Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predstavljen književni prvijenac Sanele Bačić

15.05.2018. 12:31
Predstavljen književni prvijenac Sanele Bačić


Sanela Bačić, zadarska pjesnikinja i kantautorica, u ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici Zadar javnosti predstavila svoj književni  prvijenac – zbirku poezije “Prst sudbine”.
– Pjesnička zbirka »Prst sudbine« intimna je ispovijest o jednoj izgubljenoj ljubavi koja je svoju prolaznost nadišla pretvorivši se u autoričinu trajnu pjesničku inspiraciju. Pjesnička se riječ autorici otkriva  kao oruđe u u borbi s vlastitom boli koja je iznikla iz dubokog ljubavnog razočaranja, uvodno je o ovoj zbirci rekla Ana Vulelija, mag.philol.croat. s Odjela za kroatistiku i slavistiku, Odsjek za hrvatski jezik i  književnost Sveučilišta u Zadru koja je Saneline pjesme ujedno i lektorirala. Vulelija je napomenula kako pjesničkim izričajem autorica pronalazi izlaz iz svojih tuga citirajući riječi iz pjesme „Ne zovite me pjesnikom“, u kojoj autorica govori kako je samo obična žena koja sjetnom  dušom piše i koju su „pjesme jedine razumjeti mogle“.
– Njezino pisanje urodilo je bogatim plodom, s osamdesetak pjesama  raspoređenih u dva ciklusa unutar zbirke: U nedostajanju tebe i  Buđenje. Pjesme različitih dužina, satkane najčešće od slobodnih stihova s nejednakim brojem slogova, obrađuje motive sjete, čežnje, ljubavne  boli i pomirenosti s vlastitom sudbinom. A sudbina je svojevrsni lajtmotiv cijele zbiirke što se i samim naslovom nagovješta, predstavlja  nadređenu kategoriju kojoj se pjesnički subjekt pokorava, iz pogleda  struke iznijela je Vulelija dodajući kako se prvi ciklus veže uz sjećanja  na proživljenu i izgubljenu ljubav, dok se u drugom dijelu provlači autoriččin osjećaj nepropadanja i neshvaćenosti u svijetu u kojem živi.
Recenziju zborke napisala je doc.dr.sc.Slavica Vrsaljko s Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, a pročitao ju je Nikola  Šimić Tonin, predstavnik nakladnika zbirke HKD-ogranak Zadar. Vrsaljko je u Sanelinim pjesmama našla motive Natoša, Ujevića pa i  A.B.Šimića, a Šimić Tonin istaknuo je kako bi i sam sve napisano potpisao i kao autor.
Za zabavni dio programa pobrinuo se pjevač Ivan Kugli koji je ujedno na gitari pratio samu autoricu u prezentaciji njezinih pjesničkih  uradaka.