Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarska bolnica s hitnim listama počela prije godinu dana

14.05.2012. 22:00
Zadarska bolnica s hitnim listama počela prije godinu dana


Na prioritetne liste preusmjerili smo pacijente s ozbiljnijim zdravstvenim problemima u slučajevima gdje se na pregled dugo čeka. Primjerice, na prioritetnu listu za pregled CT-om, na koji se inače čeka između tri i četiri mjeseca, upisujemo pacijente s dijagnozom maligne bolesti, pojašnjava dr. Nakić


Podjela lista čekanja u bolnicama na hitne, prve i kontrolne, koju je najavio ministar zdravlja Rajko Ostojić kao rješenje problema predugog čekanja na pojedine preglede, još nije zaživjela u praksi.
Kako nas informira ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić u zadarsku bolnicu još nije stigao nikakav službeni dopis Ministarstva zdravlja na tu temu.
Liste “stoje”
– No u zadarskoj bolnici već unatrag godinu dana funkcionira nešto usporedivo s idejom ministra Ostojića. Naime, na pojedinim odjelima uvedene su tzv. prioritetne liste. Na te smo liste preusmjerili pacijente s ozbiljnijim zdravstvenim problemima u slučajevima gdje se na pregled dugo čeka. Primjerice, na prioritetnu listu za pregled CT-om, na koji se inače čeka između tri i četiri mjeseca, upisujemo pacijente s dijagnozom maligne bolesti koji onda na potrebni pregled dolaze veoma brzo. Ili pacijentice sa sumnjivim nalazima mamografije koje zahvaljujući prioritetnoj listi na ultrazvuk dojke umjesto prosječnih šest mjeseci čekaju dva do tri tjedna, pojašnjava dr. Nakić.
U posljednje se vrijeme u medijima govorilo i o još jednom problemu vezanom uz liste čekanja. Naime, ne tako rijetko događa se da se pacijenti ne pojave na dogovorenom terminu pa na nekim odjelima prođe i cijela smjena bez ijednog pregleda.
– Mislim da je taj problem izraženiji u većim gradovima. Primjerice, u Zagrebu gdje ima pet bolnica pa se pacijent za isti pregled naruči u svakoj i ode tamo gdje prije stigne na red. U Općoj bolnici Zadar se to zna dogoditi, ali svakako nije riječ o nekoj učestaloj pojavi. A ako se i dogodi, uvijek se nastoji nekoga ‘ubaciti’ u termin, govori dr. Nakić.
Iako je ministar zdravlja Rajko Ostojić dolaskom na tu funkciju najavljivao agresivno smanjenje lista čekanja, prema riječima ravnatelja Nakića one u Općoj bolnici Zadar zadnjih šest mjeseci “stoje”.
Na magnetsku se čeka do 5 mjeseci
– I dalje se najdulje, oko godinu dana, čeka na ultrazvučnu operaciju očne mrene, odnosno katarakte. Nažalost, s trenutačnom financijskom situacijom ovaj se problem ne može ublažiti, govori ravnatelj zadarske bolnice, napominjući da što se tiče Odjela za oftalmologiju problem nije u kadru, nego u nedostatnim sredstvima.
Na magnetsku se rezonanciju čeka četiri do pet mjeseci, na CT tri do četiri mjeseca, a na ultrazvuk – obojeni doppler arterija i vena ruku i nogu oko šest mjeseci.
– Sve drugo čeka se najdulje dva mjeseca. Naravno, s druge strane, ima i pregleda na koje nema ili gotovo da nema čekanja. U ovu skupinu spadaju kolonoskopija, gastroskopija i koronografija, istaknuo je dr. Nakić.