Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Divlji duhan zavodljivog cvijeta – divizma

15.05.2021. 08:55


Dvogodišnja biljčica, prve godine daje samo listove, a onda pomalo i bez žurbe, druge godine izbaci cvijet. I to kakav cvijet! Dva metra, uspravan i ponosan, žut i crven, toliko lip da je postao ukras vrtova samo zbog lipote. Cvjetovi divizme su toliko naočiti da su redovita sadnica u brojnim vrtovima, ali divizma je daleko od toga da bude samo barbika ugodna oku već skriva ta lipotica svoju još lipšu stranu. Već više od 2.000 godina ljudi je koriste kao pomoć za zdravlje. Od donjih dijelova su se izrađivali fitilji za svijeće, vjerovali su da je čarobna i da štiti od uroka, spominje ju Plinije Stari. Starogrčki botaničari su je koristili za liječenje pluća, a Sveta Hildegarda s njom je trčala u pomoć onima koji su zamukli od promuklosti. Dok su neki drugi travari njezinog doba uspjeli izolirati neke sokove iz biljke i njime liječili hemeroide. U znamenitom isusovačkom rječniku iz Trevouxa, kaže da jako pomaže kad stisnu problemi s plućima, bolovi u trbuhu i dizenterije, a dobra je i za probleme s »debelim mesom«, kako je čedno zapisano.
Kada su Europljani donijeli divizmu u Novi svijet, indijanci, provjereni majstori inhaliranja pušenjem odmah su svojom intuicijom vidjeli njezine skrivene vrline i počeli su je konzumirati na isti način kao i duhan, ALI za liječenje pluća. Otada divizmu prati ime divljeg duhana. Indijanci su, naravno, jako dobro znali i zašto inhaliraju duhan, no eto, mi Europljani ga koristimo manje-više iz raznih neurotičnih razloga, pa nam je uz određene psihološke benefite natovario uglavnom ozbiljne zdravstvene nevolje. Pa, eto, ako se baš kao pravi neurotičari ne možemo odvojiti od zagađenog zapadnjačkog duhana, da barem, tu i tamo pokoji osušeni list divizme i popušimo ovu ljekovitu pljugicu za dobrobit naših napaćenih pluća.
Divizmu uvažavaju i znanstveni krugovi. Istraživanja su pokazala da ljekovita svojstva treba zahvaliti tvarima i spojevima koje ona sadrži, počevši od sluzi koja su polisaharidi, spojevi poput saponina, glikozida, iridoida, flavonoida te vitamina C i tanina, kao i cinka i selena. Dokazano je da veliki broj antioksidansa u divizmi djeluje antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Divizma pomaže kod prehlada, gripe, angine, upale pluća i porebrice, katara u plućima, bronhitisa, prsobolje pa čak i astme.
Dobar je i lijek protiv alergija jer svojom sluzi oblaže dišne organe, čime ih fizički štiti od apsorpcije alergena i tako umanjuje rizik od alergijske reakcije. Praktički, čak i ako udahnemo pelud, a od onih smo, kojima je pelud bezobrazna tvorevina prirode, koja tjera suze na oči i nos da procuri (skoro kao kad se nakrivo zaljubiš), ta sluz služi kao unutrašnja maskica, tako omražena u današnje vrijeme- odbije se pelud od sloja sluzi, i neuzvraćena ljubav sa peludom nas više ne dira.
Antimikrobno i antiupalno djelovanje pripisuju se njezinim fenolnim spojevima. Istraživanjima je utvrđeno da ekstrakt divizme djeluje protiv niza štetnih organizama među kojima su i neki otporni na konvencionalne lijekove, kao npr. zastrašujući Staphylococcus aureus i nezgodna Escherichia coli.
Sluzni polisaharidi oblažu i stjenku stomaka te olakšavajući iskašljavanje ili gastritis. Čitava biljka, od »glave do pete« sadrži biljnu sluz. Uz bijeli i crni sljez, ubraja se u ljekovito bilje s najobilnijim sadržajem sluzi. Cvjetovi osim toga sadrže do 10 % šećera i eterično ulje. Ako staklenku punu svježe ubranih cvjetova dobro zatvorimo i izložimo suncu, cvjetovi će početi ispuštati ulje koje je djelotvorno za mazanje površina oboljelih od reume i gihta. Cvjetove i listove beremo od lipnja do jeseni, a korijen u jesen i njime liječimo mokraćne probleme. Oprezno stoga s branjem da se ne zalomi i koja sjemenka jer su otrovne.
Posebno je cijenjena kao lijek za upalu i bolove uha, a pomaže i u rastvaranju viška cerumena te herpesa, rana, ekcema, uboda i smrzotina. Primijenjuje se i kod upale očiju, bolova u kostima i mišićima. Divizma ima hidratantno i lubrificirajuće djelovanje na sinovijalne membrane i blagotvorno djeluje na kralješke i zglobove. Riječ je o onoj tekućini oko koljena i kralježaka koja fino okružuje hrskavicu i kost, pa nam kosti ne škripe.
U napasti sam bila da zbog ljepote njezinih žutih cvjetova i obilja ljekovitih svojstva naprečac zaključim kako joj je ime božanskog podrijetla (divina), ali je zapravo od latinskog divisum, podijeljeno, jer jednu godinu samo lista, a drugu cvijeta. Tako sam i sama podijeljena, malo bih je samo gledala, a onda malo čupkala, od korijena pa do cvijeta. I kosti mi škripe i zdrava pljuga mi treba, pa ne znam što ću prije. Jedino što je barbika-divizma vrlo dlakava! Pa svakako procijedite kroz gazu pripravke, jer zahvaljujući svojoj dlakavosti, nosi uznosito latinsko ime Verbascum-barba, olitiga brada. A ako je odlučimo piti kao čaj, da smirimo kašalj, pa nam u šalici zaplivaju izrazito iritirajuće dlačice, praktički ćemo se naći na dvostruko pojačanoj muci. PROCIJEDITI!!!