Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ninska škola dobila Erasmus akreditaciju i status eTwinning škole

15.05.2021. 11:00


Osnovna škola Petar Zoranić u Ninu obilježila je Dan škole koji je vezan uz rođendan Petra Zoranića, autora prvog hrvatskog romana Planine u kojem mladić Petar odlazi u planine po lijek za neuzvraćenu ljubav.
– Nameće se pitanje što bi bilo da je Zoranić naš suvremenik, bi li Petar imao priliku upoznati svoju simpatiju, jer bi sigurno bio odgovoran i poštivao sve mjere u suzbijanju pandemije. Tko zna, možda se među učenicima krije umjetnik – književnik koji će napisati kroniku trenutne situacije, kazala je Kata Knežević, ravnateljica OŠ Petar Zoranić Nin.
Osnovnoj školi Petar Zoranić pripadaju četiri naselja u krugu od 15 kilometara: Nin, Vrsi, Zaton i Ninski Stanovi. Naselja koja pripadaju školi prometno su povezana s Ninom i Zadrom, a prijevoz učenika je organiziran s javnim prijevozom za učenike iz Grba, Ninskih Stanova i Zatona.


Usprkos koroni realiziran kurikul
– Kako bilo, ova nastavna godina se privodi kraju, usprkos izolacijama, samoizolacijama, maskama, online nastavi. Vrijedne ručice učenika pod nadzorom učitelja su puno toga napravile, skoro sve iz ovogodišnjeg kurikula je realizirano, rekla je Knežević.
Učenici su uređivali okoliš, ne samo u Ninu, nego i područnim školama: Zatonu, Ninskim Stanovima i Vrsima.
Ravnateljica Knežević ističe kako se dosta radilo i na projektima.
– Osim što smo postali vježbaonica za psihologe u proteklom razdoblju škola je dobila Erasmus akreditaciju koja nudi nov način za pristup aktivnostima mobilnosti u okviru novog programa modernizacije obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima u cijeloj Europi. Dobili smo i status eTwinning škole, koncept nagrađivanja za rad Oznakom kvalitete koje se dodjeljuju učiteljima za projekte na nacionalnoj i europskoj razini. Te oznake se dodjeljuju samo pojedinim učiteljima na projektima, objašnjava Knežević.


Film o knezu Branimiru
Učenici su sudjelovali na školskim i županijskim natjecanjima te je škola i ove godine nagradila učenike i mentore koji su postigli jedno od prva tri mjesta na županijskoj razini na natjecanjima u organizaciji AZOO. To su ove godine dva učenika za osvojeno 2. mjesto iz informatike i vjeronauka.
– Čestitke svim ostalim učenicima i mentorima koji su sudjelovali na natjecanjima, kazala je ravnateljica.
Prikazan je i film o knezu Branimiru u čije nastajanje su uključeni učenici i učitelji iz hrvatskog jezika i povijesti. Napisana su pisma – korespondencija pape Ivana VIII. i kneza Branimira – važni u prošlosti i novijoj povijesti – kod priznavanja RH. Sve je izrađeno i u stripu. U izradi su aktivno sudjelovali učenici viših razreda iz Nina i PŠ Vrsi.
– Pisma s popratnim sadržajem i QR codovima za film i strip su izloženi kod spomenika kneza Branima, do Turističke zajednice, navodi Knežević.




Pjesme, plesovi, igrokazi, recitacije
Svi učenici nižih razreda su sudjelovali u realizaciji priredbe. Bilo je tu pjesme, plesa, igrokaza i recitacija. Nastupili su i ninski tamburaši, KUD Branimir. Bogat program koji se izveo u skladu s epidemiološkim mjerama, razred po razred – kao što je i pripremano u »razrednim balončićima«. Sve se održalo na otvorenom. Svi posjetitelji su nosili maske.
– Program je bio bogat, šteta što se zbog epidemioloških mjera nije moglo pozvati sve drage goste, naglasila je Knežević.
Na panou se izvješene zahvale pojedincima ili firmama koje su ovu školsku godinu pratile i podupirale rad Škole.
– Svi smo se radovali povratku u školske klube, u skladu s propisanim mjerama jer samo svojim odgovornim ponašanjem možemo zaustaviti širenje pandemije, poručila je Knežević.


»Program je bio bogat, šteta što se zbog epidemioloških mjera nije moglo pozvati sve drage goste«
Kata KNEŽEVIĆ