Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»UMIVENE« OBALE Zadarske plaže spremne za kupače na distanci

15.05.2020. 19:44


Bliži se lipanj i započelo je uređenje gradskih plaža. Grad svake godine izdvaja milijune kuna kako bi se pojedine gradske plaže uredile i nadohranile pijeskom kojega je tijekom zime odnijelo jugo. Pored održavanja plaža, pojedine plaže se i detaljnije uređuju te postaju moderna kupališta.
Tako je 2019. godine UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uredio obalni dio na Punti Bajlo. Krajem prošle godine odradili su i pripremne radnje u dijelu planiranja izrade idejnog projekta za uređenje nove dvije lokacije: plaže na Puntamici i plaže Jadran – Marex.


Radovi u Diklu
– U prosincu su započeli radovi na izradi nastavka šetnice od granice marine do rta na Puntamici. Sanirali smo taj dio obale, često izložen udarima mora. Paralelno s tim, dodatno smo uredili i oplemeniti prostor novim sadržajima: sadnjom novog zelenila, ugradnjom tuševa, ponovnim postavljanjem kabina za presvlačenje i ostalog, rekao je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Dotaknuo se i uređenja plaže Jadran, odnosno Marex.
– Za tu plažu idejno rješenje podijelili smo u dva dijela. Sunčalište/igralište na sjeverozapadnom dijelu zamišljeno je kao dvojno, parterno povezano blago odignutim platformama za sunčanje uz koje se nalazi i prostor tuševa, te jugoistočni dio, parkiralište koje smo popločali betonskim pločama uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila, pojasnio je Dujela planove koji se polako privode kraju.
Dujela je najavio kako se UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša planira do konca godine uključiti i u uređenje II. faze plaže na Kolovarama uz zgradu nekadašnje poliklinike.
– Trenutno radimo i na dijelu Krešimirove obale u Diklu, koji je izrazito stradao tijekom zadnjeg olujnog nevremena. U danima koji su pred nama dohranit ćemo i ostale prirodne plaže na Vitrenjaku i u Petrčanima, gdje smo ove godine dijelom intervenirali i na dijelu obale koja je bila u neprihvatljivom stanju posljednje dvije godine. Od ovog ljeta, putem ugovorenog izvođača Stipčevića i Čistoće održavat ćemo u stanju funkcionalnosti prilaze moru prilagođene invalidima u Petrčanima i na Vitrenjaku. U tijeku je i realizacija priključaka (vodovod) za tuševe na više lokacija: Marex, Puntamika, Diklo te vjerujemo da će i uz preporuke epidemiologa naši sugrađani uživati na zadarskoj obali u vremenu koje nam dolazi, rekao je Dujela o nadolazećoj sezoni koja bi zahvaljujući toplom vremenu i visokim temperaturama mogla početi i ranije.


Nema više ručnik na ručniku…
– U dijelu nadzora nad provedbom epidemioloških mjera na plažama pratit ćemo smjernice Nacionalnog stožera te ukoliko nadzor bude obveza jedinice lokalne samouprave bit ćemo spremni, kazao je Dujela o pravilima za kupače koja su se ovih dana mogla čuti. Naime, od Nacionalnog stožera civilne zaštite dola je informacija kako će kupanje biti moguće, ali uz održavanje distance. Mnogi su ovu odluku pozdravili jer to znači da više na plažama neće biti moguće držati ručnik na ručniku već će se kupači morati udaljiti jedni od drugih.
​Za kraj je Dujela rekao kako je Grad godinama izdvajao 300.000 kuna za održavanje gradskih plaža što je podrazumijevalo isključivo dohranu, održavanje urednosti i čistoće, a nakon što je Komunalni odjel stavio naglasak na detaljnije i konkretnije uređenje plaža, u proračunu za prošlu godinu bilo je 600.000 kn, dok za tekuću 2020. godinu iznosi milijun kuna.
 




Obalni pojas u Diklu


Martina Matešić, predsjednica MO Diklo rekla nam je kako je ukupni plan uređenja (UPU) obalnog pojasa Diklo vizionarski i u tom pogledu zaista mogu biti zadovoljni.
– Ovaj segment koji se uređuje je tek jedan mali dio iz tog plana i ne treba ga promatrati izvan šire slike, odnosno njegova ukupnog uređenja. Ono zbog čega mi kao Mjesni odbor moramo izraziti nezadovoljstvo je dinamika izvršavanja radova, no iz nadležnog odjela Grada Zadra su nam istaknuli kako za to postoje objektivni razlozi prouzročeni trenutnom situacijom s pandemijom. Većina mještana raduje se završetku radova i sviđa im se ponuđeno rješenje, dok je manji dio mještana ipak izrazio nezadovoljstvo realizacijom projekta, ponajprije radi škrapa (grota). Nadamo se da će se po završetku ovo uređenje ipak svidjeti svima, zaključila je Martina Matešić.