Kontrolu putnika u Zračnoj luci vršit će Gradska sigurnost

Slika korisnika valentinam
Nakon odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave
Ponuditelj Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o. je podnio urednu, ispravnu i najpovoljniju ponudu za sve tri grupe predmeta javne nabave. Ponuda je veća od procijenjene vrijednosti nabave za sve tri grupe, no naručitelj Zračna luka Zadar d.o.o. ima osigurana financijska sredstva u iznosu najpovoljnijih ponuda za sve tri grupe, navodi Povjerenstvo
Filip BRALA
Zaštitni pregled putnika i prtljage sigurnosno je važan posao

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila žalbu splitske tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o. i poništila odluku Zračne luke Zadar kojom je za poslove društvenih i drugih posebnih usluga, zaštitni pregled putnika, osoblja, vozila, prtljage, osoba koje nisu putnici, u ožujku ove godine izabrana državna tvrtka Fina gotovinski servisi iz Zagreba, proveden je ponovljeni postupak u kojem je za taj posao za razdoblje od fgodine dana ipak odabrana splitska tvrtka.

Iz tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin, koja se uz tvrtku Fina GS jedina javila na natječaj, u žalbi su istaknuli kako su odabirom državne tvrtke počinjene bitne povrede postupka javne nabave navodeći ih nekoliko, no Državna komisija nije im uvažila sve. Ipak, ono što jest, a što se odnosi na dokazivanje stručnosti za obavljanje poslova iz natječaja, bilo je dovoljno za poništenje natječaja. Konkretno, naveli su da u dostavljenoj dokumentaciji tvrtke Fina GS u ocjeni HACZ-a o sposobnosti nije bilo navedeno da posjeduju sposobnost za obavljanje zaštitnog pregleda stvari i zaliha za opskrbu zračne luke na službenim polazima te da je u pogledu kontrole pristupa bilo navedeno da ova tvrtka ne može obavljati poslove kontrole i sprječavanja neovlaštenog pristupa u sigurnosna i osjetljiva područja aerodroma, do završenog osposobljavanja i završetka certifikacije zaštitnog osoblja za kontrolu pristupa, nadzora ophodnje.

U ponovnom pregledu ponuda na natječaj koji je bio podijeljen u tri grupe, sedmoročlano povjerenstvo prednost je dalo splitskoj tvrtki koja je taj posao na Zračnoj luci Zadar obavljala i prošle tri godine.

- Ovlašteni predstavnici odgovornoj osobi naručitelja predlažu odabir ponude tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o. za sve tri grupe predmeta nabave u ukupnom iznosu od 4.372,460,14 kuna s PDV-om. Ponuditelj Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o. je podnio urednu, ispravnu i najpovoljniju ponudu za sve tri grupe predmeta javne nabave. Ponuda je veća od procijenjene vrijednosti nabave za sve tri grupe, no naručitelj Zračna luka Zadar d.o.o. ima osigurana financijska sredstva u iznosu najpovoljnijih ponuda za sve tri grupe pa predlaže prihvaćanje ove oponude, stoji u zapisniku o pregledu ponuda u otvorenom postupku javne nabave Zračne luke Zadar, koju je potom prihvatio direktor Zračne luke Josip Klišmanić.

Odabir tvrtke Fina gotovinski servisi spominjao se i u kontekstu pogodovanja jer je nedavno izabrani direktor Josip Klišmanić na tu poziciju došao iz zadarske poslovnice FINA, no sukob interesa opovrgnut je tvrdnjom kako se radi o dvije različite tvrtke, iako je FINA jedini osnivač tvrtke FINA GS. Zanimljivo je i spomenuti kako je nedavno u krugu Zračne luke Zadar FINA otvorila svoju poslovnicu koju nikada ranije tamo nije imala.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (6 glasova)