Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U pobjedničkom timu budućih pravnika i studentica iz Zadra

15.05.2020. 11:00


U peteročlanom timu studenata sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji je ostvario izvanredan uspjeh na jednome od dva najveća pravna studentska natjecanja na svijetu, te općenito najvećem natjecanju na području privatnoga prava, je i Zadranka Hella Petani. Ova studentica pete, završne godine Pravnoga fakulteta u Zagrebu, zajedno s kolegama Dorom Podrug, Janicom Rakoci, Lovrom Moharićem i Marijanom Živkovićem sudjelovala je na natjecanju »Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.« Riječ je o natjecanju iz područja međunarodne trgovačke arbitraže u kojem se studenti natječu u zastupanju klijenata u imaginarnom međunarodnom arbitražnom sporu, s ciljem što uspješnijeg zastupanja stranke u simuliranom predmetu.
– Natjecanje, na kojem su ove godine sudjelovala 402 tima iz cijeloga svijeta, sastojalo se u pisanju podneska za tužitelja i tuženika, te usmenom zastupanju tužitelja i tuženika pred panelom od tri arbitra. Naš tim osvojio je nagradu kao jedan od 20 najboljih podnesaka za tuženika – »honourable mention for respondent«, čime smo se plasirali među pet posto najboljih na svijetu. U usmenom pak dijelu plasirali smo se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima, odnosno među 16 posto najboljih, pojašnjava studentica Hella Petani, te navodi kako su se za ovo natjecanje pripremali šest mjeseci, točnije od listopada prošle do travnja ove godine. No, zbog pandemije koronavirusa ove se godine završni, usmeni dio natjecanja nije mogao, kao obično, održati u Beču, već je proveden online.
– Na natjecanju smo mnogo toga naučili. Dobili smo najbolji uvid u sve ono što ćemo raditi u praksi, a na ovaj način su odvjetničke vještine došle najbolje do izražaja. Također, s obzirom da se natjecanje odvijalo na engleskom jeziku imali smo priliku i za njegovo usavršavanje, kaže još Hella Petani. Ova buduća pravnica ističe i kako je ovaj veliki uspjeh ujedno priznanje Pravnom fakultetu, odnosno Sveučilištu u Zagrebu koje je ovim rezultatom svrstano uz rame najprestižnijim svjetskim sveučilištima poput Harvarda, Stanforda, Ottawe, Heidelberga i sl.
Peteročlani studentski tim, osim vlastitom trudu i radu, uspjeh može zahvaliti i vrhunskim mentorima doc. dr. sc. Antunu Biliću s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava, te doc. dr. sc. Dori Zgrabljić Rotar s Katedre za međunarodno privatno pravo.
Navedimo još kako je »Willem C. Vis moot« jedno od najuglednijih moot natjecanja koje svake godine okupi brojne arbitre, mentore, kao i tisuće studenata koji prolaze selekcije svojih fakulteta kako bi ih na natjecanju predstavljali oni najbolji.
Inače, moot court natjecanja plod su američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obiju strana u određenom sporu, tako i usmenoj formi pred samim sudom.