Projektu "SOS - Surađuj i ostvari sebe" 2 milijuna kuna za zapošljavanje mladih

Slika korisnika mkvanja
Zadarski učenici završnih razreda srednjih škola informirani o tržištu rada
Učenici su dobili informacije trebaju li se nakon završetka školovanja prijaviti na Zavod za zapošljavanje, koje su prednosti prijave, kako tražiti posao, kako se prijaviti, kako napisati životopis te molbu za posao. Također su se informirali o samom projektu SOS, raznim radionicama te kako dobiti potporu male vrijednosti za samozapošljavanje
Sergej DRECHSLER
Zadnjih tjedana provodila se aktivnost informiranja učenika završnih razreda srednjih škola o osnovnim aspektima tržišta rada

U sklopu projekta "SOS – Surađuj i ostvari sebe" financiranog iz "Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. -  2020." Europskog socijalnog fonda, zadnjih tjedana provodila se aktivnost informiranja učenika završnih razreda srednjih škola o osnovnim  aspektima tržišta rada.

Tako su se učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, Prirodoslovno-grafičke škole Zadar te Srednje škole Biograd na Moru informirali o mogućnostima nakon završetka škole. Dobili su informacije trebaju li se nakon završetka školovanja prijaviti na Zavod za zapošljavanje, koje su prednosti prijave, kako tražiti posao, kako se prijaviti, kako napisati životopis te molbu za posao. Također su se informirali o samom projektu SOS i  projektnim aktivnostima u koje bi se mogli uključiti poput Zadar Youth  Challenge-a, raznim radionicama te kako dobiti potporu male vrijednosti za samozapošljavanje.

Upuštanje u poduzetništvo

ZadarYouth Challenge događaj je osmišljen za poticanje mladih na to  da postanu odgovorni građani i poduzetnici; na odabir poduzetništva  kao potencijalne karijere; te na korištenje posla kao izvora pozitivnih  promjena. Sudionici događaja imaju mogućnost timski dizajnirati poduzetničku ideju kombinirajući tri različita hashtaga (ili riječi) povezana s  određenom temom (odabranom od strane organizatora). Timovi rade  pod vodstvom mentora tijekom čitavog događaja. Nakon toga sudjeluju  u kratkom naprednom tečaju na temu poslovnog razvoja, strategije i komunikacije te kreću na sljedeću fazu: razvoj ideje i važne pripreme za  "pitch". Događaj potiče, povezuje i osnažuje mlade te ih upoznaje s konceptom coworkinga kao dobrom početnom točkom za upuštanje u poduzetništvo.

Potpore male vrijednosti dodjeljuju se određenom broju poduzetnika  u sklopu projekta za otvaranje i pokretanje poduzeća. Kako bi budućim  poduzetnicima osigurali uspješno stvaranje nove budućnosti organiziraju se i radionice koje uključuju različite teme potrebne svakom poduzetniku poput: financije za poduzetnike, izrada poslovnog plana, prodajne i  pregovaračke vještine, vještine predstavljanja u medijima, upravljanje  ljudskim potencijalima, upravljanje projektima itd.

Posebna vrijednost je edukacija o poslovnom mentorstvu koje osigurava ispravno pokretanje novih poduzeća.

Nezaposleni pripadnici ranjivih skupina

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA nositelj je projekta  "SOS - Surađuj i ostvari sebe" kojem su partneri Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Zadar, sufinanciranog kroz natječaj  "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III" ukupne vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna. Projekt je službeno započeo 14. svibnja  2018. godine, a trajat će do 14. studenog 2019. godine. Ciljane skupine su  nezaposleni pripadnici ranjivih skupina, s naglaskom na mlade (dugotrajno nezaposleni, nezaposlene žene, nezaposleni mladi (do 29 godina),  nezaposleni hrvatski branitelji, nezaposleni članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, nezaposlene osobe sa invaliditetom, nezaposlene nacionalne manjine, nezaposlene osobe od 50 godina i starije, nezaposleni pripadnici ostalih ranjivih skupina), učenici srednjih škola te  zaposlenici i predstavnici institucija članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno