Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uz nova grobna mjesta izgradit će se i ispraćajna zgrada

15.05.2020. 19:38


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je Urbanistički plana uređenja groblja na Ploči.
Naime, na 11. sjednici, koja je održana 18. srpnja 2018. godine pokrenut je postupak izrade Urbanističkog plana uređenja groblja Ploča. Prostornim planom uređenja Grada Zadra ovo je područje određeno kao groblje i zona u funkciji groblja je predviđena za proširenje.
– UPU groblja Ploča obuhvaća područje postojećeg groblja površine cca 0,35 ha i područje proširenja groblja sjeveroistočno od granice postojećeg groblja u površini od 0,70 ha, te dio predviđen za prilaznu prometnicu s parkiralištem i pratećim površinama u funkciji groblja. Ukupna površina obuhvata je 1,57 ha. Ciljevi izrade i donošenja UPU groblja Ploča su proširenje postojećeg groblja s potrebnim pratećim sadržajima i površinama, nadopuna postojećih sadržaja groblja i uređenje novog prilaza groblju, rekao je na Gradskom vijeću Darko Kasap, pročelnik gradskog UO za prostorno uređenje i graditeljstvo.
Dodao je kako je javna rasprava o planu organizirana od 24. siječnja 2020. godine do 24. veljače 2020. godine.
Inače, iz plana je je vidljivo kako se groblje nalazi unutar neizgrađenog, neuređenog dijela građevinskog područja naselja za koji je određena obveza izrade Urbanističkog plana uređenja.
– Planirano je kako će se postojeće groblje proširiti na sjeveroistočnu i na jugozapadnu stranu. Na sjeveroistočnoj strani će se proširiti područje s ispraćajnim prostorom i novim grobnim poljima, a na jugozapadnoj strani će se smjestiti prometnica planirana PPU-om s novim glavnim kolnim pristupom groblju, parkiralište i jedno manje novo grobno polje. Planirane su sljedeće osnovne namjene površina: – postojeće groblje – nova grobna polja – grobne staze – ispraćajni dio – zelene površine unutar groblja – zaštitne zelene površine – površine infrastrukturnih sustava (prometnice s parkiralištima), stoji u planu iz kojeg je jasno kako će se površina groblja proširiti.
Ukupno je planirano 1.617 novih ukopnih mjesta raspoređenih u 220 grobnica sa šest ukopnih mjesta i 88 grobnica s tri ukopna mjesta.
Uz nova grobna mjesta prema planu bi se trebala izgraditi ispraćajna zgrada koja bi sadržavala mrtvačnicu, sanitarije i druge popratne sadržaje u funkciji groblja tj. prijema, čuvanja i ispraćaja pokojnika.