Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Darija Katuša: “Nitko me ne može uvjeriti kako je bilo koja dijagnostička pretraga, bitnija od očuvanja ljudskog dostojanstva!”

15.05.2019. 08:43
MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Darija Katuša: “Nitko me ne  može uvjeriti kako je bilo koja dijagnostička pretraga, bitnija od očuvanja ljudskog dostojanstva!”


Prošlo je već 18 godina otkako je Međunarodno vijeće medicinskih sestara uzelo “Bijelo srce” kao simbol sestrinstva, kao simbol  nade, vjere, humanosti, zdravlja, suosjećanja … Iste je godine taj simbol  prihvaćen od Udruženja medicinskih sestara /UMS/ Zadar, tako da je  već 2001. godine i u našem gradu dodijeljeno ovo priznanje. Bijelo srce  se tradicionalno dodjeljuje na Međunarodni dan sestrinstva koji medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, a  u spomen  na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.
Ovo priznanje pod punim imenom “Zadarsko bijelo srce”, izrađeno  od paške čipke, dodjeljuje se medicinskim sestrama i tehničarima u  znak priznanja za doprinos u razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih  moralnih vrijednosti i dužnosti sestara.


U nazočnosti premijera i visokih gostiju
Samoj dodjeli priznanja u Predavaonici Opće bolnice Zadar, nazočio  je veliki broj zdravstvenih djelatnika, a kao posebni gosti osim ravnatelja i zamjenika O.B.Zadar, Željka Čuline i Edija Karuca, došli su i premijer vlade republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Branko  Dukić, župan Božidar Longin i predsjednica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, ravnatelj medicinske škole  A. Kuzmanića u Zadru prof. Davor Vidaković i drugi.  Cijeli je događaj  vrlo profesionalno vodila Anita Škarica, dipl.med.techn, inače idejna  začetnica formiranja ove nagrade, dok je nagrade dodjeljivala pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Zadar Darija Katuša, mag. med.  techn., koja je svojim nadahnutim izlaganjem posebno dojmila sve prisutne pa smo je stoga zamolili za par riječi.
Tradicija zadarskog zdravstva nije od jučer?
– Zdravstvena kultura na području grada Zadra seže još u davno VI.  stoljeće kada se spominju prvi hospitali. Trebalo je tisuću godina do  formiranja rada  bolničke djelatnost (1515.), i još tristo do otvaranja prve civilne bolnice u Zadru. Ovdje smo danas u zdravstvenoj ustanovi  koja je na ovom mjestu započela s radom davne 1887. godine kao pokrajinska bolnica. Od tada do danas vrata je zatvorila samo jednom i to  od 1944. do 1945. Iza nas je i Domovinski rat koji je većini nas trajno  urezan u sjećanja. Danas smo županijska bolnica regionalnog značenja  i zajedno sa drugim zdravstvenim ustanovama možemo kazati kako  zdravstvo Zadarske županije raspolaže dobrim preduvjetima za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite. Informatizacijske mogućnosti današnjeg vremena donijele su brzi prijenos znanstvenih spoznaja, tehničke mogućnosti omogućuju uvođenje sve suvremenije dijagnostike,  na što se po inerciji nastavlja provođenje znanstvenoistraživačkog rada,  sudjelovanje u edukaciji i obrazovanju novih kadrova zdravstvenih radnika. Medicinske sestre aktivni su sudionici svih navedenih promjena …


Nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara
Očigledno je da se trudite ići u korak s vremenom i zadovoljiti sve  potrebe.
– Istina je da nas je malo (brojkom kazano oko 12 000 medicinskih  sestara nedostaje u zdravstvenom sustavu RH), istina je da obrazovni  sustav nije u skladu sa sustavom rada, istina je da uvjeti rada i plaće  bitno utječu na odlazak mladih u zemlje zapadne Europe gdje se nadaju stabilnijem radnom i životnom okruženju i većim mogućnostima.  Ali, možemo li, svjesni svih navedenih činjenica, ostati ipak u okvirima  ove predivne zemlje Hrvatske koju jedinu možemo zvati istinskom domovinom … Jer, ovdje nam je sve što jesmo, satkano u tisućama godina  naših predaka i, vjerujem, za većinu nas, ovdje nam je mjesto gdje želimo gledati mladost koja ostaje i nakon nas …
Vrijeme nam je da shvatimo kako se bitne stvari ne grade u hodu, već  na čvrstim pravilima od kojih je za nas medicinske sestre najbitnije –  partnerski odnos medicinskih sestara i suradnih profesija u sustavu  zdravstva. Čovjekovo zdravlje ne ovisi samo o dijagnostici kako to često  pogrešno percipiramo u okvirima hrvatskog zdravstvenog sustava. Zaboravili smo kako je svatko od nas u svojoj različitosti jedinka za sebe –  netko se lakše a netko teže suočava s realnim zdravstvenim stanjem.   Naša je obveza, ali i pravo, pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb pojedincu koji iz bilo kojeg razloga postane korisnik zdravstvenog sustava.  Zdravstvena njega, temelj rada medicinske sestre nije i ne smije biti shvaćena kao usputna i po definiciji "ako se stigne"….
U zdravstvenom sustavu, sama njega je ipak neizostavna karika?
 -Odmaknuti se od zdravstvene njege znači izmaknuti zaglavni kamen vlastitoj profesiji. Svako naše promišljanje, svaki naš istraživački  rad, svako uvođenje novih saznanja u proces rada u podlozi treba sadržavati zdravstvenu njegu. Prihvaćanjem onoga što jesmo na način da  se u svakom danu dodatno izgrađujemo, međusobno nadopunjujemo,  potičemo pozitivnu atmosferu i gledamo prema naprijed s nadom u  uspješnije sutra moramo mijenjati percepciju suradnih profesija u radnom okruženju, kao i percepciju društva u kojem živimo. Nitko me ne  može uvjeriti kako je bilo koja dijagnostička pretraga, ako izuzmemo  hitno spašavanje života, bitnija od očuvanja ljudskog dostojanstva. A  ljudsko dostojanstvo znači rano ustajanje iz bolesničkog kreveta, samostalnost u obavljanju osobne higijene, samostalnost kod hranjenja, samostalnost u kretanju…sve do potpune neovisnosti o tuđoj pomoći.




Upornost i strpljivost
Što biste poručili vašim kolegama i kolegicama?
–Svatko je pojedinačno, odgovoran za percepciju sestrinstva u radnom okruženju i u široj zajednici. To znači da u svakom danu pokušate  pronaći  nešto pozitivno, to znači da radite na poboljšanju svoje komunikacije, to znači da kupanje, hranjenje i rano ustajanje pacijenta iz bolesničkog kreveta trebate staviti u plan rada  svaki dan, bez uzmicanja,  jednako bitno kao i dijagnostičku pretragu. Da, trebate biti uporne i ustrajne, i nadasve strpljive.
Podršku razvoju sestrinstva u Zadarskoj županiji, ali i u RH, očekujem od svih profesija u sustavu zdravstva i obrazovanja, posebno liječničke na koju smo direktno vezani u procesu rada ali koja je u velikom postotku involvirana u sustav obrazovanja medicinskih sestara.  Također, svima onima koji u ovom trenutku kreiraju ili će kreirati politike razvoja naše županije i RH želim kazati kako medicinske sestre  zaslužuju i trebaju imati utjecaj na politiku zdravstva. To je ujedno i dio  ovogodišnje poruke koju je geslom "Sestrinstvo, glas koji vodi – Zdravlje  za sve", uputilo međunarodno vijeće medicinskih sestara koje snagu  medicinskih sestara vidi u brojnosti i razvoju upravljačkih vještina medicinskih sestara.


Dobitnici
Anka Babić, ms – O.B.Zadar, Ivana Mužanović, bacc.med.techn. –  O.B.Zadar, Edi Goja, mt. – P.B.Ugljan, Angela Pirović, ms.  – S.B. za ortopediju Biograd, Jela Baždarić, ms. – Zavod za hitnu medicinu ZŽ, Ljiljana Mišlov Brkić, bacc.med.techn. – ZZJZ ZŽ, Dragana Pirović, ms. –  Centar za rehabilitaciju Sv.Filip i Jakov, Maja Kotlar, ms.  – Dom za starije i nemoćne osobe u Zadru, Antun Čačić, bacc.med.techn. – HSSMST  Zadar, Alma Mavar, ms. – HKMS – Zadar, Marica Jakovina, primalja –  HK primalja – Zadar, Mandica Galić, ms. – HKUMSMT Zadar.
Osim nagrađenih sestara i tehničara posebne zahvalnice za doprinos  i podršku dobili su: Sanda Ančić, dr.med, Zvonimir Vrančić, dr.med.,  Zoran Škrgatić, dr.med., Doc.dr.sc. Mladen Mavar, dipl.psih., Doc.dr.sc.  Dario Nakić, dr.med.