Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

POTPORE MANIFESTACIJAMA Od tri do 25 tisuća kuna za 55 turističkih događaja

15.05.2019. 09:19
POTPORE MANIFESTACIJAMA Od tri do 25  tisuća kuna za  55 turističkih  događaja


Jako smo zadovoljni jer smo ovaj put, ostvarili preko 30  tisuća noćenja. Bilo je uspješnije nego lani. Slovenski vikend  održavamo već tri godine zaredom, pa je tako bilo i ove godine od  17. travnja do 5. svibnja. To je zapravo manifestacija koja obuhvaća  aktivni odmor i zabavu. Svake smo večeri imali i koncerte naših  poznatih glazbenika kao što je klapa Rišpet, pa Mia Dimšić, Pravila  igre, a iz susjedne Slovenije je bila grupa Modrijani, Petkova pumpa, Čuki band… Atmosfera je bila sjajna i bilo je puno i naših ljudi,  ne samo Slovenaca, rezimirala je Paula Rogić iz Turističke zajednice  Grada Biograda.
Naime, Zadarska županija svake godine objavljuje natječaj za  potpore organizaciji događaja u turizmu. Kako je na posljednjem  Kolegiju župana izvijestio resorni pročelnik Lovro Jurišić, bilo je 77  prijavitelja, a komisija je napravila rang listu i prošlo je njih 55.  Sveukupno je za tu namjenu iz proračuna izdvojeno 400 tisuća kuna. Dodjeljivali su se novčani iznosi potpora od tri do 25 tisuća kuna, pa je tako konkretno, organizacija biogradskog Slovenskog vikenda kao potporu dobila iznos od 25 tisuća kuna.


Susret penjača
Svake godine tradicionalno, na Paklenici se održava i Susret  penjača koji je Zadarska županija ove godine potpomogla s 15 tisuća kuna. Penjački vikend podsjećamo, održao se od 26. do 28.  travnja, a prema riječima Dragice Jović iz Nacionalnog parka Paklenica, ove je godine dnevno u NP Paklenica ušlo između 1.500 do  1.700 ljudi, od čega je gotovo 50 posto bilo penjača.
– Bilo je jako lijepo jer nas je i vrijeme poslužilo, a osobito nas je  rezveselila činjenica da je osim stranih gostiju, bilo i dosta naših  ljudi i to obitelji s djecom koje su iskoristile lijepi vikend za izlete.  Bilo je kao što znate, i zanimljivih radionica, predavanja, ali i filmski festival, podsjetila je Jović.
Ono što se tek treba dogoditi, između ostalog – i to u rujnu ove  godine, jest treće izdanje Highlander Velebita zbog kojeg svi planinari, zaljubljenici u prirodu i oni koji žele testirati granice vlastite  izdržljivosti,  pakiraju svoje naprtnjače i kreću pravcem Velebita, a  ruta je od Zavižana do Paklenice.


 "Svaka mala pomaže…"
– Ove godine Highlander Velebit održat će se od 14. do 18. rujna i  već sada očekujemo preko 250 sudionika iz cijelog svijeta. Lani smo  imali čak gorštaka iz Hong Konga. Ova avanatura života, kako su je  mnogi nazvali, doista je internacionalna – rekli su nam organizatori  iz tvrtke Spotlight dodajući, kako su od Zadarske županije dobili  deset tisuća kuna potpore, što nije puno, ali je svakako njima vrlo  značajno jer je to znak da misle na njih i da ih podržavaju.
Osim nekoliko većih turističkih kuća kao što je primjerice, Ilirija  d.d. i turističkih zajednica –  manjih i većih, županijsku je potporu  za organizaciju događaja u turizmu dobile su i manje tvrtke koje  već godinama organiziraju poznate ljetne manifestacije.