Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Put do vlastitog posla preko europskog iskustva

Autor: Vanja Mirčeta

14.05.2013. 22:00
Put do vlastitog posla preko europskog iskustva

Foto: Vedran SITNICA



Projekt Erasmus za mlade poduzetnike-početnike, međunarodni je program mobilnosti među europskim poduzetnicima koji je jučer predstavljen u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar.
Hrvatska se u ovaj projekt uključila u veljači ove godine te će ga provoditi naredne dvije, dakle do 2015. godine do kada se može ostvariti 10 razmjena, iako u bazi HGK već postoji sedam poduzetnika. Radi se o međunarodnom sustavu razmjene mladih poduzetnika, odnosno onih koji imaju tvrtku mlađu od tri godine ili još nisu postali poduzetnici. Jedini uvjeti su završeno srednjoškolsko obrazovanje te punoljetnost. Obuhvaća sve osobe koje imaju neke posebne poslovne ideje, a htjeli bi ići na razmjenu u druge zemlje EU.
– Ove godine Hrvatska je prvi put dobila mogućnost sudjelovanja u programu međunarodne razmjene mladih poduzetnika i iskusnih poduzetnika koji traje od 2009. godine. Radi se o jednom tipu treninga koji traje od jednog do šest mjeseci kada će mladi stjecati nova znanja i iskustva na drugom terenu. Europska komisija sufinancira određeni dio sredstava, odnosno do 75% svih troškova putovanja, života, stanovanja i sl, kazala je Vesna Torbarina, savjetnica za EU te voditeljica projekta Erasmus dodajući kako je to izuzetna prilika za mlade koji tek namjeravaju krenuti u posao te ne moraju imati svoju vlastitu tvrtku da bi krenuli na razmjenu.
Novi poduzetnik može imati koristi od ovog programa ako ima trajno prebivalište u RH, potencijalni je poduzetnik ili mladi poduzetnik s tvrtkom koja nije starija od tri godine. Dobne granice nema. Koristi će imati oni poduzetnici s konkretnim projektima ili poslovnim idejama, prikazanima u poslovnom planu te onaj koji može jasno dokazati svoju motiviranost i predanost angažmanu u poslovnom odnosu s iskusnim poduzetnikom iz druge zemlje EU.