Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za čisto more iz europskih fondova 5,2 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

14.05.2013. 22:00
Za čisto more iz europskih fondova 5,2 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



U Dragama su u tijeku radovi na gradnji sustava odvodnje, a trebali bi biti završeni do kraja tjedna. Riječ je o radovima u sklopu kanalizacijskog projekta Biogradska rivijera za koje je Općina Pakoštane iz predpristupnih fondova Europske unije, mjera 301 IPARD, dobila 5,2 milijuna kuna.
U interesu turizma
– Radovi se odvijaju na kanalizacijskom sustavu III B dionice Pakoštane – Drage. Iako je priprema projekta za nominaciju bila nadasve teška i složena stručne službe Općine dokazale su da se mogu nositi s visokim zahtjevima koje postavlja Europska unija, rekao je Slavo Stojanov iz općinske referade za gospodarstvo i održivi razvoj.
Zanimljivo da je Pakoštanama dokumentaciju za natječaj IPARD-a pripremila agencija Sjever Dan iz Varaždina. Koordinator projekta je bio Stojanov.
– Pakoštane su velikim dijelom riješile sustav odvodnje, najviše u Zadarskoj županiji. Sad su na redu Drage koje leže na obali Jadranskog mora i Vranskog jezera. S ovim projektom se rješava problem septičkih jama i trajne čistoće mora, govori Stojanov.
Drage se povezuju s ostalim izgrađenim dijelom sustava na Biogradskoj rivijeri. Izgradnja ovakvog sustava nije samo investicija u očuvanje okoliša, nego otvara i daljnju perspektivu razvoja turizma.
– Radovi se financiraju kroz kredit poslovne banke, a po završetku će biti subvencionirani iz sredstava IPARD programa, podsjeća Stojanov na stroga pravila EU.
Za kanalizacijski projekt Biogradska rivijera izgrađen je magistralni sustav Pakoštane – Turanj, treba još realizirati krajnja mjesta Drage i Sv. Petar. Izgrađen je i uređaj za pročišćavanje te podmorski ispust na dubini od 30 metara.
– Interes turističke privrede ovog područja je da, kao dominantni element razvoja, imaju čisto more. Ovo posebno vrijedi za obalno more koje treba zadržati ili vratiti kvalitetu za rekreaciju i sportove na vodi, navodi načelnik Milivoj Kurtov.
Kapitalni zahvat
Kanalizacijski sustav Biogradska rivijera obuhvaća šest mjesta s 13.000 stanovnika, a tijekom ljeta može se računati na četiri puta više ljudi koji kao gosti borave na ovom dijelu srednjeg Jadrana. Kapitalni zahvat za grad Biograd na Moru te općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, iznosi 100-tinjak milijuna kuna.
– Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s odgovarajućim stupnjem pročišćavanja otpadne vode s podmorskim ispustom u Pašmanski kanal, otvara daljnju perspektivu razvoja, uz važno očuvanje okoliša, naglašava Kurtov.
U cilju zaštite čistoće mora i uzimajući u obzir planirani razvoj privrede, naročito turizma, nužno je bilo prići kompleksnom rješavanju problema skupljanja i pročišćavanja otpadnih voda.
– Sjeverni kanalizacijski podsustav sakuplja i transportira otpadne vode mjesta Sveti Petar, Turanj, Sveti Filip i Jakov, te grada Biograda na Moru. Južni kanalizacijski podsustav sakuplja i transportira otpadne vode mjesta Drage i Pakoštane, te turističkog naselja Crvena luka, objašnjava Kurtov.
Pritom dodaje kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao prvo, glavni zadatak rada na EU fondovima biti realizacija konkretnih razvojnih projekata, među kojima i izgradnja kanalizacije.
– EU fondovi velika su prilika za stvaranje gospodarskog rasta, konkurentnosti i nova zapošljavanja te kvalitetan život i rješavanje problema koji posebno muče stanovnike općine, zaključio je Kurtov.