Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hajdaš Dončić: Gaženica se gradi i izgradit ćemo je

Autor: Damir Maričić

14.05.2013. 22:00
Hajdaš Dončić: Gaženica se gradi i izgradit ćemo je

Foto: Filip BRALA/PIXSELL



Slika govori više od riječi. Ovdje stotine ljudi svakodnevno radi i gradi. Projekt Gaženica nikad nije stao niti će. Ovaj infrastrukturni projekt s operativnom obalom i svom infrastrukturom bit će, kako me uvjeravaju graditelji, dovršen u svibnju iduće godine i spreman za promet do ljeta, kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić obilazeći gradilište Trajektne luke u Gaženici na pitanje – je li dolazeći vidio transparent »Milanoviću nećeš zaustaviti Gaženicu« i kako ga komentira.
– Strabag je ozbiljna, likvidna i solventna tvrtka koja je u svakom poslu bila točna. Vladi je temeljni cilj da luka što prije bude dovršena i u funkciji te da počne stvarati dohodak i omogući vraćanje kredita. Znate da se okvirno radi o 200 milijuna eura. Naravno da će država pomoći, ali je cilj uprihodovati što veći novac od taksi, priveza, prometa. Država je i u ovom proračunu poduzela korake za osiguranje tog dovršetka osiguravajući 25 milijuna dodatnog novca za PDV da radovi ne bi stali. Kada je u pitanju terminal, da ne bude mistifikacije, reći ću – zgrada. Dakle riječ je o zgradi za putnike, službe i poslove potrebne u luci. Mi smo raspisali međunarodni natječaj kojim tražimo zainteresirane i taj natječaj traje do 23. svibnja. Njime tražimo zainteresirane operatere, moguće zainteresirane za »home port« i sl., jer je logično da budući koncesionar ili operater luke određuje koji su mu sadržaji u toj zgradi potrebni jer će 80% sadržaja služiti njemu. Nakon ispitivanja interesa s najozbiljnijim ponuđačima dogovorit ćemo natječaj za dovršenje bilo javno privatnim partnerstvom ili na trošak operatera-koncesionara, kazao je.
 Ministar tvrdi kako se EIB i Njemačka razvojna banka slažu s tim i odgovaraju im oba modela u toj gradnji.
Na više sličnih pitanja, pa i ono o tvrdnjama zadarskih hadezeovaca da se u Zadru zaustavlja već ranije ugovorena izgradnja zgrade terminala, vrijedna 50 milijuna eura, a istovremeno se u riječkoj luci ulaže 110 milijuna eura, ministar je rekao kako to nije točno.
 – Projekt Gaženica će se najnormalnije dovršiti i stvarati prihode Lučkoj upravi i državi. Gaženica je za mene isključivo ekonomsko i nikakvo političko pitanje, kazao je na upit je li svjestan da je projekt završetka Gaženice postao prvorazredna politička tema ovih izbora u Zadru.
Ministar Hajdaš Dončić bio je u Gaženici u društvu pomoćnika Igora Butorca, savjetnice Snježane Josipović, načelnice sektora upravljanja pomorskim dobrom ministarstva, Nine Perko, ravnatelja Lučke uprave Zadar, Emila Bilića te predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Ivana Tomića, i člana i Lučkog kapetana Zadarske kapetanije Milivoja Maričića, te desetaka novinara i snimatelja živo zainteresiranih za temu.
Naveo je da prije natječaja znaju za interese iz nekoliko zemalja, ali da će o tome biti riječi nakon okončanja natječaja.