Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Umjetnici odlučili sav prihod od prodaje slika donirati udruzi »Svjetlo«

15.05.2020. 14:12


U Velebitskoj ulici, a u organizaciji udruge za kulturu »MareArtis« ZADAR, u četvrtak se održala pomalo neobična izložba slika i fotografija – na otvorenom. Izložba simboličnog naziva »Na zidu Krešimira Ćosića« koja je ujedno bila i humanitarna, okupila je znatiželjne Zadrane koji su vidno uživali u izloženom opusu apstrakcije i geometrijske apstrakcije Milana Ciglara u tehnici ulja na platnu i fotografa Marijana Kocijana, koji je za ovu priliku odvojio fotografije u crnoj-bijeloj tehnici na temu pejzaža i starih bicikala.
Umjetnici koji su ovom izložbom implementirali dvije potpuno različite tehnike, pokazali su kako umjetnost ne pozna granice, ali i kako je poželjno izložbu približiti čovjeku i dovesti je doslovno na ulicu.
-U dogovoru s Kocijanom i Ciglarom, kao organizatori, došli smo do ideje da odbacimo svaki oblik stereotipa, i da s izložbom dođemo među ljude. Umjetnost mora biti dostupna i vidljiva svakome, jer je reakcija publike glavni pokretač umjetnika u njegovom stvaralaštvu, poručila je predsjednica Udruge »MareArtis«ZADAR, Nikolina Mojić.


Nenajavljena odluka
Iako nisu najavili, na dan otvorenja izložbe, umjetnici su odlučili sredstva od prodanih slika donirati zadarskoj udruzi za pomoć osoba s mentalnom retardacijom i autizmom »Svjetlo« te su ovom prigodom pozvali sve zainteresirane da pogledaju predstavljene slike preko facebook stranica »GaražArt« i »TimbarArt«, a koje će biti dostupne od 17. svibnja.
Uz riječi zahvale na organizaciji ove izložbe, fotograf Kocijan je pozdravio sve koji su odvojili vrijeme i svojim dolaskom uveličali ovu izložbu, koja se mogla pogledati do 22 sata.
Prigodnim riječima, Ciglar se kroz šalu požalio publici, kako je morao ogoliti zidove u stanu i u svom ateljeu koji je smješten u garaži, isto u Velebitskoj ulici, kako bi sa svojim slikama mogao biti dio ove humanitarno-umjetničke priče zbog koje je jako sretan.
-Drago mi je što smo se kolega Marijan i ja ujedinili i zajedničkim umjetničkim snagama ostvarili ovu izložbu na »Krešinom zidu« za koju vjerujem da će se kroz vrijeme pretvoriti u tradicionalnu, poručio je Ciglar, te je apelirao na sve ljubitelje umjetnosti da otvore srce i da se priključe ovoj humanitarnoj priči kupnjom slika čija će sredstva biti donirana Udruzi »Svjetlo«.


Zahvala umjetnicima i organizatoru
Na otvorenju izložbe su u ime udruge »Svjetlo« nazočile predsjednica Irena Palčić i voditeljica udruge Iva Župan. Pozdravnim riječima, predsjednica Palčić se zahvalila umjetnicima i organizatoru što su se odlučili na ovaj način pomoći daljnjem radu Udruge koja već 20 godina provodi program poludnevne skrbi izvan obitelji za osobe s intelektualnim poteškoćama.​