Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KAKVU VRULJICU BI TI? Većina Zadrana ne želi velike promjene u parku

15.05.2019. 13:15
KAKVU VRULJICU BI TI? Većina  Zadrana ne  želi velike  promjene u  parku


Nakon što su Zadrani odgovorili na anketno pitanje Udruge  Eko Zadar "Kakvu Vruljicu bi ti?" sinoć je u multimedijalnoj dvorani  Gradske knjižnice Zadar održana javna tribina na kojoj su prezentirani  rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo nešto više od 400 ispitanika.
Cilj ankete bio je saznati razloge zbog kojih Zadrani borave u jedinoj  zadarskoj zelenoj oazi izvan Poluotoka te koje bi sadržaje tamo željeli kako bi češće dolazili ili kvalitetnije provodili vrijeme.


Dječji sadržaji, psi i automobili
Moderatorica tribine, na kojoj su sudjelovali Šime Erlić, pročelnik  gradskog Upravnog odjela za EU fondove i Petar Kozina, dopredsjednik  Društva arhitekata Zadar, Nives Rogoznica iz Eko Zadra, kazala je kako  su mišljenja ispitanika različita, no da je najveći broj njih odgovorio kako  ne žele velike promjene u tom parku, dok je dio izrazio želju da se tamo  postave ležaljke, roštilj, pa čak i aparati za kavu i vodu kao i razne zabavne i sportske sadržaje.  
Na tribinu se odazvao veliki broj Zadrana koji taj prostor svakodnevno  koriste ili žive u neposrednoj blizini, a upravo oni su najveći protivnici  bilo kakve veće intervencije u tom prostoru. Mlađi dio populacije izrazio  je želju da im se vrate trapezi (gingule) za koje se moglo čuti da su uklonjeni nakon što je jedan mladi Zadranin pao i polomio obje noge dok su  oni stariji iznijeli mišljenje da park treba ostaviti takav kakav jeste te  eventualno postaviti koju klupu i koš za smeće više, ali i bolje održavati  taj prostor u smislu košeja trave, čišćenja kanala kako se voda ne bi zadržavala i ljeti legli komarci. Ono u čemu su bili složni s ispitanicima ankete bilo je mišljenje vezano uz dječje sadržaje, pse i automobile. Zaključak je bio da u parku treba odvojiti prostor za vlasnike pasa i ograničiti ulazak automobila kako bi oni najmlađi bili sigurni.


Erlić odbacio mogućnost gradnje 
Sve prijedloge zabilježili su organizatori tribine, a Rogoznica, koja će  kao član žirija sudjelovati i na "Gradionici" koja se treba održati za 15-ak  dana, iznijela je zaključak kako je nakon svega što je čula i dobila kao odgovor u anketi utvrdila da su svi suglasni kako treba urediti parking po  principu stanari i nestanari, djeci osigurati sigurnost i odvajanje prostora za pse. Nakon što je nekoliko građana iznijelo sumnju kako Grad pod  izlikom uređenja parka želi tamo dopustiti gradnju te da će jedan dio  parka nestati kad se bude proširivala rubna prometnica, pročelnik Erlić  decidirano je odbacio mogućnost gradnje ustvrdivši da je riječ o prostoru koji je već artikuliran te da nitko neće iznositi prijedloge izmjene prostornog plana, već kako oplemeniti taj javni prostor koji će i nadalje ostati u isključivoj služnosti građana. Arhitekt Kozina pozvao je sve nazočne da dođu na "Gradionicu" na kojoj će se interdisciplinarni timovi  baviti Vruljicom.
– Vruljica je zanimljiv prostor jer je jedini gradski park izvan samog  centra i jedini koji je ostao isključivo namijenjen nama građanima. Za  sudjelovanje na Gradionici potrebno je najaviti se na mail adresu prijavagradionica.info, kazao je Kozina.
Na tribini je sudjelovala i Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar koja je iznijela i svoja iskustva i prisjetila se Vruljice od prije  60-ak godina kad je kao dijete i sama tamo provodila vrijeme. Složila se  kako će se zbog proširenja prometnice izgubiti jedan dio prostora te da  ostatak treba sačuvati na način da Vruljica ostane park u punom smislu  te riječi i služi građanima svih generacija.