Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nacionalni instruktori obučit će 75 djelatnika Saniteta

15.05.2019. 09:30
Nacionalni  instruktori obučit  će 75 djelatnika  Saniteta


U županijskom Zavodu za hitnu medicinu ove subote započinju edukacije u Odjelu za sanitetski prijevoz. Kako nam je kazao ravnatelj Zavoda, dr. Predrag Orlović, one će se održati preko Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i to u nazočnosti tri nacionalna instruktora    ovlaštena za njihovo održavanje.
– Ovom je edukacijom u prvoj grupi obuhvaćeno 18 djelatnika, a obuku će provoditi instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Riječ je  o edukacijama koje se održavaju povodom rješenja koje je Zavod dobio  nakon nedavne inspekcije Inspektorata rada, budući da ti djelatnici nemaju nikakve edukacije vezano za osnove državanja života. Svih 75 djelatnika Sanitetskog prijevoza moraju biti obuhvaćeni ovom edukacijom,  kaže Orlović, a na pitanje tko snosi troškove edukacije za ovoliki broj djelatnika te zna li se zašto oni koji su došli iz Doma zdravlja nisu imali položen ovaj ispit, pojašnjava:
– Zavod snosi troškove, a svake godine imamo osigurana sredstva za  edukacije te plaćamo dolazak instruktora i njihov boravak. Što se tiče  bivših djelatnika Doma zdravlja, najprije smo pokušali saznati o kojim se  edukacijama radi, no oni nisu niti imali informaciju da to uopće trebaju  obaviti. Bila je to za nas malo neobična situacija, ali sada ćemo i to riješiti, ističe ravnatelj Zavoda.
Naime, viša zdravstvena inspektorica Ariana Filipčić nakon trodnevnog nadzora u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu donijela je sljedeće  rješenje:
– Naređuje se ravnatelju Zavoda hitnu medicinu Zadarske županije  osigurati osposobljavanje iz korištenja medicinsko-tehničke opreme vozila, osnovnih postupaka održavanja života i nadzora bolesnika tijekom  prijevoza medicinskim sestrama i vozačima zaposlenim u Službi za medicinske poslove, Odjelu za sanitetski prijevoz, stoji u rješenju inspekcije  Ministarstva zdravstva, uz napomenu da je rok izvršenja 60 dana od primitka ovoga rješenja.
– Uvidom u nasumično odabrane osobne očevidnike četiri medicinske sestre/medicinska tehničara i petero vozača zaposlenih u Zavodu za  hitnu medicinu Zadarske županije, Službi za medicinske poslove, Odjelu  za sanitetski prijevoz, utvrđeno je da oni nemaju završenu edukaciju za  korištenje medicinsko-tehničke opreme vozila, osnovnih postupaka  održavanja života i nadzora bolesnika tijekom prijevoza,  navodi inspektorica, dodajući kako je navedeno u suprotnosti s odredbom članka 4.  stavka 2. Pravilnika o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza, kojim je propisano da članovi tima koji obavljaju sanitetski prijevoz moraju biti osposobljeni za korištenje medicinsko- tehničke opreme vozila, osnovnih postupaka za održavanje života i nadzora bolesnika tijelom prijevoza,  navodi inspektorica.