom baštinom, a reviju su nosile najljepše djevojke koje su osvajale titule na jednom od izbora ljepote: Miss Hrvatske, Miss Universe, Miss turizma, Kraljice Hrvatske.

U glazbenom programu sudjelovali su Ana Rucner, koja je odsvirala Sonatu i Odu radosti iz nagrađivanih promidžbenih turističkih spotova, Putokazi, Zbor Lipe iz Siska, Singrlice, Ethnotine, Sandra Bagarić i dr.

Tovareća za sudjelovanje na manifestaciji zahvaljuje Općini Sali, TZ Dugi otok i APP Požega.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno