Ostavka

Slika korisnika valentinam
OGLEDALO
Zvonko KUCELIN
Martina Dalić

Da će ugasnuti zvijezda Plenkovićeve Vlade, koja je oko Agrokora vedrila i oblačila, već je i prije njezine ostavke vidio, a tko drugi nego Gordan Jandroković, za kojeg kažu kako prvi nanjuši političku promjenu. Potpredsjednica Vlade Martinu Dalić tako je postala bivša kako je i dao naslutiti predsjednik Sabora. Ona je dočekala politički potop, samo je pitanje kako bi to nevrijeme koje se na nju sručilo trebao potpuno izbjeći sam premijer kada su valjda morali bili pod istim kišobranom?!

Jer, posve je čudno kako je premijer Plenković, koji je znao reći kako je u Agrokor hrabro uložio sav svoj politički kapital, toliko bio izvan svega da sada može samo prihvatiti ostavku Martine Dalić i okrenuti novi list. Utega više nema, lakše diše, a može premijer sebi pripisati i potpisivanje nagodbe, spas radnih mjesta i sprječavanje kolapsa hrvatskog gospodarstva?! Teško se oteti dojmu kako je premijer ipak u vrlo nezgodnoj situaciji, jer ako je znao sve što se događa oko Agrokora, neke stvari nije smio dopustiti, a ako nije znao - morao je - jer je premijer.

Na početku izbijanja afere Hotmail on najprije nije vidio ništa sporno u dopisivanju Martine Dalić unutar tzv. Borg grupe, no onda je počela slabiti njegova potpora i obrana, a tik uz njegovo rame Jandroković izjavljuje kako način na koji se grupa dopisivala nije stil u kojem bi želio sudjelovati, a onda eto i ostavke.

I doista, nije se dopisivala stilom dostojnim jedne potpredsjednice Vlade. Nije to stil koji bi odražavao ozbiljnost, koji bi poticao povjerenje i ukazivao na transparentnost. Osim toga, Dalić je medijima dala motiv za napade kazavši kako sa Šavorićem nije u nikakvoj vezi, a iscurila je njihova mail veza.

Tako je premijeru preostalo samo da se elegantno riješi Martine Dalić, a da on ostane neokznut. Premda se čini kako je Plenković u dobroj mjeri to i uspio, prava je istina kako bi to bio pravi politički podvig.

Nakon što je cijela zemlja čitala te mailove Martine Dalić, premijer (zamislite) nepromišljeno izjavljuje kako ih nije pažljivo ni pročitao, ali komentira kako su se, eto, pojavili baš kada je dobio europsku nagradu za govor godine u kojoj naš hrvatski Ciceron nije mogao pošteno ni uživati.

Ako se bavljenje aferom prepusti nadležnima kako bi se, što žele i koalicijski partneri, sve istjeralo na čistac, ostavkom Martine Dalić ne nestaje posve pitanje političke odgovornosti, odgovornosti prema građanima, kojima je Lex Agrokor prezentiran kao čudo pravno- ekonomskog umijeća domaće pameti i brze reakcije u presudnom trenutku.

Iako treba priznati premijeru Plenkoviću da se dobro kontrolira, to počesto sliči na neodlučnost i dugo vaganje i premišljanje, a onda i istupanje nakon što svi već kažu što imaju i nakon što Jandroković otkrije "koji vjetar puše". Koalicijski partneri podupiru premijera ponajprije radi sebe jer se ne žele odreći vlasti i sabornice, a za javnost igraju igru moralnih autoriteta kojima je sve što sliči na nepoštenje, apsolutno nedopustivo. Licemjerju politike nikad kraja!

I premda je Dalić dala ostavku ne želeći biti uteg Vladi, jasno je kako je premijer bio stjeran u kut i morao "presuditi". Jer, što ako se pokaže da je afera Hotmail vodila pribavljanju materijalne koristi, milijuna kuna, dok se u zvijezde kuje spašavanje radnih mjesta s plaćama od nekoliko tisuća kuna?

Bilo je nemoguće politički braniti Martinino „mejlanje“.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)