Za razvoj STEM vještina odobreni projekti vrijedni 2,9 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
POSLOVI BUDUĆNOSTI - Bespovratna sredstava za »Kreativnu školu STEM-a« i »AgroSTEM«
Ukupna vrijednost projekta Kreativna škola STEM-a iznosi 1.036.943,59 kuna, a projekta AgroSTEM 1.833.056,40 kuna. Projekti su sufinancirani 100% bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekata trajat će 24 mjeseca
Luka GERLANC
Jedan od ciljeva je i popularizacija STEM-a među djecom i mladima

U srijedu, 12. svibnja 2021. godine u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte »Kreativna škola STEM-a« i »AgroSTEM«.
Bespovratna sredstva odobrena su Zajednici tehničke kulture Zadarske županije koja je nositelj projekta Kreativna škola STEM-a i Udruzi za ruralni razvoj Zadarske županije Ravni kotari koja je nositelj projekta AgroSTEM. Partneri na projektu Kreativna škola STEM-a su Zadar Developers Hub, Zadarska županija i Sveučilište Sjever, dok su partneri na projektu AgroSTEM: Veleučilište »Marko Marulić« u Kninu, Općina Zemunik Donji, Udruga za djecu, mlade i obitelj Mali Koraci Benkovac i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.
Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020..
Ukupna vrijednost projekta Kreativna škola STEM-a iznosi 1.036.943,59 kuna, a projekta AgroSTEM 1.833.056,40 kuna. Projekti su sufinancirani 100% bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekata trajat će 24 mjeseca.
Svrha projekata je ojačati kapacitete Organizacija civilnog društva (OCD-a) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima (STEM skraćeno od science, technology, engineering i mathematics ili u prijevodu znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Oba će projekta rezultirati održivim programima osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar EU-a. Također, rezultati će biti provedena Pilot aktivnost za širu javnost, posebno djecu i mlade s ciljem osvještavanja njihovih potencijala kao aktivnih sudionika u modernom društvu i to na primjeru STEM pristupa u praćenju aktualnosti vezanih za klimatske promjene i ruralni razvoj.
Projekti uključuju i promoviraju sve aspekte održivosti te stvaraju svojevrsnu podlogu za širenje radionica u STEM udrugama i u odgojno-obrazovnim institucijama diljem RH. Institucionalna održivost očitovat će se u budućim aktivnostima kako nositelja tako i partnera koji će i dalje nastaviti promovirati projekt i razvijati nove projektne ideje s ciljem popularizacije STEM-a među djecom i mladima.
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, bila je tehnička pomoć u pripremi projekata te će tehničku pomoć pružati i tijekom provedbe projekta. Angažman djelatnika Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno