Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DRUGA HNL Četvrta domaća pobjeda zaredom

15.05.2019. 08:52
DRUGA HNL Četvrta domaća pobjeda zaredom


Dva kola prije kraja sezone Zadar je i teoretski potvrdio ostanak u Drugoj HNL. Momčad sa Stanova u 24. kolu Druge HNL na svom  je travnjaku svladala Osijek II, jednu od ponajboljih momčadi koje smo  ovoga proljeća gledali u Krševanovom gradu. Bila je to tvrda utakmica u  koju su obje momčadi uložile i potrošile veliku energiju. Zadar je u konačnici bio bolji taman za taj jedan pogodak koji se vidi u krajnjem rezultatu. I za to izabranici Mislava Karoglana zajedno s njim i stručnim  stožerom zaslužuju sve pohvale. Kao i za činjenicu da je ovo četvrta domaća pobjeda zaredom i da nije bilo onog nesretnog poraza s početka  proljetnog dijela od Hrvatskog dragovoljca, Zadar bi imao stopostotan  učinak na domaćem travnjaku. Šteta, ali to nimalo ne umanjuje činjenicu da Stanovi ponovno počinju sličiti neosvojivoj tvrđavi. Nadajmo se  samo da nas neće demantirati u posljednjem domaćem ogledu kada na  Stanove sljedećeg vikenda stiže Solin.


Domaćini uspješniji
O samoj utakmici na Stanovima već je većim dijelom sve kazano i napisano. Ponovit ćemo faktografski da su strijelci za Zadrane bili kapetan  Dragan Župan u 8. minuti susreta i Kristijan Jurić u 57. iz jedanaesterca  koji je prethodno izborio Antonio Repić. Za goste iz Gradskog vrta zabio  je Stephane Drago u 36. minuti. Zadar je uz to imao i više prigoda te je  ova pobjeda u svakom segmentu potpuno zaslužena.
Što se tiče 24. kola bilo je tu puno interesantnih dvoboja i ishoda. Varaždin se izvukao u Sigetu odigravši protiv Hrvatskog dragovoljca 0:1.  Strijelac pobjedonosnog zgoditka za momčad iz baroknog grada bio je, a  tko drugi nego prvi topnik Lige Leon Benko i to u 50. minuti. Šibenik je  također "plesao po rubu" u domaćem ogledu s Kustošijom. Poveli su gosti golom Cimentija u 23. minuti, a domaćini izjednačuju preko Princea  u 27. Pogodak vrijedan tri boda zabio je u 89. minuti Ivan Antunović.  Hajduk II se u Sesvetama protiv istoimenog domaćina proveo kao "bos  po trnju". Konačan rezultat glasio je 4:1. Poveli su splitski "bili" zgoditkom Tonija Tekliča u 34. minuti i onda potpuno stali. Za Sesvete su nakon toga redom zabijali Adrian Zenko (51'), Mario Vasilj (69'), Marko Tolić (86'-11m) i Mihovil Geljić (88'). Međimurje je na svom travnjaku remiziralo s Dinamom II. Poveli su Čakovčani preko Marija Munivrane u  20. minuti, a izjednačio je Ilija Bagarić u 66. To su sve bile subotnje utakmice, a za nedjelju su na rasporedu ostale dvije. Ona u Solinu gdje je istoimeni domaćin ugostio Lučko i druga igrana u Bijelom Brdu gdje je u  goste BSK-u stiglo Dugopolje. Solin je na svom travnjaku glatko pobijedio Lučko rezultatom 3:0, a strijelci u bili, dvostruki Deni Jurić (51' i 89'),  te Mario Barišić (89'). U Bijelom Brdu je BSK poveo u 55. minuti iz jedanaesterca golom Hrvoja Ilića, a izjednačio je Ivan Primorac u 80.
Poredak što se tiče dva prvoplasirana kluba nije se mijenjao. Varaždin  je ostao vodeći s 47 osvojenih bodova, dva više od Šibenika koji se nalazi  na 2. mjestu. Dugopolje se popelo na 3. mjesto s 40 bodova. Sesvete su  pobjedom nad Hajdukom II skočile na 4. poziciju s 39 bodova koliko na  5. mjestu imaju i Splićani. Osijek II je šestoplasirana momčad Lige s 38  bodova, Dinamo II ima 35, a  Zadar na 8. mjestu 31 bod. Hrvatski dragovoljac se smjestio na 9. mjestu s 26 bodova, a po jedan manje imaju Solin  i Kustošija. BKSK I Lučko imaju po 24 boda, na 12., odnono 13. mjestu,  dok je najugroženije Međimurje koje drži fenjer s 22 osvojena boda.


Solin na Stanovima
U sljedećem kolu Zadar očekuje domaća utakmica sa Solinom, posljednji dvoboj koji će momčad sa Stanova ove sezone igrati pred svojim navijačima. Solinu još uvijek "gori pod petama" i za očekivati je da će na  Stanovima pokušati i teoretski riješiti pitanje ostanka. S druge strane Zadrani nikako ne smiju lako rasprodavati ugled i nadajmo se da će u tom,  kao i u posljednjem kolu u Čakovcu dati sve od sebe za pobjedu. Jer,  ugled se teško gradi, a vrlo brzo se rasproda.
U tom pretposljednjem kolu vodit će se bespoštedna borba, kako za  vrh, tako i za goli drugoligaški život. A derbi se svakako igra u Varaždinu  gdje domaćin pobjedom ima mogućnosti riješiti sve dileme oko toga tko  će se sljedeće sezone pridružiti prvoligašima. Naravno, Šibenčani pobjedom mogu situaciju u potpunosti preokrenuti na svoj mlin, dok remi daje mogućnost da obje momčadi u zadnjem kolu gotovo ravnopravno  konkuriraju za direktan ulazak u Prvu HNL. U 25. kolu Osijek II će u  Gradskom vrtu dočekati Međimurje koje, da bi sačuvalo bilo kakve šanse  u ostanak, mora pobijediti. Ili barem osvojiti bod. Dinamo će kod kuće  dočekati susjede iz Sigeta, Hrvatki dragovoljac. Susjedski derbi odigrat će  Kustošija i Sesvete. Hajduk II će na Poljudu dočekati BSK, dok Dugopolje  na svom travnjaku ugošćuje Lučko. Bit će interesantno i neizvjesno, u to  ne treba sumnjati.




Strijelci
19 golova Leon Benko
15 Marko Tolić
13 Josip Špoljarić
10 Antonio Repić
7 Valentino Majstorović
6 Davor Kukec, Nikola Prelčec, Mario Munivrana, Ivan Prtajin, Mario Vasilj, Prince Obeng Ampem
5 Nadrey Ange Stephane Dago, Antonio Marin, Marko Bulat, Ivan Delić, Ivan Režić, Dragan Župan, Matija Čakarun, Filip Škvorc