Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

VIRTUALNO ZASJEDANJE Vijećnici od 26 donijeli 23 jednoglasne odluke, Ante Fuzul i Ratko Krstinić napustili sjednicu

15.05.2020. 08:17


U četvrtak 14. svibnja 2020. održana je prva uopće elektronička sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru. Zbog mjera zaštite zbog koronavirusa od kojeg je zaraženo 15 Biograđana, sjednica GV-a održana je elektronički, putem konferencijskog kanala, videokonferencijom Zoom Meeting.
– Ponosan sam na ovu održanu virtualnu, povijesnu sjednicu Gradskog vijeća. Usprkos modernoj tehnologiji nije bilo niti jednog razloga, niti jednog momenta u 2,5-satnoj elektroničkoj sjednici na koji bi itko od vijećnika i drugih, brojnih sudionika mogao dati prigovor. Sve drugo su političke igre, kazao je Tonči Šangulin, predsjednik Vijeća.


Revizija, koeficijenti plaća, poduzeće za otpad
Na početku elektroničke sjednice u Gradskoj vijećnici nazočila su četvorica vijećnika: predsjednik Tonči Šangulin i Ivica Kapitanović Šulc (oba HDZ) te Ante Fuzul (MODES) i Ratko Krstinić (SDP) koji su uz obrazloženje kako je sjednica protivna Poslovniku već na početku rada napustili vijećnicu.
U daljnjem radu elektroničke sjednice nazočilo je 11 od 15 vijećnika. Osim navedenih Šangulina i Šulca iz svojih domova putem videokonferencije na sjednici su sudjelovali dopredsjednica Vijeća Ivana Stamičar, Josipa Pribilović, Nikoleta Mustapić, Angela Šarić, Suzana Tolić, Josip Pešić i Toni Bogdanić (HDZ) te Jurica Rudić i Filip Rimac (Lista građana Antonio Rudić). Svoje nesudjelovanje opravdali su Slavica Jeličić (SDP) i Krsto Milačić (MODES).
Sjednica koja je imala čak 27 točaka dnevnog imala je i tri virtualne prisege troje novih vijećnika: Suzane Tolić (HDZ), te Jurice Rudića i Filipa Rimca (Lista građana Antonio Rudić) koji su zamijeniti Marka Jurića (HSU) te Antonija Rudića i Lea Zoricu.


Mjere pomoći i štednje
Glasovalo se u 26 točaka dnevnog reda, 23 su usvojene jednoglasno 11: 0, dok je na glasovanju o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika suzdržan bio novi vijećnik Jurica Rudić. A u izvješću o financijskog reviziji Grada za 2018. godinu i u odluci o osnivanju trgovačkog društva Jankolovica d.o.o. za zbrinjavanje otpada Rudiću se pridružio kolega s nezavisne liste Filip Rimac.
Donesene su odluke o mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu na području Grada Biograda na Moru za pomoć pri prevladavanju krize uzrokovane epidemijom COVID-19 u kojima će se svi zakupci koji podnesu zahtjev osloboditi plaćanja zakupnine poslovnih prostora i korištenja javnih površina za terase u vlasništvu Grada Biograda, a obustavlja se i plaćanja spomeničke rente na gradskom području fizičkim i pravnim osobama za razdoblje od 27. ožujka 2020., a najduže do 30. lipnja 2020., izuzev dugovanja kojima prijeti zastara. Pomoć u obliku podjele poklon paketa hrane za područje Grada dodijelit će se za ona kućanstva koja su u evidenciji Gradskog društva Crvenog križa.
U izuzetno velikom paketu mjera štednje odgađa se do daljnjeg izgradnja zida na plaži Soline i oko Parka šume Soline, rekonstrukcija ljetnog kina, sanacija zgrade HNK Primorac, kupnja zgrade za strojarstvo Srednjoj školi Biograd, izgradnja tenis centra Kosa zapad, isplata sredstava namijenjenih za Biogradsko ljeto i druga športsko-kulturna i gastro-zabavna događanja, obustavlja se isplata političkim strankama itd.
Zabranjuje se novo zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, te se zabranjuje sklapanje novih ugovora o djelu. Roditelji čija se djeca od 11. svibnja i zabrane rada vratila u vrtić za čuvanje mjesta za novu školsku godinu plaćat će 50 posto subvencije.
 




Brojni sudionici elektroničke sjednice


Na sjednici su putem virtualne konferencije sudjelovali Drina Bešenić, v.d. pročelnica, Nevenka Lukin, Sandra Došen, Renata Mršić i Suzana Horvat Kolanović iz Gradske uprave, Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice, Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja, Esma Brzić, ravnateljica Dječjeg vrtića Biograd, Franka Troskot, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.
 


Zadarski list jedini medij na sjednici


Zadarski list je jedini pisani i elektronski medij koji je uživo i putem videokonferencije nazočio na ovom povijesnom događaju. Pred početak virtualne sjednice u Gradskoj vijećnici movinar-reporter Zadarskog lista je fotografirao nazočne te je potom na terasi obližnjeg kafića od samog početka istu pratio putem videokonferencije Zoom Meeting, od 8.05 sati do točno 10.31 sat.
Osim Zadarskog lista virtualnu sjednicu je pratio i Šime Mršić iz Biograda, zamjenik zadarskog župana.
 


Zatražio računalo, slušalice, web kameru, USB


Ante Fuzul, dopredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik MODES-a Zadarske Županije, nekoliko dana prije održavanja sjednici pismenim putem službeno je zatražio kućnu dostavu i montiranje potrebite opreme kako bi mogao sudjelovati na virtualnoj sjednici. Zatražio je računalo, te uređaj za bežično povezivanje na Internet, odnosno USB stik s naglaskom na 4G generaciju.
U cilju zaštite zdravlja obitelji i njega osobno zatražio je da monter opreme dođe u opremi kako ne bi kontaminirao njegov dom te da sobom donese i potvrdu da nije zaražen virusom COVID-19, ne starijom od 24 sata. Ukoliko se njegovi zahtjevi ne ispune zatražit će poništenje sjednice GV-a i eventualnih donesenih odluka.
Kako bi udovoljio zahtjevu vijećnika i svom zamjeniku predsjednik Gradskog vijeća odgovorio je pozivom za nazočenje na sjednicu Anti Fuzulu i najstarijem vijećniku, 78-godišnjem Ratku Krstiniću. Sjednici je u vijećnici nazočio i Ivica Kapitanović Šulc.
 


Virtualna sjednica (ne)zakonita


Gradski vijećnici Ante Fuzul i Krsto Milačić (oba MOST) te Slavica Jeličić i Ratko Krstinić (oboje SDP) dali su izjavu kojom se protive elektroničkom načinu održavanja sjednice GV-a.. Sukladno Poslovniku predlažu održavanje redovne sjednice u biogradskoj Gradskoj vijećnici dana 20. svibnja 2020. godine u 8.00 sati.
Predsjednik Gradskog vijeća zakazao je elektroničku sjednicu za 14. svibnja 2020. pozivajući se na Uputu Ministarstva od 13. ožujka 2020. Međutim, kažu oni, Vlada RH je na svojoj sjednici donijela odluku o ukidanja dijela mjera donesenih zbog COVID-19 na način su se od 11. svibnja 2020: otvorili ugostiteljski objekti, otvorile škole, održavaju se mise u sakralnim objektima, otvorili su se trgovački centri, a u slučaju održavanja izbora nema nikakvih ograničenja. Istaknuli su da ni Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nije propisao mogućnost održavanja elektroničkih sjednica, već samo njihovo sazivanje. Ministarstvo uprave je dalo uputu da se elektronske sjednice mogu održavati samo iznimno radi donošenja odluka koje ne trpe odgodu. U današnjem dnevnom redu, svega jedna točka dnevnog reda je hitna, ali je ona napisana protivno odredbi članka 43. Zakona o proračunu te istu mora donijeti gradonačelnik, a ukoliko se stanje ne popravi mora dati Gradskom vijeću na usvajanje rebalans proračuna na usvajanje.
Slijedom navedenog smatramo da nema ni razloga za održavanjem elektroničke sjednice, već tražimo održavanje sjednice u primjerenom prostoru sukladno Poslovniku Gradskog vijeća. Sjednice sazvane protivno odredbama Poslovnika je nezakonita, a akti doneseni na tako održanoj sjednici ništetni. Iz tog razloga u radu elektroničke sjednice nećemo sudjelovati, poručili su Ante Fuzul, Slavica Jeličić, Ratko Krstinić i Krsto Milačić.