Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski vinari osnivaju vlastitu udrugu

15.05.2019. 09:40
Zadarski  vinari osnivaju  vlastitu  udrugu


Nezadovoljni izostankom njihovih vina na najvažnijim zadarskim manifestacijama, dvadesetak vinara Zadarske županije danas  će osnovati svoju udrugu. Inicijativa je, kako su nam kazali, krenula nakon Tuna, sushi and wine festivala na kojemu su se uzvanicima nudila  vina iz drugih županija, umjesto ona ovdašnjih vinara.
Naime, poznati vinar iz Nadina, Šime Škaulj, na novinskoj konferenciji  naglasio je kako se "mora osvrnuti na proteklu manifestaciju Tuna, sushi  & wine festival gdje su vinari donirali i prezentirali svoja vina, a na završnoj  svečanosti u Arsenalu, gdje su se njihova vina mogla i kupiti, nije  ih bilo.
– Navest ću vam primjer mojeg kolege i prijatelja iz Istre. Zamolio sam  ga da u ponudu uključi i moja vina u svom hotelu, na što mi je on odgovorio kako ne može jer  prednost imaju istarska vina, upozorio je tada  Škaulj.


Podrška Županije
Vinari su se stoga ovih dana okupili na njegovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Nadinu i dogovorili osnivanje udruge koju  će javnosti uskoro predstaviti. Nadaju se da će ovako udruženi imati  veću mogućnost plasmana svojih vina i da se više neće događati da ih se  na pojedinim događajima zaobilazi u korist vina drugih županija.
No, u svemu ovome nisu sami – veliku im podršku pruža Županija koja  želi pomoći u njihovu nastojanju da se vina ovdašnjih vinara što bolje  prezentiraju i nađu lakši put do tržišta. Sve ovo vrijeme surađuju sa  županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj s pročelnikom Danijelom Segarićem.
Uoči današnjeg osnivanja udruge razgovarali smo s jednim od njenih  osnivača, Tomislavom Glavićem, predsjednikom Udruge vinogradara i  vinara Nadin te predsjednikom Ceha poljoprivrede u Obrtničkoj komori  Zadarske županije i članom Ceha poljoprivrede u HOH-u. No Glavić je  široj javnosti poznat i kao pokretač manifestacije "Degustacija mladih  vina i maslinovih ulja Nadin".


Bolji plasman vina
– Ove godine nisam sudjelovao na Tuna, sushi & wine festivalu jer  imam loše iskustvo iz prošle godine. Zato nam je udruga jako potrebna  za organizaciju svih ovih manifestacija kod nas, s obzirom da dosad nismo radili organizirano i udruženo te da se jedna stvar dogovori, a druga  se na kraju odradi i na kraju nitko nije zadovoljan. Prošle smo godine donirali devet paketa vina, a dodatno ih i točili u degustacijama. Da nas je  nakon toga barem netko nazvao i rekao idemo vidjeti što je bilo dobro,  ali se to nije dogodilo. Poučen iskustvom, bolje reći nezadovoljstvom iz  prošle godine, rekao sam da ove godine na Tuna, sushi & wine festivalu  neću sudjelovati. A ispalo je da je situacija ove godine bila još i gora jer,  koliko sam čuo, naših vina uopće nije bilo u ponudi na gala večeri, zbog  čega se vinari koji su sudjelovali na toj večeri zaista ljute, poručuje Glavić  dodajući kako im je iz svih tih razloga udruga vinara neophodna žele li  svoja vina plasirati prije svega na domaćem tržištu.
– Moramo biti udruženi kako bismo pregovarali da se sve vinarske manifestacije u našoj županiji moraju organizirati u suradnji s našom udrugom vinara i vinogradara. U udrugu bi sada ušli svi vinari koji su na  tržištu registrirani sa svojim vinima, poručuje na kraju poznati nadinski  vinar dodajući kako ove srijede biraju rukovodstvo i radna tijela te se nada kako  će profunkcionirati do kraja mjeseca.




Segarić: Lakše će komunicirati s  javnim sektorom
Osnivanje udruge provodi se u dogovoru sa županijskim Odjelom za poljoprivredu,  ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, čiji pročelnik Danijel Segarić o  ovoj inicijativi vinara kaže:
– Vinari se moraju organizirati radi lakšeg dogovaranja s javnim sektorom i zajedničkih nastupa na manifestacijama kako bi promovirali svoja vina. Ovako udruženi  lakše će pregovarati i s državnim tijelima i Ministarstvom poljoprivrede, primjerice o  Zakonu o vinu ili nekim drugim pravilnicima. Kada su razjedinjeni, teže je komunicirati sa svima, a ovako ujedinjeni lakše će artikulirati svoje stavove. Minimalno što  ja kao pročelnik i Županija možemo napraviti je podržati njihovo okupljanje i naravno da ćemo ih ovisno o njihovim aktivnostima, i financijski pomagati, poručuje Segarić.