Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odjeća se ne isprobava, ali cipele se moraju obuti

15.05.2020. 08:12


Nakon više od mjesec i pol dana od zatvaranja trgovina s odjećom i obućom, nakon popuštanja mjera zaštite od pandemije koronavirusa, Zadrani opet mogu kupiti cipele i odjeću, ali po nešto drugačijim pravilima nego što je to bilo ranije.
Iako se postepeno vraća život na ulice grada, ipak nema navale kao nekada, kako objašnjavaju trgovci koji su prijašnjih godina imali pune ruke posla, u ovo prijelazno vrijeme kada su Zadrani tešku obuću i odjeću zamjenjivali laganom.
Međutim, kako priča jedna trgovkinja, iako su se neka pravila promijenila, sve je i dalje ostalo dostupno kupcima, koji sada iako ne smiju probati robu u dućanu, mogu ju vratiti ukoliko im ne odgovara.
– Promijenilo nam se radno vrijeme, tako da sada radimo od 10 do 20 sati, i radimo s maskama i rukavicama. Prema savjetu Stožera, odjevni se predmeti ne smiju isprobavati u našem dućanu, ali svaki kupac može vratiti robu koja mu ne odgovara i zamijeniti ju za veći ili manji manji broj i to čak u razdoblju od dva mjeseca, istaknula je zadarska trgovkinja.
Što se, pak, cipela tiče i njihovog probavanja, ni tu nema nikakvih problema, jer svaki kupac koji dođe u trgovinu ima pravo isprobati cipelu koju planira kupiti.
– Naravno da se obuća mora probati i mi to ne možemo kupcima zabraniti. Ne mogu se cipele kupiti samo zato što lijepo izgledaju, one moraju odgovarati i po broju i po udobnosti, a to kupac može jedino procijeniti ako obuću proba, naglasila je trgovkinja.
Kako su još objasnile trgovkinje koje su po propisu imale maske na licima i rukavice na rukama, dezinfekcijska sredstva za pranje ruku koja se nalaze na ulazu u dućan kupcima su ponuđena, ali je na njihovu savjest hoće li ta sredstva koristiti ili neće.
– Mi imamo osigurane dezinficijense, ali nikoga ne smijemo prisiljavati da se s njima koristi. Isto je tako i s maskama, mi ih moramo imati, a kupci nisu obavezni, sve je stvar njihove odluke, rekla je trgovkinja te dodala kako se ipak građani pridržavaju pravila i većinom dolaze s maskama.