»NEUTEMELJENE IZJAVE« Paleka: 30.000 kuna ni približno ne iskazuje stvarno stanje mojih primanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Direktor TZ Grada Zadra o SDP-ovim optužbama o visokim primanjima
Pitanje je "puca" li SDP ovoliko na Paleku zato što su gradska oporba i ovo im je uobičajena aktivnost, ili zato što je njihov vijećnik Daniel Radeta predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru čiji posao, dakle, ovisi o direktnim mjerama njegova političkog protivnika, HDZ-ova direktora Marija Paleke?
Zvonko KUCELIN
Gospodin Radeta dao je u zadnje vrijeme niz neistinitih i neutemeljenih medijskih izjava - Mario Paleka

Gradski vijećnik SDP-a Daniel Radeta prije mjesec dana javno je prozvao direktora Turističke zajednice Grada, Marija Paleku, neka kaže kolika mu je plaća te »koliko posto se odrekao u korist proračuna«. Prozivka je uslijedila nakon što je Paleka SDP-ovu gradskom vijećniku, ali i predsjedniku Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru, poručio da »netočnim informacijama obmanjuje javnost i uzrokuje pomutnju u ovom ionako vrlo osjetljivom razdoblju«.
- Čitajući Vaš osvrt na izjavu TZ grada Zadra vezano za aktualnu iznimno osjetljivu temu i opće prisutnu neizvjesnost u pogledu ovogodišnje turističke sezone, (ne)zaradu ne samo iznajmljivača koji imaju registriranu uslugu smještaja u domaćinstvu ili OPG-a, već i svih subjekata koji su posredno i neposredno uključeni u turizam, iznimno nas žalosti Vaša neinformiranost i krivo tumačenje zakonske regulative zadaća i obveza sustava TZ i ostalih institucija. Nastavno na Vašu izjavu kako Vam nije poznato da je TZ izašla s mjerama prema malim iznajmljivačima, informiramo kako lokalne i županijske TZ nemaju ovlasti donošenja odluka o osnovnim prihodima sustava, pa tako i o njihovom smanjenju ili ukidanju, poručio je tada Paleka SDP-ovom vijećniku.

Ni Plenković nema toliku plaću

No, ovaj mu nije ostao dužan te je već sutradan odgovorio: »Niste demantirali mene, već isključivo sebe, svoj rad i plaću koja je ‘poslovna tajna’. Evo idealne prilike da kažete kolika je«.
Mjesec dana kasnije, ove srijede za vrijeme novinske konferencije gradske oporbe na Narodnom trgu, Radeta je opet javno zatražio podatke o Palekinoj plaći, no ovoga se puta nije obratio njemu, već izravno - gradonačelniku Branku Dukiću:
- Grad Zadar nema nimalo razumijevanja za one koji žive od svojega rada. Oni su za svoje plaće sigurni, stoga ovim putem, s obzirom da nema Aktualnog sata, pitam gradonačelnika neka nam kaže koliki su prihodi direktora Turističke zajednice Grada, s obzirom da imam prilike čuti da oni mjesečno iznose preko 30 tisuća kuna, poručio je Radeta.
Plaću od 30 tisuća kuna nema ni premijer Andrej Plenković (njegova je 21.655,57 kuna), stoga smo direktora Turističke zajednice Grada pitali kako komentira najnoviju Radetinu prozivku o visini njegove plaće. Naime, pitanja o njegovom dohotku bilo je više puta dosad, a ne zaboravimo da je još u studenom prošle godine SDP-ov gradski vijećnik tražio i Palekinu ostavku: »Mario Paleka je stupio na dužnost direktora TZ-a Grada Zadra 1.10.2018. bez položenog stručnog ispita, a zakon jasno kaže da je u tom slučaju morao položiti ispit unutar jedne godine. Nije položio ispit unutar godine dana i time je svjesno prekršio Zakon, zbog čega tražim njegovu hitnu ostavku na mjesto direktora Turističke zajednice«, kritizirao je Radeta koji je Paleku prozvao i ove srijede u HTV-ovoj emisiji »Otvoreno«.

Grad odbio zahtjev Radete

Grad, naravno, nije uvažio zahtjev za ostavkom, poručujući SDP-ovom vijećniku da je Paleka taj ispit položio 26. listopada prošle godine. A evo što nam je direktor TZ-a jučer odgovorio na pitanje o tome kako komentira Radetin navod o plaći od 30.000 kuna:
- Nizom neistinitih i neutemeljenih medijskih izjava gospodina Radete u zadnje vrijeme, demantiramo i ovaj netočan navod vezan uz iznos plaće, koja ni približno ne iskazuje stvarno stanje mojih primanja obnašanjem funkcije direktora TZ grada Zadra, kratko je kazao Paleka.
Bit će stoga zanimljivo pratiti daljni razvoj situacije između SDP-ova vijećnika i Marija Paleke, s obzirom da je očito kako im je direktor Turističke zajednice još od svojega imenovanja glavna politička meta, čak zanimljivija od gradonačelnika Dukića.
Naime, pitanje je »puca« li SDP ovoliko na Paleku zato što su gradska oporba i ovo im je uobičajena aktivnost, ili zato što je njihov vijećnik Danijel Radeta predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar čiji posao, dakle, ovisi o direktnim mjerama njegova političkog protivnika, HDZ-ova direktora Marija Paleke?

 

RADETA U STUDENOM 2019. TRAŽIO DA PALEKA PODNESE OSTAVKU

Daniel Radeta je još u studenom prošle godine tražio njegovu hitnu ostavku Marija Paleke na mjesto direktora Turističke zajednice. Kazao je tada kako je Paleka stupio na dužnost direktora TZ-a Grada Zadra 1.10.2018. bez položenog stručnog ispita, a Zakon jasno kaže da je u tom slučaju morao položiti ispit unutar jedne godine. Dodao je kako nije položio ispit unutar godine dana i time je svjesno prekršio Zakon

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)