Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

UGOSTITELJI NA STO MUKA Dok naši konobari i kuhari rade vani, Njemica traži posao u zadarskom restoranu!

15.05.2018. 09:38
UGOSTITELJI NA STO MUKA Dok naši konobari i kuhari rade vani, Njemica traži posao u zadarskom restoranu!


Prema informaciji zadarskog Zavoda za zapošljavanje na dan – 30. travnja ove godine, posao je tražio 131 konobar i 136 kuhara, a zadarski ugostitelji kao i oni u ostatku Hrvatske "muku muče" s pronalažnjem radne snage za sezonu koja se sve više zahuktava.
Naime, nedostatak kvalificirane radne snage koji ugostitelje muči već godinama, ove godine kao da je dosegao kritičnu točku. Poučeni iskustvom iz proteklih godina, pa tako i ove, ugostitelji su ranije počeli tražiti i angažirati sezonske radnike kako bi ih do početka sezone obučili za rad.
Situacija se dodatno pogoršala i činjenicom da su konobari i kuhari koji bi iz unutrašnjosti ljeti dolazili raditi na more, sada masovno otišli u inozemstvo gdje su za isti posao puno bolje plaćeni.
No, činjenicu da na Zavodu dakle, ima nezaposlenih i sada toliko traženih kuhara i konobara, a nitko se ne javlja na natječaje zadarskih ugostitelja, pokušao je objasniti poznati ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević koji je rekao kako su to oni koji su prema njegovom iskustvu – samo formalno na Zavodu – zbog naknade.
– Meni se na natječaje nitko ne javlja. Međutim, ja imam sreću da kod mene isti ljudi rade godinama jer i ja kao što znate, radim cijele godine. Po mom mišljenju, većina tih ljudi koji se vode kao nezaposleni zapravo nisu radno sposobni i mislim da bi konačno resorno Ministarstvo ovaj problem trebalo početi rješavati. Znam da kolege upravo sada imaju velikih problema s pronalaženjem radnika za sezonu – rekao je Stipe Knežević dodajući, kako ni male plaće više nisu problem jer nitko osim pomoćnih radnika ljeti nema plaću manju od pet tisuća kuna.
Knežević očekuje da će se situacija popraviti tek za nekoliko godina kad rezultate počne davati promjena u strukovnom obrazovanju i kada bude uvedeno više prakse što bi ugostiteljima napokon trebalo donijeti kvalificiranu radnu snagu.
Slično razmišljanje, ali i iskustvo ima jedan otočni ugostitelj koji radi samo ljeti, ali već godinama ima velikih problema s pronalažnjem radnika unatoč činjenici da nudi doista dobre uvjete.
– I ove godine ista priča. Oglasio sam natječaj još i ranije nego inače i nitko mi se nije javio. Kad je konkretno, o kuharu riječ nudio sam osiguran smještaj u apartmanu, besplatnu hranu i doista dobru plaću. Onda sam ponovio natječaj i oglasio ga i šire… U roku od sat vremena javilo mi se deset zainteresiranih iz Srbije. Raspitao sam se o uvjetima i mogućnostima uvoza radne snage i nakon što sam sredio sve potrebne dozvole i papire, sada je kod mene počeo raditi kuhar iz Beograda – ispričao je otočni ugostitelj koji je želio ostati anoniman.
Činjenicu da na zadarskom Zavodu ima nezaposlenih kuhara i konobara, objasnio je na isti način kao i Stipe Knežević. I on misli kako je riječ o ljudima koji vjerojatno imaju zdravstvenih problema, pa nisu sposobni za rad iako su na evidenciji Zavoda.
– A, ima i onih koji su na Zavodu i rade "na crno" za bolju plaću nego što bi imali da se zaposle kod nekog zadarskog ugostitelja – zaključio je ugostitelj s otoka.
Poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin nema problema sa sezonskom radnom snagom iz jednostavnog razloga što je u pitanju uhodani obiteljski posao s dugom tradicijom i on nema potrebe za sezoncima. U njegovom restoranu radi cijela obitelj i još nekolicina kuhara i konobara koji rade također, toliko dugo da su već i oni postali dio obitelji. No, otkrio nam je jednu zanimljivost.
– Upravo jučer došla mi je jedna Njemica tražiti posao. U Zadru je našla smještaj i željela bi u Zadru ljetovati i raditi, a posao ne bira. Rekla mi je da bi radila bilo što. Razgovarao sam s njom, ali odluku još nisam donio jer se treba sastati "obiteljski konzilij" – duhovito će Erik Pavin.