Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rašić promašio »majstoricu«

15.05.2021. 08:29


Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su od Gorice u drugom susretu četvrtfinala doigravanja hrvatskog prvenstva rezultatom 54:56. U utakmici na mali broj poena »Soniksi« su imali šansu da u posljednjem napadu dođu do velike pobjede i izbore majstoricu, no šut Sandra Rašića je završio na obruču. Puntamičani su nastupili u gotovo kompletnom sastavu pa je trener Vlašić na koncu mogao računati na trojicu oporavljenih igrača koji nisu nastupili u prvom ogledu igranom u Velikoj Gorici. Teo Petani je počeo u prvoj petorci, dok su priliku s klupe čekali Jakov Vladović i Sandro Rašić, no povratku važnog trojca unatoč, samo otvaranje je proteklo u izuzetno sporom ritmu. Važnost utakmice uzela je svoj danak te smo u prvim minutama vidjeli mnoštvo grešaka s obje strane pa je semafor sredinom prve četvrtine pokazivao rukometnih 3:4 za goste. Šut za tri poena bio je bolna točna za obje momčadi, a tek su dva dalekometna ubačaja, po jedan sa svake strane, malo zakotrljali rezultat, no u drugu dionicu se ušlo sa skromnim 8:13 za Goricu.


Gosti kontrolirali skok
Ono što Soniku nije uspjelo u prvoj, pošlo je za rukom je u drugoj četvrtini. Nakon što je Pavlović polaganjem odveo »Bikove« na plus sedam Rašić i Vladović su konačno namjestili nišanske sprave i s dvije vezane trice primakli Zadrane na posjed zaostatka (14:15). Bio je to nagovještaj buđenja domaćina pa smo sve do odlaska na veliki odmor gledali izjednačenu košarku u kojoj se niti jedna momčad nije odvajala na veću razliku. Gosti su ponovno imali kontrolu skoka i čak 12 uhvaćenih lopti više od Puntamičana te je bilo jasno da će Vlašićevi momci u nastavku trebati puno bolje kontrolirati događanja u reketu misle li doći do prve ovosezonske pobjede protiv Gorice i produljiti četvrtfinalnu seriju. Otvaranje drugog poluvremena donijelo je puno dinamičniju igru. »Bikovi« su već u prvih nekoliko napada nastavka preko Uljarevića i Mašića udvostručili svoj dalekometni učinak, a upravo je trica potonjeg pokrenula gostujuću seriju 0:7 koja je sredinom treće četvrtine prvi put »poljuljala« domaće ambicije. Pet poena iskusnog Ante Mašića, nadograđeni Mazalinovim polaganjem, odveli su Goricu na 30:37. Zadrani su u tim trenucima »kašljucali« u napadu i pune četiri i pol minute ostali bez koša iz igre, da bi »poklopac s obruča« konačno podigao Ante Gospić i vratio svoju momčad u igru.


Potez utakmice
Šarlija je nedugo potom primakao Sonik na posjed zaostatka, a onda smo vidjeli vjerojatno najljepši potez utakmice. Kalajžić je iskoristio pogrešno dodavanje Marina Šarlije i sjurio se u kontru, no u stopu ga je pratio mladi Sandro Rašić koji se raskrilio poput kondora i poslao loptu u treći red tribina. Potez za notes. Činilo se da će atrakcija mladog Slavonca dodatno galvanizirati domaće redove, no pravi problem Sonika ležao je na drugoj strani terena. Agresivna obrana Gorice starala je velike poteškoće Vlašićevim momcima koji su u trećoj četvrtini jedva dosegli dvoznamenkasti broj poena, pa se u odlučujuću dionicu ušlo s pet poena minusa iz domaće perspektive (35:40). Nekadašnji igrač Zadra Lovro Mazalin ponovno je bio lokomotiva gostujućeg sastava te je već do otvaranja četvrte četvrtine ubacio 15 poena i uhvatio deset skokova, no srećom po Zadrane nije imao razigranog suigrača, pa su Puntamičani unatoč lošem šuterskom izdanju još uvijek bili »na životu«
Gosti su na otvaranju posljednje dionice u dva navrata odlazili na »najdražih« plus sedam, prednost koju su imali barem desetak puta tijekom utakmice, no uporni Zadrani su nastavili pritiskali i vraćati se na posjed zaostatka pa je trener Sesar šest i pol minuta prije kraja pri rezultatu 41:44 bio primoran pozvati »time-out« ne bi li smirio svoje momke. Gorica i dalje nije uspijevala doći do otvorenih šutova, no ukazao se Mate Kalajžić i s pet vezanih poena gurnuo svoju momčad prema trijumfu. Kada je Lovro Mazalin koji napad kasnije odveo »Bikove« na okruglih plus deset činilo se da je pitanje pobjednika riješeno, no ako su »Soniksi« ove sezone išta pokazali, to je da se ne predaju do zadnje sekunde.




Dramatična završnica
Runjić je lijepim polaganjem iz skoka pokrenuo, a iskusni Vladović i Petani dovršili domaći nalet 8:0, pa se u posljednje dvije minute ušlo s otvorenih i itekako dostižnih 50:52. Uslijedila je prava drama. Na izgubljenu loptu Mazalina promašajem je odgovorio Vladović, da bi s druge strane najbolji strijelac Gorice iskoristio dva slobodna bacanja nakon dvojbenog prekršaja Runjića. Kada je Rašić minutu prije kraja izgubio loptu činilo se da sve ide na gostujući mlin, no promašaj Mašića dao je novu nadu Soniku. U penal završnici prvi je pokleknuo Kalajžić, a nedugo potom i Majcunić pa je Rašić sa zvukom sirene imao priliku donijeti pobjedu svojoj momčadi. Digao se mladi Slavonac na tricu, lopta je dugo letjela, no na koncu se zaustavila na obruču. Bio je to promašaj koji je označio kraj sezone za Puntamiku. Sezone koja će zasigurno ostati upisana u almanasima momčadi iz Jazina. Goricu je ponovno predvodio Lovro Mazalin koji je utakmicu završio s 20 poena i 11 skokova, dok su dvoznamenkasti u domaćim redovima bili Jakov Vladović s 14 i Ante Gospić s deset koševa.


SONIK P.                     54
GORICA                      56
(8:13, 17:12, 10:15, 19:16)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Luka Kardum, Krunoslav Peić i Mateo Pavičić.
SONIK P.: Palčić, Runjić 6, Šarlija 8, Gospić 10, Petani 3, Vladović 14, Rašić 8, Cvitković 5, Vručinić, Zelanto, Zovko, Manojlović. Trener: Hrvoje Vlašić.
GORICA: Kalajžić 13, Savić, Pavlović 4, Mazalin 20, Uljarević 8, Majcunić 4, Mašić 5, Sokol, Baković, Kapusta 2. Trener: Josip Sesar.
Šut za dva: Sonik P. 12-31 (39%); Gorica 14-31 (45%).
Šut za tri: Sonik P. 8-28 (29%); Gorica 5-32 (16%).
Slobodna bacanja: Sonik P. 6-8 (75%); Gorica 13-21 (62%).
Skokovi: Sonik P. 38 (32+6); Gorica 49 (33+16).