Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tricaški šou Justicea potvrdio prolazak u polufinale

15.05.2021. 08:23


Kako su i zamislili tako su i napravili košarkaši Zadra, iz dvokoraka su prešli preko osmoplasirane Šibenke visoko ih porazivši na njihovom Baldekinu. Ne računajući prvih 20 minuta igre koji su protekli u izjednačenoj borbi, igrači Veljka Mršića bez većih su se problema razračunali s domaćim sastavom i tako trasirali odlazak u polufinale. Ključnim se pokazao ulaz u treću četvrtinu kada je svoje nišanske sprave namjestio Amerikanac Kodi Justice koji je s četiri trice donio odlučujuću prednost, a posao su potom u završnoj dionici zaključili Onuaku i Bursać.


Gostujuće otvaranje
Mršićevi igrači su se prvi uspjeli osjetnije odvojiti, nakon pet minuta igre trolist Bursać-Mavra-Onuaku donio je osam viška (15:7) i tako prisilio domaćeg stratega da minutom odmora pokuša zaustaviti više nego dobro gostujuće otvaranje. I može se kazati da je Rahimiću donio ploda taj vatrogasni potez kojim je u potpunosti lokalizirao nastali minus na semaforu. U tri naredne minute Šibenka 11:3 serijom dolazi do poravnanja (18:18), što je bio jasan signal Mršiću da je vrijeme za rotaciju. Uslijedilo je povlačenje na klupu iscrpljenih startera i taj adut svježine (Jordano i Junaković) pomogao je Zadru zaključiti prvu četvrtinu s četiri viška (22:26). No, ulaz u drugu dionicu nije zato bio po Mršićevom guštu. Domaćin se u trenutku kad su na klupi bili i Širko, i Freeman i Miković uspio potpuno nametnuti zatvorivši sve prilaze svom košu i u četiri minute preokrenuti rezultat u svoju korist (33:31). Iskazao se Solomun s pet ubačaja dok je jedan pridodao i Jurković, a u toj situaciji gostujućem treneru nije preostalo ništa drugo, nego vratiti Onuakua koji je onda razbucao šibenski reket i rehabilitirao rezultatsku pozitivu. Izgledalo je čak da će Zadrani na odmor s odličnih šest poena viška nakon što je Justice položio iz kontranapada dvije sekunde prije kraja poluvremena, no Širko je potom u NBA maniri pogodio šut sa svoje polovice i tako priskrbio "narančastima" tek tri minusa (37:40) pred nastavak utakmice.


Zatvaranje špine
Ipak, povratak na parket potvrdio je koliko zapravo rezerve negdje leži unutar gostujućeg sastava. Iz doslovno ničega, nakon što ga nije bilo ni za primijetiti u prvom poluvremenu, raspištoljio se Kodi Justice. Ubacio je američki šuter četiri trice u nekoliko minuta što je uz šest Mavrinih i po jedan Onuakov i Bursaćev koš odvelo Zadar na ogromnih 21 razlike (41:62). Ta serija 22:4 pokazala se kobnom po ambicije Šibenčana u ovoj utakmici iako su uspjeli do ulaska u završnu četvrtinu na krilima Freemana i Mikovića praktički prepoloviti zaostatak (53:64). No, uslijedilo je "zatvaranje špine" od strane gostujuće obrane što je posljedično dovelo do iznimno duge napadačke apstinencije domaćina. Šibenka je u šest minuta zadnje dionice uspjela ubaciti tek jedan koš, a kod Zadrana su obveze u napadu na sebe preuzeli Onuaku i Bursać koji su s iskombiniranih 10 poena vratili na 21 plusa (55:76) i tako zapečatili prolazak Zadra u polufinale doigravanja. Visoki Amerikanac bio je jedan od nosivih stupova zadarskog slavlja na Baldekinu s učinkom od 19 poena, osam skokova i pet asistencija dok mu je sunarodnjak Justice zaključio susret s 20 koševa (šut za tri 6-7) i pet skokova. Mavra je dodao 14 poena uz četiri skoka i sedam asistencija, a dvoznamenkast je bio i Bursać koje ubacio 12 koševa.




ŠIBENKA       65


ZADAR          86
(22:26, 15:14, 16:24, 12:22)
ŠIBENIK – Dvorana Baldekin. Bez gledatelja. Suci: Josip Jurčević, Bojan Kruljac i Marko Mustapić.
ŠIBENKA: Freeman 15, Šarić 3, Gulin 2, Bašić 2, Solomun 5, Antić 2, Miković 21, Vlaić, Širko 13, Jurković 2. Trener: Dženan Rahimić.
ZADAR: Carter, Jordano 6, Justice 20, Palokaj, Brala 2, Vuković 2, Bursać 12, Junaković 9, Mavra 14, Onuaku 19, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić