Pred zadarskom publikom nastupit će najbolje hrvatske plesne udruge

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Svi oni koje vole ples ovog vikenda ne bi smjeli propustiti događanje u Kazalištu lutaka Zadar. U subotu navečer u 19 sati počinje četvrto izdanje Međunarodnog zadarskog plesnog festivala, kojeg Plesna udruga Gesta organizira u spomen na Nives Šimatović Predovan. Na festivalu će čak 260 plesačica i plesača predstaviti najbolje hrvatske plesne skupine, kao i predstavnici Slovenije, Imani iz Brežica i Glazbena škola Krško.

Zadar ima dugu plesnu tradiciju zahvaljujući Plesnoj školi Blagoje Bersa, koja djeluje preko 60 godina. Puno je udruga i koreografa proizišlo iz te škole, među njima i voditeljica Geste Nena Jurišić.

- Na festival dovodimo plesne prijatelje koje smo stekli na brojnim gostovanjima, natjecanjima i festivalima. Gesta je preuzela ulogu organizatora plesnog festivala, a prvo izdanje 2012. godine okupilo je samo izvođače iz Zadra. Već na drugo izdanje stigli su nam prijatelji iz Slovenije i Makedonije pa je festival dobio međunarodni karakter, istaknula je Jurišić.

Gledatelje će kroz program voditi glumica Kazališta lutaka Zadar Sanja Zalović, vjerna suradnica Geste u plesno-dramskim predstavama i festivalima.

- Ovo je prilika da i naši plesači vide najbolje hrvatske plesne udruge. Mi smo s dvije koreografije na festivalu TREPS ušli u finale, što je za nas veliki uspjeh, no od onih najboljih uvijek se može vidjeti nešto novo, što nas može pogurati naprijed, kaže Jurišić.

Sudionici su skupine različitih uzrasta, od mlađih do odraslih, a krasi ih velika šarolikost stilova, od baleta do jazza i suvremenog plesa. Teško je isticati nekoga od 20 udruga, ali vrijedi spomenuti domaće izvođače, uz Gestu Zadarski plesni ansambl, pašku Kissu, ZPA, U pokretu - In flux, Prvi ples iz Sv. Filipa i Jakova, zatim Teutu iz Čakovca, dobitnike prvih nagrada na različitim natjecanjima, Školu suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, udruge iz Čakovca, Splita, Solina, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Požege...

Drugačiji od drugih svakako će biti nastup članova Plesnog kluba Jazz Elle, školovanih u New Yorku i Tokiju, kao i plesne grupe Sve od svuda, koju čine koreografi iz različitih gradova i plesnih studija.

Festival ima podršku Grada, Županije i Turističke zajednice Grada Zadra, te pokrovitelja među kojima su najznačajniji Santa, City Gallerija i Supernova, ali sredstva nisu dovoljna za ono čemu Gesta teži - festival koji će izaći izvan zidova i približiti ples svim Zadranima.

- Imamo viziju što bismo trebali napraviti, no za to bi festival trebao trajati barem dva dana, što značajno poskupljuje troškove smještaja i prehrane. U ovim financijskim okvirima imamo jednodnevno događanje, a kako bismo pokrili troškove postavili smo cijenu ulaznice od 25 kuna. Svi oni koji žele nešto besplatno vidjeti mogu doći sat prije, kada imamo program za goste, u kojem sudionici natjecanja upoznaju vrhunske plesne umjetnike. Ovog puta radi se o &M Dance Company koju čine Ema Janković i Andrea Solomun, čiju će točku "Prison of Decision" pratiti troje glazbenika na violini, klaviru i bubnjevima.

Nakon festivala Gesta će prije ljetne stanke odraditi još jednu produkciju Bajka.hr, 33. po redu od pokretanja udruge, kao i gostovanje u Brežicama 19. lipnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno