Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Vijeću će se čuti i glas Zadrana

14.05.2012. 22:00
U Vijeću će se čuti i glas Zadrana


Vrijeme je da se Matica umirovljenika Zadarske županije umreži i ojača. Tako da predstavnik županijske Matice u Vijeću zaista zastupa većinu umirovljenika Zadarske županije, kaže Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije


Zadarski umirovljenici već se pripremaju za svoj glas u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje bi se trebalo konstituirati do ovog ljeta. Novo vijeće bi funkcioniralo pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a imalo bi ulogu poput one Gospodarsko-socijalnog vijeća. Članovi Vijeća – predstavnici Vlade, Sabora i umirovljeničkih udruga pri Matici umirovljenika Hrvatske, tako bi sudjelovali u pripremama prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe prije nego što idu na prihvaćanje u Sabor.
Jako je važno da u odlukama sudjeluju oni o kojima se odlučuje. Slaže se s tim i Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije, koji je zadovoljan s najavama o konstituiranju vijeća.
– Jako je dobro što će umirovljenici izravno i ravnopravno sudjelovati u kreiranju propisa i zakona, a dobro je i što se odlučilo da će u Vijeće ići predstavnik matice umirovljenika svake županije. Dakle, u Vijeću neće moći sudjelovati manje udruge i podružnice koje nisu u sustavu matice i zato je vrijeme da se Matica umirovljenika Zadarske županije umreži i ojača. Na taj način će veći broj umirovljenika s našeg područja imati prilike izreći svoje mišljenje i prijedloge i sudjelovati u donošenju zajedničkog stava. Tako da predstavnik županijske Matice u Vijeću zaista zastupa većinu umirovljenika Zadarske županije. Osim toga, imamo i koordinaciju četiri matice dalmatinskih županija, govori Dujela.
Kako dodaje, ministar Mirando Mrsić upravo zato ovih dana obilazi županije i susreće se s predstavnicima županijskih matica umirovljenika.
– Nedavno je bio u Splitu, a najavljeno je da uskoro dolazi u Zadar i mi ga očekujemo. Prije toga ćemo na Izvršnom odboru usuglasiti na što ćemo staviti naglasak na sastanku s ministrom, rekao je Dujela.